Még a fideszesek 58 százaléka is azt akarja, hogy a kormány teljesítse az Európai Unió előírásait

A magyarok 72 százaléka arra szavazna, hogy Magyarország maradjon az Unióban. A részletkérdésekben viszont színesebb a paletta.

A magyarok 70 százaléka szerint a kormánynak teljesíteni kell az Európai Bizottság összes előírását, hogy Magyarország számára végre elérhetővé váljanak az EU-s pénzügyi források - derül ki a Policy Solutions felméréséből, amit a Népszava közölt.

Ami érdekes, hogy még a fideszes szavazók 58 százaléka (33 százalék inkább egyetért, 25 százalék teljesen egyetért) is egyetért ezzel. A hatpárti ellenzéki összefogásra voksolók 84 százaléka, a többi párt és a bizonytalanok többsége (55-72 százalék) is így véli.

Forrás: nepszava.hu

Az elemzés szerint a magyar kormány nyílt unióellenessége és euroszkeptikus kampányai ellenére sem ingott meg Magyarországon az uniós tagság támogatottsága.

Bő kétharmad az EU-ban maradna

Most 72 százalék voksolna arra egy népszavazáson, hogy maradjunk az EU-ban, a kilépésre csak egy szűk csoport (13 százalék) szavazna. Még a Fidesz és a szélsőjobbos Mi Hazánk támogatói körében is többségben (60 százalék körül) vannak az uniós tagságunkat támogatók. Érdekes, hogy a Fidesz szimpatizánsai nagyobb arányban (28 százalék) lépnének ki az EU-ból, mint a Mi Hazánk szavazói (27 százalék).

Az is meglepő, hogy lakóhely szerint a megyeszékhelyen és a kisvárosokban élők közül szavaznának a legtöbben, 77 százaléknyian az Unióban maradásra, miközben Budapesten 67 százalék ez az arány.

Az adatokból az is kiderül, hogy

minél több tudással rendelkezik valaki az EU-ról, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a maradást támogatja.

Az uniós tagság előnyei között a válaszadók első helyen a pénzügyi támogatást nevezték meg (29 százalék).

A második helyen (27 százalék) az EU-val mint közösséggel kapcsolatos válaszok szerepeltek. Így a valahova tartozás érzése, a segítségnyújtás, az együttműködés és az európai egység gondolata jelent meg. A két évvel ezelőtti felméréshez képest ezeket a szempontokat 7 százalékponttal többen említették.

Túlzott szabályozás, nemzeti integráció gyengülése

Az Unión belüli szabad mozgás és utazás lehetősége a magyarok közel negyede (23 százalék) számára kifejezetten fontos szempont, de kiemelt helyen szerepel a külföldi munkavállalás és a külföldi tanulmányok lehetősége is (18 százalék).

Az uniós tagság hátrányai között a túlzott szabályozást kifogásolták a legtöbben (22 százalék), ezt követte a nemzeti szuverenitás gyengülése (15 százalék) és a migráció (14 százalék).

A magyarok 50 százaléka szerint több pénzt kapunk az EU költségvetéséből, mint amit befizetünk. 36 százaléka viszont úgy gondolja, hogy Magyarország nettó befizetővé vált, ami két év alatt 7 százalékpontos emelkedést jelent. A Fidesz szavazóinak fele egyébként nettó befizetőnek tartja Magyarországot.

Törökország igen, Ukrajna nem

Az EU globális szerepéről a legtöbben – tízből négyen – úgy vélik, hogy az uniónak „szociális Európaként” kellene példát mutatni a világ többi része számára.

A magyarok 45 százaléka szerint elsősorban a hazai egészségügy fejlesztésére kellene költeni az EU-s pénzeket, 28 százalék szerint a hátrányos helyzetű régiók, leszakadó települések felzárkóztatására, további 25 százalék szerint a hátrányos helyzetű emberek közvetlen támogatására.

A magyarok egyébként nyitottak az EU bővítésére, a válaszadók több mint fele támogatná Törökország, Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina uniós tagságát.

Koszovó és Ukrajna esetleges csatlakozását viszont többen utasítják el, mint ahányan támogatják: Ukrajna esetében 34 százalék a támogatók, 51 százalék az ellenzők aránya.

Módszertan

A Policy Solutions 1000 fős vizsgálata – amely a Závecz Research közreműködésével, személyes megkérdezéssel készült – életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálja. Az adatokat ismertető tanulmányt Bíró-Nagy András, Juhász Vanessza, Szászi Áron és Varga Attila írta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet