Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely kiteszi, amije van

A vasi megyeszékhely nem titkolja a közbeszerzési adatokat, bekerült a négyes elitkörbe. A Transparency International kutatása.

Magyarországon az önkormányzatok 40 százaléka titkolja, mit vásárolt közbeszerzésen – írja legújabb kutatásában a Transparency International Magyarország (TI). Pedig a közbeszerzési adatok közérdekűnek minősülnek, hiszen a közpénzek elköltéséről van szó. Némi politikai szóhasználattal: az adófizetők pénzének elköltéséről.

Esztergom, Szolnok és Pécs titkolózik

A TI egyszerű eszközöket használt kutatásához. Azt vizsgálták, hogy az önkormányzatok közzéteszik-e a közbeszerzési dokumentumokat hivatalos honlapjukon, és ha igen, akkor milyen mélységig. Azt is értékelték, hogy az adatok kereshetők-e, illetve mennyire vannak szem előtt a honlapon.

Nyugat.hu

A tapasztalatok alapján meghatározták az ún. nyilvánossági indexet, ami 1 és 10 közötti szám, és minél magasabb, az adott önkormányzat annál jobban teljesíti az átláthatóság és a nyilvánosság feltételeit.

Elkeserítő a semmiféle információt nem közlő önkormányzatok magas, 40 százalékos aránya, több nagyváros is közéjük tartozik, így Esztergom, Pécs és Szolnok is.

Az elitklub

A legmagasabb pontszámot csupán négy önkormányzat érte el: Hajdúdorog, Pilisvörösvár, Szombathely és Tata. Ez a négy város tulajdonképpen minden közérdekű közbeszerzési adatot nyilvánosságra hoz. A szombathelyi adatok itt találhatóak .

A TI szerint azért fontos a közbeszerzési adatok nyilvánossága, mert ahol ezeket titkolják, ott sokkal nagyobb az esély Csúsznak a közbeszerzések, emiatt az út és bármilyen felújítások – Bonyolult, használhatatlan a törvény 2009. November 24. 07:18 a korrupció megjelenésére. A nyilvánosság ugyanakkor növeli a bizalmat az önkormányzat iránt. Az önkormányzat – áttételesen - a lakosság pénzét költi, így a lakosságnak joga van tudni, mire és hogyan megy el ez a pénz – írja jelentésében a TI.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Csúsznak a közbeszerzések, emiatt az út és bármilyen felújítások – Bonyolult, használhatatlan a törvény

Késnek az útfelújítások Szombathelyen, hónapokba telik, amíg pótolnak egy köztéri padot. Politikusok hibáztatják a hivatalnokokat, pedig ilyen a törvény. Amit politikusok alkottak meg.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra