Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiürülnek a vidéki önkormányzati hivatalok, éberkóma állapotban a kistelepülések

Politikai szándék lehet a hivatali fizetések alacsonyan tartása mögött.

Mind nehezebben tudják megtartani a szakembereket a vidéki polgármesteri hivatalok, s az utóbbi nyolc év kormányzati intézkedései azt mutatják, hogy a Fidesz tudatosan törekedett a helyi „népképviseleti demokrácia” leépítésére

– fogalmazott egy ötszáz fős észak-magyarországi kistelepülés polgármestere a Népszavának .

Bonyhádi Zoltán

A fő ok az, hogy 2010-ben befagyasztották az önkormányzati közigazgatásban dolgozók bérét, miközben a kormányhivatalokban tavaly is emelkedett a fizetés. Ugyanazzal a végzettséggel és beosztással az utóbbi helyen 50 százalékkal több pénzt vihet haza egy szakember.

A lap példaként említi, hogy egy államigazgatási főiskolával harminc éve szabolcsi szülőfalujában dolgozó ügyintéző bruttó 280 ezer forintot keres, ha ugyanezt a munkát a kormányhivatalban végezné akkor 120-150 ezer forinttal kapna többet. A jegyzők bére ugyan csak néhány tízezer forinttal marad el egy kormányhivatal jogi középvezetőjétől, de a munka jóval több: általában négy-nyolc település gondja-baja tartozik egy-egy körjegyzőséghez.

A bérbefagyasztás mögött politikai szándék is lehet, hiszen a Fidesz már korábban tervezte Mindent irányítani akarnak: ha a Fidesz nyer, a kisebb településeken nem lesznek képviselők és polgármesterek 2018. January 30. 10:54 , hogy megszüntetik a kistelepülések önállóságát. Ráadásul az önkormányzati hivatalok jelenleg még viszonylag önállóan működnek, a kormányhivatalok azonban a kormánymegbízott alá vannak rendelve, a kormánymegbízott pedig kimondottan politikai állás, a bevezetésekor úgy jellemezték, hogy ő a kormány kinyújtott karja.

Viszont, ha a települési hivatalok megszűnnek és csak a járási kormányhivatalok maradnak, akkor a falvakból eltűnik a helyi értelmiség utolsó gyűjtőhelye. Iskolák, könyvtárak, orvosok már nincsenek. Ahogy egy somogyi falu polgármestere mondta a Népszavának:

Ha záros határidőn belül nem változik a helyzet a körjegyzőségeken, elmennek a szakemberek, akiket nem lehet közmunkásokkal helyettesíteni, és akkor tényleg le lehet kapcsolni a villanyt: a vidéki-kisfalusi Magyarországnak befellegzett, marad az éberkóma állapot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra