Közel 35 ezer pedagógus és segítő hiányzik a magyar oktatási rendszerből

És átlagosan öt százalékkal fog nőni a pedagógusok fizetése az új jogállásukkal - derült ki egy mai sajtótájékoztatón.

A 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatásból, ha hozzávesszük a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítők létszámát is, akkor már 34 618 fős hiány jön ki - jelezte ma délelőtt egy sajtótájékoztatón Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Telex tudósítása szerint. Az ezzel kapcsolatos felmérés adatai nyilvánosak, viszont az adataik szerinte alá vannak becsülve, és mára valószínűleg még rosszabb a helyzet - tette hozzá.

Az is kiderült, hogy az adatok szerint a legnagyobb pedagógushiány Budapesten és a hátrányos helyzetű településeken van. A pedagógusok medián átlagéletkora 54 év, a 30 év alatti pedagógusok aránya pedig öt százalék alatt van. A 2020/21-es tanévben egyébként 9227-en voltak a nyugdíjas visszafoglalkoztatott munkavállalók.

Szintén elhangzott, hogy 10 év alatt a tanítóknál a tizenhétszeresére növekedett a pedagógushiány, a legnagyobb hiány a természettudományos tantárgyat tanítókból van. Egy pedagógusra 15,15 tanuló jut, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országokban ez a szám átlagosan 14,6.

Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a státusztörvény miatt körülbelül ezren fognak távozni szeptemberben a közoktatásból. Hozzátette: átlagosan öt százalékkal fog nőni a pedagógusok fizetése az új jogállásukkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet