Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Závecz Research: Kisebb lett, de a legelszántabb a Fidesz szavazótábora

A járvány első hulláma alatt megugrott a kormánypárt népszerűsége, azonban ősszel csökkenésnek indult.

Október második hetében a Závecz Research Institute reprezentatív mintán készített közvélemény-kutatást az ország népességének pártpreferenciájáról.

a kormánypártok népszerűsége márciustól augusztusig 31-ről 36 százalékra nőtt a teljes népességen belül, azóta azonban 4 százalékponttal kisebb a tábor.

A második helyen a Demokratikus Koalíció áll, teljes - választókorú - népességen belüli népszerűsége 10 százalék.

A Momentum és a Jobbik továbbra is nagy versenyben van a harmadik helyért, előbbi egy hónap alatt 7-ről 6 százalékossá, utóbbi 6-ról 7 százalékossá vált. Az MSZP 5 százalékon maradt.

Egyforma, 2-2 százaléknyi szavazót vonz az LMP, a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt.

A párt nélküliek aránya 31 százalék - közölte a Závecz Research Institute.

Závecz Research

A választani tudó biztos szavazók körében:

Fidesz-KDNP: 49 százalék

DK: 17 százalék

Jobbik és Momentum: 10-10 százalék

MSZP: 6 százalék

Mi Hazánk, LMP, Kétfarkú Kutyapárt, Párbeszéd: 2-2 százalék.

A Fidesz tábora a járvány első hullámában különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak között nőtt, méghozzá nem is kicsit (15 százalék), azonban a kormányerők nem tudták ezen szavazók mindegyikét megtartani a második hullámban is. Ami biztos: a Fidesz a falvakban a legerősebb (37 százalék), Budapesten a leggyengébb (26 százalék).

Závecz Research

A fideszesek választói hajlandósága októberben 61 százalékos volt, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55.

A közhangulat közben viszont borús, 57 százalék szerint "nem jó irányba mennek a dolgok" , 33 százalék a derűlátók aránya. Azonban a kormánypárti szavazók 81 százaléka szerint alapvetően jó az irány, és csak 14 százalék pesszimista.

A pártnélküliek majdnem kétharmada szerint inkább nem jó irányba tartanak a folyamatok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra