Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Igyál egy sört és ülj bicajra

Az új KRESZ módosítás betiltja a lézerblokkolókat és hagy egy kiskaput a kerékpárosok alkoholfogyasztásának.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem az újabb szankcionálásnak-, hanem a biztonságosabb közlekedésnek szeretett volna alapot biztosítani a szakpolitikusokból és szakértőkből felállított, szabályozást módosító bizottság. Összeszedtük a legfontosabbakat, amelyeket a KRESZ szeptember elsejével módosult szabályairól tudni kell.

0,5 ezrelék a bicajos határ

Szinte teljes készpénznek veszik egyesek, hogy a hónap kezdetével egy alapos kocsmázás után felülhetnek a biciklire. Ez azonban közel sincs így. A mostani módosítás szerint a kerékpáros akkor ülhet fel a biciklire, ha a vér alkoholszintje nem haladja meg a 0,5 ezreléket. Ez nagyjából két pohár sörnek felel meg. Így is csak akkor közlekedhet a bicajos, hogyha nem főútvonalon karikázik. De ha már az alkoholos befolyásoltsággal történő vezetésnél tartunk. Csökkentek a büntetési tételek. Ha valaki bicajjal túllépi a megengedett alkohol határt, akkor 10-60 ezer forint közötti büntetésre számíthat. Az autósoknak pedig egy szeszes túra 150 ezer helyett, 100 ezerbe kerülhet. Ha 0,8 ezreléket meghaladja a sofőrök vérének alkoholszintje, akkor pedig a korábbi 300 ezer helyett, 200 ezer forinttal lehet könnyebb a pénztárcájuk.

Blokk a lézerblokkolónak

Rengeteg vitának adott eddig táptalajt a lézerblokkoló használata. Ezek azok a kis rafkós eszközök, amelyek lehetetlenné tették a gyorshajtók bemérését. A KRESZ mostani módosítása újra osztja a lapokat és mindenkinek egyforma mércével mér, betiltja a lézerblokkolók a használatát. A szabályozás azonban arra hagy lehetőséget, hogy azokat az eszközöket (Akár GPS-t, akár okos telefon alkalmazást.) amelyek előre figyelmeztetnek a trafik jelenlétére, az autósok legálisan használhassák.

Ha nem főúton közlekedik, a bringás megihat 1-2 pohárkával
Bonyhádi Zoltán

Várakozz a bejáratban

Bosszantó volt, hogy sokszor akkor is repült a büntetés a parkoló autóra, ami az ingatlan tulajdonos engedélyével parkolt le az ingatlan bejáratában. Ezen is módosítottak. Ha a tulajdonos engedélyezi, a sofőr várakozhat a bejáratban. És még egy apró kiegészítés, hogy a közterület felügyelőket is felruházták a forgalom megállításának jogával.

Vége az elsősegélynyújtó doboz stressznek

A hiány okozta pánik, lejárt szavatosság átragasztása, érvelések, hogy a kötszer sterilitása még jó – vége a rémálomnak. Módosították a KRESZ ezen pontján, és a doboz az izzókészlet sorsára jutott. Nem fogják büntetni, ha az ellenőrzött gépkocsiban nem lesz, vagy lejárt szavatosságú az elsősegélynyújtó doboz. Az autósokra azonban így is vonatkozik az elsősegély és a segítségnyújtás kötelezettsége. Egy furcsaságot is észleltünk az módosítások között. A szabály ugyanis úgy szól, hogy az autósoknak kötelező az esetleges segítség nyújtáskor az elsősegély nyújtó dobozt vagy a tűzoltókészüléküket átadni, vagy használni. De ha nincs, nem szankcionálják. Ez azért érdekes, mert tűzoltókészülék csak a 3500 kilogramm összsúlyt meghaladó gépjárművek kötelező tartozéka.

Menekülő út

Baleseti torlódás esetén biztonsági folyosót kell hagynia az autósoknak az autópályákon és az autóutakon. A jogalkotó ezt úgy írja le, hogy a sofőröknek a torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. Ezt úgy kell megtenni, hogy a leálló sávot természetesen továbbra is szabadon kell hagyniuk a vezetőknek. Sőt, nem csak középen kell meghagyni a biztonsági folyosót, de az autókat is a követési távolságnak megfelelően kell leállítani. A megkülönböztető jelzést használó autók, így könnyebben tudnak majd segítséget nyújtani. A megkülönböztető jelzést érintve is van szabálymódosítás. Ezután a sziréna nélkül is módjuk lesz a rendőröknek, tűzoltóknak, mentőknek használni a fényjelzést. Ez azonban csak arra jogosítja őket, hogy az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatárokat átlépjék.

Címlapfotónk csupán illusztráció.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra