Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jutalmazásra, jövedelemforrásnak, gyakorlatszerző műhelynek használják a politikai szervezetek az önkormányzati bizottságokat

A szakértelem már nem számít, csupán a lojalitás, és a kampányban nyújtott segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"A bizottság - feladatkörében - kezdeményezi, előkészíti a képviselő-testület döntéseit, a képviselő-testület által átruházott hatáskörben döntést hoz" - írja a helyi önkormányzatról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A megfogalmazásból kiolvasható, hogy a bizottságoktól szakmai munkát várnak el, hiszen olyan anyagokat kell elkészíteniük, amelyek alapján a képviselő-testületben ülő képviselők könnyen dönthetnek a felvázolt alternatívák közül.

Vágvölgyi Bálint

Szakmai munka, hozzáértőkkel - valahogyan ez a kép alakul ki az emberben, amikor az önkormányzati bizottságokra gondol.

De ez már régen nem valós kép.

Valamikor réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, vagyis az önkormányzatiság hajnalán így állt össze egy önkormányzati bizottság. A tagok felét önkormányzati képviselők tették ki. Őket a testületben elfoglalt arányok alapján a frakciók delegálták.

A bizottság többi helyére pedig szakértőket hívtak be, hiszen ők tudják szakmai szempontból megvizsgálni az eléjük kerülő anyagokat, és ők képesek felvázolni a lehetséges döntési alternatívákat.

Aztán ez a szokás szép lassan kihalt, nyomai vannak azért, például egy bűnmegelőzési bizottságban biztosan van rendőrtiszt, egy egészségügyi bizottságban pedig orvos.

Most már - választási ciklusokon át -, jutalomnak, jövedelemforrásnak, esetleg gyakorlatszerző műhelynek számítanak a bizottságok.

A frakciók, illetve a mögöttük álló pártok, politikai szervezetek delegáltjai között több típus is jelen van.

 • Azok a pártaktivisták, akik az utánpótlást jelentik, és várhatóan később képviselőjelöltek lesznek
 • Azok a jelöltek, akik nem szereztek mandátumot a választásokon, de a tűz közelében akarnak maradni
 • Azok az aktivisták, akik a választási kampányban dolgoztak, szórólapoztak, ajánlásokat gyűjtöttek, plakátokat ragasztottak
 • Azok a volt képviselők, akik kipottyantak a testületből, de a pártban mégis van szavuk
 • Ők azok, akik elfoglalják az eredetileg szakértőknek szánt helyeket a bizottságokban. Egymásra vannak utalva pártjukkal, jelölő szervezetükkel. Megszavazzák, amit kell, cserében benne maradnak a közéletben és havi pár órás elfoglaltság fejében felveszik - az amúgy nem magas - tiszteletdíjat.

  Az, hogy közben hol marad a szakmaiság, jó kérdés.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés