Újraélesztik a várost

A Fidesz és az MSZP egyetért, hogy közös a felelősség az adósságért. A képviselők újraélesztést tanultak.

12:10 Az újjáélesztés városa

Prezentációt nézünk, az újraélesztésről. Puskás Tivadarból előjött a mentőorvos, előadást tart róla. Most kezdődik a gyakorlati bemutató, erről külön cikkben számolunk majd be.

A közgyűlés pedig szünetet tart délután háromig.

11:55 Elszámoltatás?

Szakály Gábor szerint a Jobbik képviselője másról nem tud beszélni, csak elszámoltatásról. Itt ült a közgyűlésben, amikor a feljelentéseket tették. És a Jobbik teljes mértékben hiteltelen, most az MSZP-t kritizálja, pár napja együtt pogácsáztak. A képviselői munka több felelősséggel jár, nem a politikai haszonszerzésről. Az, hogy belelő a kukoricásba, hátha eltalál valakit, az nem felelős magatartás.

Januári közgyűlés
Balassa elszámoltatna
Mészáros Zsolt

Czeglédy szerint azt soha nem vizsgálják, mekkora a vagyongyarapodás, mert a hitelekkel nőtt a város vagyona. Itt nagyon sokáig csak a fejlesztésekhez, beruházásokra vettek fel hiteleket. Nyomon követhetőek a pénzek, a városnak rosszat tesznek ezek a hírek, mert félrevezetőek.

És kíváncsi, hogyan magyarázná meg a választóknak a Jobbik a munkavállalási engedélyek megszűnését, ha kilépnénk az Unióból. És azt kéri, hogy Balassa mondjon legalább két Wass Albert könyvcímet. Ha nem tud, az a felkészületlenségét bizonyítja.

Balassa szerint meg kell szavazni a bizottságot, és nem vitatkozni róluk. És korábban elítélt képviselők ne mondják meg, mi a hiteles.

Horváth Attila azt kérdezi Balassától, a következő ülésre beterjeszti-e a Jobbik megoldási javaslatait. Balassa azt mondja, először számoljanak el az előző évekkel.

Marton Zsolt (Fidesz) alpolgármester szerint konkretizálni kell Balassa javaslatát, mert így megfoghatatlan. Czeglédy kimutatást kér a vagyongyarapodásról. És ez is lehetne a bizottság feladata.

Puskás a jogi bizottsághoz küldi az ügyet, előkészítésre. Balassa bizottságalapítási szándékát elutasította a közgyűlés.


10:15 Itt az ÁSZ jelentés

Németh Kálmán szerint az intézkedési terv korrekt és alapos, tartalmazza az ÁSZ észrevételeit. De 2013-tól változik a költségvetés készítésének menete, csak akkor lehet önként feladatokat vállalni, ha lesz pénz a kötelező feladatok ellátása után. Ezeket most meg kellett volna fogalmazni az ÁSZ szerint, de ezek folyamatosan változnak.

Czeglédy Csaba megemlíti, hogy a városok ranglistáján rossz helyen van Szombathely, pedig vannak rosszabb helyzetben lévő városok. Mivel magyarázható ez? - kérdezi. És korrekciót kellene kezdeményezni, hiszen a város konszolidált helyzetben van.

Ágh Péter közben a Facebookon Orbán beszédét reklámozza, amit az Európai Parlamentben mond majd el délután háromkor.

Januári közgyűlés
Ágh Péter nagyon elfoglalt
Mészáros Zsolt

Puskás a sajtó felelősségéről beszél, az a kérdés, hogy éppen milyen táblázatokat néznek. De nem minősítésről, hanem ténymegállapításról van szó, de tényleg vannak rosszabb helyzetben lévő városok.

Molnár Miklós szerint amit leírtak, azok igazak. De nehéz az összehasonlítás, mert nem veszik figyelembe a kiszervezést, vagyis a városi cégek adósságait. 2010. december végi adatokról van szó, és nem nézik az intézkedéseket. Ezért a konkrét lépéseket kell bemutatni.

Gyebrovszki szerint az ÁSZ álságosan viselkedik, mert nem veszi figyelembe, hogy az önkormányzatok nem kapják meg a pénzt a feladatok ellátásához. Az önként vállalt feladatok között van a kultúra, a sport, stb. Végig kell gondolni, mit csináljanak a veszteséget termelő városi cégekkel. Városfejlesztési kft, turisztikai kft., parkfenntartó. Mert sok embernek a sport az egyetlen szórakozási lehetősége.

Balassa Péter nem örül a helyzetnek, a vizsgált időszakban a koldusok királynője lett a város, az elhibázott politikai lépések vezettek ide. Meg kellene vizsgálni, hova tűnt a pénz 2007 és 2010 között, erre bizottságot javasol.

Puskás szerint tíz év múlva emlékezni fognak erre a javaslatra, harminc év múlva már nem.

Horváth Attila azt nem érti, hogy a Jobbik miért nem mondja el soha, mit változtatnának, mit csinálnának ebben a helyzetben.

Németh Kálmán nem csodálkozik, de tájékozatlannak nevezi Balassát. Mert a jelentés megállapítja, hogy az állam folyamatosan alulfinanszírozza az önkormányzatokat.

Balassa szerint az első lépésük az elszámoltatás lenne. De továbbra is kíváncsi, hova tűntek a pénzek.

Molnár szerint várospolitikai szempontból jó helyre mentek a pénzek, csak a gazdálkodás nem volt ésszerű. Attól nem lesz jobb a helyzet, ha valaki azt nem fogadja el.

Puskás megjegyzi, öt esetben hivatalos vizsgálat indult.


11:05 Halkabb lesz a Falco-gyár?

Horváth Zoltán kérdezi, hogy a zajszint-csökkentés miatt kapott-e választ a város a cégtől. Megtudjuk, hogy előkészítés alatt vannak a környezetvédelmi beruházások a cégnél. De határérték-növelést kértek, ez jogi kérdés. Folyamatosan tájékoztatják majd a közgyűlést.

Gyebrovszki szerint a jegyző nem akar megfelelően válaszolni a kérdésekre. Azt szeretné, ha egyszer, egyben kapna választ, nem részletekben. A polgármester szerint a jegyző megszívleli a tanácsokat.


10:55 Vissza Balatonberénybe

Czeglédy melegíti fel a témát. Kétmilliárd forintot osztottak ki 70 ezer nagycsaládnak üdülésre, a bonyolító állami cég működteti a berényi üdülőt, így könnyen lehet, hogy a vasiak nem férnek majd be oda.

És tájékoztatást kér, mit csinálnak a fanyesedékkel, mert azt a rászorulóknak kellene adni.

Puskás pontos választ ígér a későbbiekben.

Czeglédy szerint a közhasznú szervezetek és a kisebbségi önkormányzatok tudnának segíteni a bérlakások felújításában. Kéri, hogy vizsgálják meg a kérdést.

Puskás úgy tudja, ezzel már foglalkozott a bizottság, ez a szakemberek feladata.


10:50 Nem takarítják a várost

Gyebrovszki szerint gondok vannak a takarítással, főleg a lehullott lombbal, amit a szél kavar mindenfelé. A képviselő már sokadszor hozza el a Szent Gellért utca két, egymással szemben lévő buszmegállójának siralmas állapotát. A polgármester felszólítja a felelősöket, hogy intézkedjenek.


10:30 Iparfejlesztés?

Németh Kálmán a közeljövőben átadandó új gyáregységre kérdez rá, ami akár egy folyamat része is lehet. Molnár Miklós szerint az elmúlt húsz évben a térségi kiegyenlítésre alapozták a gazdaságfejlesztést, ami elhibázott volt. Most ipari központokat akarnak létrehozni, Szombathely és környéke lehet a harmadik járműipari régió.

Az első Győr, a második Kecskemét, a harmadik lehet Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg. Ehhez megállapodást kell kötni a kormánnyal, majd a cégekkel, amiknek együtt kell működniük. Most a közös célok megfogalmazása zajlik. És ebben bele lehet vonni a GySEV-et is.

Januári közgyűlés
Molnár: Elszakadni a valóságtól?
Mészáros Zsolt

Minderről Pölöskén tárgyaltak - mondja. És egy baki: azért, hogy elszakadjanak a valóságtól.


10:20 Bérlakásproblémák

A szociális bérlakásokról vitatkoznak. Arról, hogy 250 lakás áll üresen, ebből az idén 40 körül tud felújtani a SZOVA. A tavaly bevezetett pontozásos rendszer meg éppen a legrászorulóbbakat zárja ki a lakásigénylésből. Résztvevők: Kővári Attila (MSZP), Gyebrovszki János (MSZP), Szakály Gábor (Fidesz).

Gyebrovszki előhozza a balatonberényi üdülőt is, az iskolák nem tudják, hol nyaralnak majd a gyerekek. És a városvezetés korlátozza a nyilvánosságot, nem kapnak minden kérdésükre választ.


10:10 Nyüzsgő élet a folyosón

Tettünk egy kört a folyosón, nyüzsög az élet, a képviselők ott lazítanak, és izzítják a telefonokat. A polgármester közben a szónoki emelvényen lévő laptopot teszteli. Még a zene is megszólal közben, ebből filmvetítés lesz.


9:40 Jók az új buszok

Németh Kálmán megdicséri a Volánt a decemberben átadott új buszok miatt. Azt kéri a szombathelyiektől, vegyék igénybe a buszokat, a benzin úgyis drágul.

Horváth Zoltán (LMP) a Smidt-hagyaték sorsa iránt érdeklődik. A polgármester azt mondja, a helye itt van, Szombathelyen, az adminisztratív sorsáról még nem tud. Horváth Attila (MSZP) az Unihall Kft-vel történt egyeztetésről érdeklődik.

Lazáry Viktor (Fidesz) alpolgármester a hagyatékról annyit mond, rendszeren találkozik a hagyaték kezelőivel és a kormányhivatallal, megnyugtatja a közgyűlést, hogy a hagyaték itt marad.

Az Unihall-lal tárgyalnak, arról, hogy maradjon-e a szerződés, és arról is, hogy milyen óraszámban használhatják az egyesületek, iskolák a csarnokot. A cég is nyitott ezekre, de ez egy folyamat, ami még tart.

És februárban megtárgyalják, hogy mi legyen a sorsa a Városfejlesztési Kft-nek.

Közben megjött Ipkovich György. Puskás köszönti is.


9.30 Maradhatnak az iskolák?

Czeglédy arra emlékeztet, hogy egy év múlva az állam átveszi az iskolákat, ezért a tavasszal foglalkozni kell a dologgal. És van egy kiskapu is, a nagyobb önkormányzatok megtarthatják az iskolákat, ezt a lehetőséget meg kell vizsgálni.

Megint azt mondja, legyen egyeztetés az idei költségvetésről, ne az utolsó pillanatban kapják meg az ellenzéki képviselők az anyagot.

A polgármester szerint maximális összefogásra van szükség.


9:05 Bővül a napirend

Három új ügyre tesz javaslatot sürgősséggel a polgármester, nem tudjuk, mik azok.

Czeglédy Csaba (MSZP) a közgyűlés időpontjára kérdez rá, mert a polgármester nem indokolta a módosítást. Ráadásul az utóbbi napokban nőtt a napirendek száma, amin rossz tendencia.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) levélben válaszolt már, parlamenti elfoglaltságra hivatkozott, amiről mi is írtunk már. Grúzokkal találkozik holnap.

Czeglédy elfogadja az indoklást, de azt kéri, a jövőben tartsák az eredeti ütemtervet, már csak a hivatal előkészítő munkája miatt. És javasolja, hogy vegyék napirendre az idei költségvetést, annak első olvasatában.

Puskás szerint Czeglédyvel közösen kezdeményezhetik, hogy ha kevés az ügy, ritkíthatják a közgyűlések számát.

Januári közgyűlés
Ez még az eleje
Mészáros Zsolt

Németh Kálmán (SZTKE) a tavalyi költségvetés utolsó módosítását hiányolja, amit a hivatal az előbbre hozott ülés miatt nem tudott előkészíteni.

Molnár Miklós (Pro Savaria-Fidesz) alpolgármester ezzel egyetért. Azt ígéri, hogy februárra jól előkészített költségvetés lesz, addig is szívesen tájékoztat.

Czeglédy külön közgyűlést javasol a költségvetés miatt január végére, elsikkad az ügy. De a sürgősségi ügyeket felveszik a napirendre, még most sem tudjuk, miről van szó, illetve az egyik valószínűleg a Savaria Szimfonikus Zenekar átvétele.


Rövid lesz a közgyűlés – írtuk előzetesünkben Új autóbusz-menetrend lesz Szombathelyen 2012. January 17. 08:11 , hiszen csak nyolc ügy van a nyilvános ülés napirendjén. De tudjuk, hogy képviselőink képesek órákig vitatkozni lényegtelen dolgokról, hamarosan kiderül, milyen hangulatuk van.

Az biztos, hogy lesz némi politikai kardcsörtetés, ezt nem hagyják ki, hiszen ilyenkor szerepelhetnek igazán a nagy nyilvánosság előtt. Az is biztos, hogy dél körül lesz egy szünet, hiszen – mint tegnap délután kiderült -, újraélesztési bemutatón vesznek részt, amúgy testületileg.

De az első tényleges napirendi pontban az Állami Számvevőszék ellenőrzése utáni utasításokat hajtják majd végre várhatólag. Egy intézkedési terv formájában, ami a takarékosságot és a gazdálkodás átláthatóságát célozza.

Hamarosan kezdünk, a közgyűlési eseményeket élőképes közvetítésünkben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről September 29. 09:11 is követhetik.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Új autóbusz-menetrend lesz Szombathelyen

Négy verzió közül kell választania a közgyűlésnek, a szerdai ülésen új utcanevekről is döntenek. Előzetesünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet