Mitől ijed meg a polgármester? – Közgyűlési délelőtt Szombathelyen

Ne ijesztegessenek – rémült meg a polgármester, amikor egyetlen hozzászólás sem érkezett napirend előtt. De korai volt az aggódás, bő másfél órán át tartott a bevezetés. Ami azért rövidebb volt, korábban három-négy órát is elvitatkozgattak

A szokásosnál másfél órával később, fél 11-kor kezdődött a szombathelyi közgyűlés ülése, mégpedig a vasútállomáson tartott ünnepség miatt. Nehezebben is indult a dolog, aztán egy külsős bizottsági tag eskütétele visszarázta a kibillent képviselőket.

Valós ügyekről folyt a vita

A napirendben jó néhány módosítás történt, ezeket azonban szinte egyhangúlag fogadták el, egyetlen talányos kérdés maradt nyitva. Marton Zsolt (Fidesz) személyi kérdések megtárgyalását kérte a zárt ülési szakaszban, ennél többet nem tudtunk meg, és ma valószínűleg nem is fogunk.

Ne ijesztegessenek

– rémült meg a polgármester, amikor egyetlen hozzászólás sem érkezett napirend előtt. De korai volt az aggódás, bő másfél órán át tartott a bevezetés. Ami azért rövidebb volt, korábban három-négy órát is elvitatkozgattak.

Most valós ügyek kerültek szóba. Rettegi Attila (Fidesz) a korábban többször megígért oladi buszmegállóról érdeklődött, Szakály Gábor (Fidesz) pedig a Paragvári úti iskola udvarának felújításáról, hozzátéve, hogy képviselői keretét ide ajánlotta fel, és több vállalkozó is adott támogatást. Viszont ennél több pénzre van szükség, ezért kérte, hogy mások is csatlakozzanak az akcióhoz.

El lehet kergetni a varjakat

Ipkovich György polgármester (MSZP) válaszaiból megtudtuk, a buszmegálló novemberben készen lesz, a Paragvári iskola felújításánál üdvözölte az összefogást, de megjegyezte, az iskola felújításra benyújtott pályázatuk a második körben sem kapott megfelelő szintű értékelést.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) a Rohonci út balesetveszélye elleni lépésekről tudakolódott, és a Szivárvány óvoda áldatlan állapotát elemezte. Bejelentette, hogy másnap délelőtt szakemberekkel együtt járják be a területet, az viszont már most biztos, hogy szükség lenne a korábbi korlát visszatelepítésére. A polgármester támogatta az elképzelést, Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) pedig emlékeztetett arra, hogy az óvodák kisebb felújítására van egy elkülönített keret, jelezni kell az igényeket.

A polgármester bejelentette, hogy egy minisztériumi közreműködés eredményeként megoldás mutatkozik a Pelikán parkban letelepedett varjak elűzésére. Ráadásul törvényes és környezetvédő módon.

Vizsgálódás a szimfonikusoknál

Németh Kálmán alpolgármester (SZDSZ) egy kérdésre elmondta, ad hoc bizottság vizsgálja a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar gazdálkodását, a zenekar ugyanis nagy mértékben túllépte a költségvetési keretet. Megtudtuk, hogy egy februári, három várost, Szombathelyt, Pécset és Budapestet érintő koncert alatt történt a közel 18 milliós túlköltekezés, a bizottság rövidesen befejezi a vizsgálatot.

A szinte egyetlen politikai megnyilvánulást Sági József (Fidesz) produkálta, aki Szabó Gábor alpolgármestert (MDF) kérdezte, vannak-e jobb és baloldali óvodák. A Gazdag Erzsi Óvoda ünnepségén az alpolgármester állítólag kijelentette,

most következnek a jobboldali óvodák

. Szabó Gábor a kijelentést kikérte magának, mint mondta, soha nem különböztették meg az óvodákat. Provokációnak nevezte a kérdést, és hangsúlyozta, mindig is kiállt az óvodák érdekeiért.

Horváth Csaba (Fidesz) szintén örül, hogy megoldás lesz a varjú invázióra, a Szent Márton utcai volt Spar-parkoló állapota viszont áldatlan, oda már hajléktalanok is beköltöztek. Németh Kálmán megjegyezte, magánterületről van szó, az önkormányzat mást nem tehet, mint hogy ismét felszólítja a tulajdonost a takarításra.

Szabotál a hivatal?

Czeglédy Csaba az óvodavezetőkkel folytatott megbeszéléseiről számolt be, ahol az angol nyelvoktatás volt a középpontban. Jelenleg 40 óvodapedagógus vesz részt angol, 20 német nyelvi képzésben, a programot ki akarják terjeszteni a tanítókra és így az általános iskolákra is.

Gyebrovszky János (MSZP) a panelprogram folytatásáról érdeklődött, úgy tudja, hogy az új többség jövőre nem akarja támogatni a programot. Ipkovich György hangsúlyozta, az ügy költségvetési kérdés, ha szerepel a jövő évi büdzsében, akkor lesz rá önkormányzati támogatás. Németh Kálmán kijelentette, 45 pályázatot továbbítottak, amelyek az önkormányzat 33 százalékos részesedésével lettek összeállítva. Ha nem kapják meg az önkormányzat támogatását, nagy bajban lesznek a társasházi közösségek.

Aztán Gyimesi József kritizálta meg a hivatalt, mondván, nem teljesítik a közgyűlési döntéseket. A testület egy éve döntött arról, hogy jelzőtáblákat helyeznek ki a Thököly utcába, ahol azóta sem történt semmi, ráadásul nem látni, hová tűnt a tavaly tervezésre megítélt kétmillió forint. Csermelyi András pedig a Magellán Centerről érdeklődött, az előterjesztés szerint ugyanis a beruházó nem kéri az önkormányzat hozzájárulását a közlekedési rendszer átalakításához.

A bizottság kritikája

A kérdésekre Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője válaszolt, mondván, a lámpákra vonatkozó közbeszerzés jövő héten kerül a bizottság elé, a Magellán Centernek pedig nincs építési engedélye, így most nincs ügy sem a közgyűlés előtt.

Molnár Miklóst épp értesítik
sadness

Marton Zsolt és Molnár Miklós (Pro Savaria) szinte közösen jelentették ki, hogy a hivatalnak értesítenie kell a testületet, ha a döntések végrehajtásánál gondok merülnek fel, az nem megoldás, ha hónapokig csúsznak a kivitelezések.

Gyebrovszki János (a bizottság korábbi elnöke) a szociális bizottság új SZMSZ-ét kifogásolta, mivel abból kivették például, hogy véleményezi a költségvetést, a kitüntetéseket, hogy ellenőrzi a szociális munkát. Szakály Gábor (Fidesz), az új elnök kijelentette, a képviselő a bizottsági ülésen is elmondhatta volna kifogásait, a kérdésekre pedig a szociális osztály munkatársai tudnak válaszolni.

Keménykéz a bizottságban

A polgármester azonban a jegyzőt kérte erre, Kaczmarsky János szerint a bizottságnak joga van saját SZMSZ-ét módosítani, egyébként pedig vonatkozik rá az önkormányzati törvény és a közgyűlés SZMSZ-e is. Ipkovich György pedig arra emlékeztetett, hogy minden döntést megvizsgál a Közigazgatási Hivatal, várják meg a felülvizsgálat eredményét.

Marton Zsolt nagyon szigorú
sadness

Marton Zsolt szerint Gyebrovszki kifogásokat keres, hogy ellehetetlenítse a bizottságot. Hangsúlyozta, hogy a képviselő egy alapítvány elnökeként nem jelent meg a szervezet bizottsági beszámolóján, pedig ez elvárható lenne. Molnár Miklós, a gazdasági bizottság elnöke pedig bejelentette, a bizottságban addig nem veszi napirendre egyetlen szervezet beszámolóját sem, amíg annak első számú vezetője nincs jelen.

Ekkor kezdődött a délután háromig tartó ebédszünet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet