Közel 35 ezer pedagógus és segítő hiányzik a magyar oktatási rendszerből

És átlagosan öt százalékkal fog nőni a pedagógusok fizetése az új jogállásukkal - derült ki egy mai sajtótájékoztatón.

A 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatásból, ha hozzávesszük a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítők létszámát is, akkor már 34 618 fős hiány jön ki - jelezte ma délelőtt egy sajtótájékoztatón Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Telex tudósítása szerint. Az ezzel kapcsolatos felmérés adatai nyilvánosak, viszont az adataik szerinte alá vannak becsülve, és mára valószínűleg még rosszabb a helyzet - tette hozzá.

Az is kiderült, hogy az adatok szerint a legnagyobb pedagógushiány Budapesten és a hátrányos helyzetű településeken van. A pedagógusok medián átlagéletkora 54 év, a 30 év alatti pedagógusok aránya pedig öt százalék alatt van. A 2020/21-es tanévben egyébként 9227-en voltak a nyugdíjas visszafoglalkoztatott munkavállalók.

Szintén elhangzott, hogy 10 év alatt a tanítóknál a tizenhétszeresére növekedett a pedagógushiány, a legnagyobb hiány a természettudományos tantárgyat tanítókból van. Egy pedagógusra 15,15 tanuló jut, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országokban ez a szám átlagosan 14,6.

Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a státusztörvény miatt körülbelül ezren fognak távozni szeptemberben a közoktatásból. Hozzátette: átlagosan öt százalékkal fog nőni a pedagógusok fizetése az új jogállásukkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet