„Közelebb kerültünk Nórához” – Így mutatta be a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltjét a belső körnek

A kedd esti eseményen itt volt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is.

A Haladás-sportkomplexum parkolójában a gépkocsipark szemmel láthatóan alatta marad a novemberi gazdasági fórum „Át kell vészelnünk valahogy” - Majdnem politikamentes gazdasági fórum Szombathelyen 2023. November 03. 15:40 felhozatalának, de sok minden más stimmel.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A VIP lounge most is tele, de találunk még üres széket valahol a tágas helyiség közepén. Az első öt sor „foglalt” papírokkal tele. Ide ülnek nemsokára a kiemelt vendégek, a szombathelyi Fidesz városi képviselői, képviselőjelöltjei, egyéb ismert közéleti szereplők. A hátsóbb sorokat főleg jól szituált középkorúak és idősebbek töltik meg, de néhány fiatal is helyet foglal a közönség között.

Szombathelyi polgári esték Lenkai Nóra
Várakozás
Mészáros D. Zsolt

Hende Csaba országgyűlési képviselő Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Lenkai Nóra, a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltje társaságában érkezik a Szombathelyi Polgári Esték kedd esti eseményére.

Szombathelyi polgári esték Lenkai Nóra
Érkezés
Mészáros D. Zsolt
Nyilvánvaló, hogy a politikai igazgató azért jött, hogy besegítsen Lenkai – cseppet sem egyszerűnek ígérkező – majdani kampányába.

A kampány egyelőre még tartaléklángon van, de vázát már sejteti Hende Csaba rövid bevezetője, aki úgy jellemzi az ELTE SEK rektori megbízottját, mint „dolgozó nő”, „gyereket nevelő édesanya”, aki „az elmúlt esztendőkben felvirágoztatta a korábban súlyos válságot átélt szombathelyi felsőoktatást”. A campuson meredeken nőtt a hallgatói létszám és a bekerüléshez szükséges ponthatárok.

Mindeközben „a város lefelé ment”. Feltételezhető, hogy megválasztása estén ugyanúgy felvirágoztatja majd a várost, ahogy megtette ezt a szombathelyi felsőoktatással – hangzik el.

A képviselő arra kéri a jelenlevőket, hogy majd adják tovább ismerőseiknek a ma esti személyes tapasztalataikat.

Szombathelyi polgári esték Lenkai Nóra
Az első öt sorhoz külön foglalás járt
Mészáros D. Zsolt

Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének az elnöke a két vendéggel külön beszélget, aminek következtében közel két órásra nyúlik a program. Ami egy „szolgálati közleménnyel” kezdődik: Lovass bejelenti, az Unió egy online ellenőrzési törvényt fogadott el, és február 17 óta szigorúbban ellenőrzik az internetes megjelenéseket, Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ez ellenőrző szerv. A megtévesztő, bántó tartalmakért a Médiatanács komoly pénzbüntetéssel sújt le. Ennek tudatában készüljenek fotók és írások az estéről. Lovass szerint az EU ezzel a törvénnyel megtalálta az „influenszer oltást” és a remények szerint rend lesz majd az internetes felületeken.

Március 1-től érkeznek a konzultációs ívek

Ez a fura kis intermezzo után kerül sor Lenkai Nórával mintegy félórás beszélgetésre, amelynek bevallott célja, hogy közelebb hozzák a jelenlevőkhöz és a városlakókhoz a jelöltet, akit sokan ismernek, akik valamilyen kapcsolatba kerültek az egyetemmel. De az is biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat megismertetni a többiekkel az elkövetkezendő három és fél hónapban.

Lenkai Nóra
Lenkai Nóra
Mészáros D. Zsolt

Mint kiderül, Lenkai Rábahídvégen született, 14 éves korától Szombathelyen tanul vagy dolgozik. Az egyetemen 24 éve van alkalmazásban, 2008-tól különböző vezető pozíciókban.

A beszélgetés során többször előjön a közösség - csapatépítés fontossága, a társadalmi felelősségvállalás, a szakemberekkel közös csapatépítés, a fiatalokkal való párbeszéd. Arról is beszél, hogy az egyetemen érzékelhető pezsgést szeretné a városra is kiterjeszteni.

Többször előkerül az „új Szombathely” kifejezés, mint ahogy az is, hogy a várost vissza kell tenni a térképre.

Ezzel kapcsolatban Lovass megemlíti, hogy az időjárásjelentés térképeken újabban Zalaegerszeg van feltüntetve Nyugat-Dunántúlon és nem Szombathely.

Szombathelyi polgári esték Lenkai Nóra
Mészáros D. Zsolt

Lenkai Nóra azt mondja, majd csak később hozza nyilvánosságra a választási programját, de annyi már biztosnak látszik, hogy március 1-től minden szombathelyi háztartásba eljuttat egy konzultációs ívet, amely segítségével mindenki elmondhatja ötleteit a város újragondolásáról.

Orbán Balázs huszárvágása

A Lenkai Nórával való beszélgetésből gyakorlatilag teljesen kimarad a napi politika, és majdnem ugyanez a helyzet a miniszterelnök politikai igazgatójával.

Orbán Balázs – akinek feleségéről kiderül, hogy szombathelyi – azért először besegít kicsit a helyi kampányba, amikor arról beszél, hogy Budapestről úgy látszik, hogy Szombathely lemarad, nem vezet eredményre a jelenlegi „hagyjanak békén”, „minden jól van, ahogy van” politika. Szerinte Lenkai úgy akarja a régiós versenyben győztes pozícióba hozni Szombathelyt, ahogy a kormány Magyarországot.

Szombathelyi polgári esték Lenkai Nóra
Orbán Balázs - Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Ezek után dimenziót váltunk, és Orbán mintegy negyven percen keresztül a kormány stratégiájának a lényegéről beszél a „Huszárvágás” című tavalyi könyve kapcsán.

Ennek az erősen leegyszerűsített lényege, hogy Magyarország nem fogadja el azt az általánosan elvárt pozíciót, hogy a kultúrák ütközési pontja, a Nyugat afféle előretolt helyőrsége legyen a periférián, mert ebből nem lehet győztesként kijönni. Helyette olyan nyugati állam szerepében látja a jövőt, amely kultúrák békés találkozási pontja, a Kelettel való együttműködés, kereskedelem és kölcsönös gazdasági előnyök szellemében.

Az igazgató arról is beszél, hogy a fiatalok jól teszik, amikor felfedezik a világot, megismernek más országokat, kultúrákat, ezáltal versenyképessé válnak, de a cél az, hogy az itteni közösség gyarapodjék ezáltal.

Azért a biztonság kedvéért „Brüsszel” is kap egy kicsit, merthogy mindent elront, a világjárványtól kezdve az ukrán háború kezelésén át az illegális migrációig. De talán ez majd változik az uniós választások után.

Zárszó

A program végén Hende Csaba még visszaveszi a szót és néhány percet beszél a „jogállamisági hókuszpókuszról”, annak lehetséges következményiről, illetve fontosnak tartja azt is bejelenteni, hogy az SZKKA 18 mérkőzésből 18-szor győzött, így felkerül az első osztályba. Orbán Balázs felesége és Lenkai Nóra egy-egy csokor virágot, míg Orbán Balázs két üveg vaskeresztesi bort jussol. „Ha megiszod a két üveggel, teljesen szombathelyivé válsz” – érkezik a zárszó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet