Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Czeglédy Csaba és Ungár Péter fej-fej mellett Szombathelyen, de Hende Csaba kemény dió lehet

Szombathelyen egyértelműen kormányváltó a hangulat, de hajszálnyi távolságok vannak a jelöltek között.

Nagyon úgy tűnik, hogy Czeglédy Csaba (DK) és Ungár Péter (LMP) között dől el a szombathelyi ellenzéki előválasztás, de bármelyikük is lesz Hende Csaba kihívója, nem lesz könnyű dolga.

Hajszálnyi különbségek vannak az ellenzéki jelöltek között, és ugyanez látszik az ellenzéki összefogás és a Fidesz között is. Viszont Szombathelyen egyértelműen kormányváltó hangulat uralkodik. Legalábbis ez derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásának eredményéből. A felmérés 2021. április 27. és május 5. között készült a választókerület felnőtt népességét reprezentáló 700 fős mintán.

Hogyan kezelte a járványt a kormány és a szombathelyi városvezetés?

Az eredmények értékelésénél azért figyelembe kell venni, hogy a 700 fős minta viszonylag kicsi, a hibahatár 4 százalékpont felett van. A másik, hogy jelenleg „háborús” helyzet van, amikor az állami szervek, jelen esetben a kormány illetve az önkormányzat (városvezetés) felé mindig nagyobb a választópolgárok bizalma, mint normál (járványmentes) helyzetben.

Az első kérdések a járvány kezelésére vonatkoznak, ami érthető, hiszen a lakosság hangulatát leginkább ez határozza meg most.

A feljebb már említett, állami szervek felé irányuló bizalom érezhető, a kormány járványkezelésével többen elégedettek, mint ahányan elégedetlenek.

Nyugat.hu

A szombathelyi városvezetés iránti szimpátiát jelzi, hogy esetükben sokkal többen elégedettek a járványkezeléssel, mint ahányan elégedetlenek.

Nyugat.hu

Viszont, ha a választások óta végzett munkájukat kell értékelni, akkor árnyaltabb a kép. De itt is többen vannak az elégedettek, a legrosszabb osztályzatot mindössze 10 százalék adta, szemben a legjobb 28 százalékával.

Nyugat.hu

Kellett volna a kompenzáció vagy sem?

Kitértek arra is, hogy a kormánynak kompenzálnia kellett volna-e Szombathelyt az iparűzési adó csökkenése és az egyéb elvonások miatt.

A szombathelyiek válasza egyértelmű, 58 százalék teljesen, 17 százalék inkább egyetértett volna a kompenzációval, összesen 22 százalék szavazott a kompenzáció ellen. Hasonló arányban szavaztak arra a kérdésre is, hogy Hende Csabának hatékonyabban kellett volna-e lobbiznia annak érdekében, hogy a város megkapja a kompenzációt.

Az ellenzék vezet, de a Fidesz győzelmére számítanak

Persze, jöttek klasszikus közvélemény-kutatási kérdések is. Ezek egyikéből kiderül, hogy a pártok közül a Fidesznek van a legnagyobb tábora Szombathelyen is.

Viszont a közös ellenzéki listára nyolc százalékponttal többen szavaznának, mint a Fideszére, ami a kormányváltó hangulatot mutatja, ráadásul a bizonytalanok aránya alig lépi túl a 10 százalékot.

Nyugat.hu

Ennek ellenére a szombathelyiek többsége úgy látja, hogy jövőre ismét a Fidesz nyer, méghozzá jelentős előnnyel.

Nyugat.hu

Melyik politikussal elégedettek a szombathelyiek?

Szombathelyen Nemény Andrást látnák szívesen a legtöbben fontos politikai pozícióban (70 százalék), László Győzött 56, Hende Csabát 45, Ungár Pétert 43, Czeglédy Csabát 33 százalék.

Az viszont minden hibahatáron kívül esik, és szignifikáns különbséget jelent, hogy Nemény Andrással sokkal elégedettebbek a szombathelyiek, mint Hende Csabával.

56 százalék teljesen, 24 százalék inkább egyetért azzal, hogy Nemény az itt élőket képviseli, Hende Csabánál ez 29 és 19 százalék.

Ki fog nyerni Szombathelyen?

Ha csak két jelölt, Czeglédy Csaba és Ungár Péter között lehet választani az ellenzéki előválasztáson, akkor döntetlen körüli helyzet várható. A választást azok döntik el, akik elmennek szavazni, és biztosan tudnak választani, az ő körükben 50:50 százalékon áll a versengésük.

Nyugat.hu

A felmérés adataiból úgy tűnik, hogy Ungár Péternek lenne nagyobb esélye győzni Hende Csaba ellen. Ha a jövő évi választásokon kettejük közül kell választani, akkor Ungár 47, Hende 44 százalékra számíthat. Figyelemre méltó azonban a kettejük közül választani nem tudók 9 százalékos aránya.

Nyugat.hu

Ha Czeglédy lenne Hende kihívója, akkor a jelenlegi helyzet alapján döntetlenre kellene számítani, mindketten 44 százalékot értek el. Persze, ez csak statisztika, a százalékarányokon belül bőven lehet szavazatkülönbség. Kettejük között 12 százalék nem tudna választani.

Nyugat.hu

Jövő tavaszig azonban még sok minden változhat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra