Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi közterület-felügyelet rendet vág?

Bízunk benne, hogy a levéltári belső folytatásos történetének ez az utolsó epizódja.

Ha jól számoljuk, a levéltári belső ügyében sorozatban ez a negyedik írásunk.

A teljes igazsághoz tartozik, hogy a dokumentumot a közterület-felügyelet már pénteken délután elküldte lapunknak, hogy az egy kicsit elkeveredjen a hétvégén a szerkesztőségi rendszerünkben. (Ezúttal is elnézést kérünk a cégtől, hogy kerestük rajtuk a választ, amikor az már nálunk volt.)

Ez már így kezelhető
Kovács Dávid

Munkatársunk hétfőn koradélután járt a helyszínen, és azt állapította meg, hogy a körülmények mind a parkolás, mind a szemetelés terén sokat javultak néhány nap alatt (lásd a fotókat), így abban bízunk, hogy a levéltári belső ügyében ez az utolsó felvonás.

Persze ettől még maradnak a belvárosi parkolási gondok
Kovács Dávid

Az illetékességek és a cégek, hatóságok és önkormányzatok közötti kommunikációs kérdések ugyanakkor valószínűleg megérnek még egy kört.

Ha jól látjuk, valaki már büntetést is kapott
Kovács Dávid

Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet válaszait a levéltári belsővel kapcsolatos kérdéseinkre változatlan formában közöljük:

1. A szelektív hulladékgyűjtő és a hulladéktároló szemétlerakásának vonatkozásában:

A közterület-felügyelők a környéken működő üzletek esetében kivétel nélkül leellenőrizték, hogy az üzletek tulajdonosai, bérlői rendelkeznek-e érvényes szemétszállítási szerződéssel. Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy valamennyi üzlet esetében ezek a szerződések megkötésre kerültek.

2. A szemétgyűjtők mellé kihelyezett hulladék tekintetében, amennyiben a kihelyező üzletre vagy személyre vonatkozóan a szemétből megállapítható volt annak kihelyezője, a közterület-felügyelők minden esetben felszólították a kihelyező üzletek tulajdonosait vagy bérlőit a hulladékgyűjtők mellé kihelyezett hulladék eltávolítására, amelynek minden esetben eleget tettek.

Amennyiben olyan lakosság által kirakott háztartási hulladékot találtak, melynek során a szemét átvizsgálásával nem volt kideríthető a kihelyező kiléte, ebben az esetben azt folyamatosan jeleztük a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályának, akik jogosultak az illegálisan közterületre kihelyezett szemét elszállítása érdekében a további szükséges intézkedéseket megtenni.

Ilyen esetben minden közterület-felügyelőnek a szemét átvizsgálásához egészségvédelmi szempontból a gumikesztyű biztosítva van.

Helyszíni bírság kiszabására ilyen esetekben a szabálysértési törvény alapján csak tettenérés esetén van lehetősége a Közterület-felügyeletnek.

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 24/2013.(VI.6.) számú önkormányzati rendelet ugyanakkor kimondja azt is, hogy az ingatlan tulajdonosai, vagy bérlői (jelen esetben az üzletek tulajdonosai vagy bérlői) kötelesek gondoskodni az általuk bérelt közterületre kihelyezett szemétgyűjtő edények környezetének tisztántartásáról.

3. A Levéltár mögötti tömbbelsőben a közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. Szeretném jelezni, hogy ezen a területen a KRESZ előírásainak megfelelő táblával kijelölt rakodóhely nincs kijelölve. Amennyiben a közterület-felügyelők kisebb fokú közlekedési szabálysértést észlelnek, úgy minden esetben a szükséges intézkedéseket megteszik. A törvény az intézkedő közterület-felügyelő mérlegelésére bízza, hogy az intézkedés során a szankció milyen formáját alkalmazza.

Ezen a helyszínen és a város más pontján is a kisebb fokú közlekedési szabálysértések szankcionálása a közterület-felügyeleten kívül a rendőrség hatáskörébe is tartozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra