40 millióból behízelgő giccs: ilyen lett a Szent Márton rockpassió

Ezt kapta tegnap este szabadtérre, 40 millióból premiernek Szombathely. Iseumi Szabadtéri Játékok, 2016.

Hazatért végre Szombathelyre Szent Márton! Tegnap a premieren felállva tapsolta, teltházzal ünnepelte a közönség a város szentjéről készített passiót. Még a közeli piaci lakótelep ablakaiban is ezt hallgatták, autósok dudáltak, úgy lelkesedtek, hogy Berkes Gábor, Valla Attila és Csikós Attila tollából új szimfonikus rockpassió született. „Remek produkció volt, igazi gyöngyszemekkel" - jönnek sorra az idővonalon is a kommentek. Folytathatnánk így is, de kövezzenek meg, nem megy.

Ez a Szent Márton névre keresztelt passió-musical, szimfonikus költemény egyszerűen nem tetszett. Nagyon nem.

Tisztelet minden résztvevőnek, de sem a darab, sem annak színpadi megvalósulása nem ütötte meg a mércét. Nem hozta azt a lendületet és színpadi színvonalat például, amit az Iseumi Szabadtéri Játékokon Silló Sándor rendezéseiben megszoktunk.

Érkező vendégek a Szent Márton rock passióra
A premier előtti képgaléria. Nézze meg, kik voltak a Szent Márton rockpassió premierjén!
Garai Antal Atom

Tudjuk, nem volt egyszerű létrehozni az idei előadást, ezúttal nem a pénz hiányzott, kaptak az alkotók 40 milliót a Szent Márton Év költségvetéséből. Ezer nézőre vetítve a darab fejenként 40.000 forintba került. Ennyiből, ha már jótékonykodás, 4000 embert be lehetett volna fizetni egy évre, bérlettel a Weöres Sándor Színházba, vagy bárhová, és még talán az útiköltségre is futná.

Esett jég, rossz idő is nehezítette a helyszíni próbákat.

Nem tudjuk viszont, mikor álltak neki a szerzők a darabnak, mikor kezdték a próbákat, mennyi munka van benne. Számunkra is csak az elmúlt pár hétben derült ki egyáltalán, mire készülnek a Ferences kertben, hogy egyáltalán lesz idén nyári játékok.

Állítólag fizetőnéző is rendhagyóan kevés volt, sorolhatnánk tovább a hendikepeket. Tippelhetünk, mi lehet ennek az oka:

• Későn álltak neki hirdetni, szervezni a közönséget.
• Az énekesek közt hiányoztak a széles körben ismert húzónevek
• Az emlékévben sikerült olyan sokszor elsütni a szent nevét, hogy inkább elriasztja a közönséget, mint bevonzaná. Szombathelynek herótja van szegény Mártontól
• Amióta kiszállították Mérei Tamást a szervező székből, nincs művészeti vezetője a nyári játékoknak, nincs olyan színházi szakember, akinek elképzelése lenne arról, mi végre akar Szombathely Iseumi Játékokat rendezni
• Nincs tisztázva, hova pozícionálják ezt a rendezvényt: országosan érdekes, értékelhető produkciókat akarnak-e itt készíteni, vagy a helyi – színházba nem járó - nagyközönségnek megfelelni. Mert nem mindegy.

Szent Márton – szimfonikus rock-passió
Szent Márton – szimfonikus rock-passió
Mészáros Zsolt

Az Iseum, mint meghatározó helyszín és háttér is hiányzik, persze tudjuk miért nem oda szervezték az idei játékokat.

Valóban európai színvonalú kiállítás látható ott most, értjük is, kár lett volna emiatt lebontani. Azt is, hogy a Szent Márton Évben pedig muszáj elkölteni a kapott pénzt, bármi áron.

De a passiójátékban pont az a pláne, hogy már a középkorban is templomok előtt zajlott, nem cirkuszi arénában, nem véletlenül, a hely szellemisége adta meg a darab zamatát, miértjét.
Láttunk már a Történelmi Témaparkban jól megrendezett szabadtéri előadást, még a karneválszínház történetének elején. Szellemes dramaturgiával, ötletes friss zenei aláfestésben, nem másról, mint Claudius császárról. Ide tervezték, működött, fapados lelátókkal is.

De összességében, nem ez volt a legnagyobb baj, mármint az Iseum hiánya. Bár sokat emelt volna rajta maga az élő háttér.

Nem véletlen, a Ferences kertben a darab profán része tényleg működik, a szakrális részek viszont rendre elvéreznek. Hiába az óriási LED kivetítő, a hatásvadász naplementés képekkel, a többször arcunkba nyomott Szent Márton portréval, nem adja meg azt a szakrális hátteret. Csak még cirkuszibbá, giccsesebbé, üresebbé teszi azt.

Szent Márton – szimfonikus rock-passió
A fiatal Szent Márton, aki már szentként született
Mészáros Zsolt

Nincs díszlet, a játéktér egy nagy felnőtt homokozó lent a füves placcon, van egy asztal, mögötte székek, ahová az épp nem játszó szereplőket leülteti a rendező. Ennél szellemesebb megoldást is el tudnék képzelni, általánosságban is olyan érzésem van, Bagó Bertalan nem merte igazán megrendezni a darabot, vagy nem volt ideje rá, vagy túlságosan kötve érezte a kezét, de ebből az előadásból leginkább őt hiányoltam. Láttam Zalaegerszegen több rendezését, jókat.

Mögöttük a zenekar, és leghátul, díszlet, fal vagy akármi híján a nagy led kivetítő előtt muzsikálnak. Mert ekkora teret le kell zárni valahol. Minden tiszteletem az övék.

Látni kéne a szövegkönyvet.

Sok gondolat elvész, a dialógusokból is sok kiesik. Nem a hangosítás rossz, csak a tér valahogy nem alkalmas hosszas monológok befogadására, nem jut el az agyamig. Az ördög monológjaiban érzem a szellemességet, Csikós Attila humorát és gondolatait. De a darabbal az a másik legnagyobb bajom, hogy a szent az nagyon szent, kilóg a lóláb, nagyon megfelelni akar. Márton püspök egy ikon, nem emberszerű lény. Dilemmáit az ördög veszi át, ő érinthetetlen. Mint gyerekoromban, a nagyanyám konyhájában felakasztott búcsúi szentképen Krisztus, ugyanaz az állandósult mosoly van a színész arcán.

Szent Márton – szimfonikus rock-passió
Mártonok egymás közt
Mészáros Zsolt

Nincs Márton figurájának fejlődéstörténete, nincs megtérése sem, egy szent az szent, nem inog meg, dicsfénnyel az arcán születik. Térít, énekel, köpönyeget oszt, ugyanazzal a félmosollyal az arcán, közben szép hangon énekel. Még az ördöggel sem folytat harcot, ellöki és kész. Ha nem dúl igazi, átélhető konfliktus a főszereplőben, nincs igazi konfliktusa a darabnak sem, és a katarzis sem katarzis.

Szent Mártonról az unos-untalan ismételt kenetteljes történetek kapjuk, egy-egy profánabb életképpel megspékelve. Klisék-klisék, legendák összemixelése egy kis elmélkedéssel, közben egy Hiszekegy, attól még hatásosabb. Keretes szerkezetnek pedig ott a kisfiú egy pohár vízzel.

Szent Márton – szimfonikus rock-passió
Ennyi
Mészáros Zsolt

Egy sematizált jézusi figura lett, nem megfogható benne az ember. Pedig Szent Márton történetének van két fontos dilemmája, ezek különösebb utánajárás nélkül tudhatók: miért lesz a római katonából pap, min megy át, és hogyan emészti meg, hogy mire püspök lesz, a szegények egyháza gazdasági és hatalmi központtá kövül.

Érdekes lenne egy külön összehasonlítás a színházban készült Szent Márton darabbal Nyugat menü 2014. February 20. 09:29 , ahol Jordán Tamás játszotta az idős Mártont. Az színház. Sikerül az európai védőszentet lerángatnia az istenek-szentek hegyéről, és a maga komótos, szerethető módján egy tisztelni való, de nagyon emberi figurát kovácsolnia.

Két színészi alakítást azért kiemelnék, aminek úgy örülünk, mint szomjazó koldus a kristályvíznek – bocs, de ránkragadt.

Szemenyei János mer figurában gondolkodni, fantasztikus hangja van, minden szerepében magasan kitűnik, a legjobb perceket neki köszönhetjük. Both Andrásnak a végén a fenékbillegetést azért nem bocsátjuk meg, de hálásak vagyunk neki is, amiért nem csak föl-alá sétálgatott, felmondta a szöveget, hanem eljátszotta a szerepét.

Szent Márton – szimfonikus rock-passió
Rá nincs panaszunk: Both András
Mészáros Zsolt

Pedig lenne itt hang: gyönyörűen énekel például Nádasi Veronika is, Zöld Csabának is, Mártonként minden adottsága megvan a jó főszerephez.

De a dalok is átfolynak rajtunk, akár húsz- harminc éve is íródhattak volna

Talán az ördög számaiban bizsereg valami. Az elején, a nyitánynál, a háttérképen a felkelő nappal, nagyon mocorog bennem egy kilencvenes évekre emlékeztető reklám, aminek hasonló volt a zenéje…

Néha a Jézus Krisztus Szupersztár ugrik be, néha az István a Király, néha meg olyan, mintha a vidám vasárnapon csücsülnék, várom, mikor lép fel a játéktérre egy öltönyös hittérítő.

Szent Márton – szimfonikus rock-passió
A stáb
Mészáros Zsolt

Bagó Bertalan rendezését sem értjük mindig, pedig a profán részek közt vannak egészen szórakoztatóak, a császáros jelent például, vagy a legvégén a szemforgató püspökös temetés telitalálat, fetrengünk a röhögéstől. Szikrák, amiből látszik, tudnak ezek a színészek. Egyedül az zavar, hogy körülöttünk senki sem nevet.

Tényleg mi működünk fordítva?!

Leírom még egyszer, szívesen átlapoznám a szövegkönyvet és dalszövegeket, valóban ennyi közhelyes mondatot sikerült Szent Márton szájába adni, vagy csak mi éleződtünk ki rá, mindenesetre a legvégén roppant kellemetlenül éreztük magunkat. Körülöttünk a közönség nagy többsége felállva tapsolt, mi meg megrökönyödve, némán ültünk. Ennyi?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra