Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Biciklizz a Kristály Torony tetején – Adrenalinfüggőknek ötszázmillióból

Felszerszámozva, függőhidakon keltünk át, tizenhét méter magasan a semmiben kerekeztünk. Leteszteltük Bükfürdő harmadik arculati elemét, a Kristály Tornyot.

Túléltük és jelentjük, mi ugyan gyáva kukacok módjára az első szinten megrekedtünk, fotósunk azonban kiállta a hétpróbát, tizenkét-tizenhét méter magas cikázott, száguldozott a „kőkorszaki szakik” autóján, Tarzanként himbálózott a semmi felett, kerekezett a drótkötélen.

Kristály Torony avató
A Kristály Torony avatásán
Mészáros Zsolt

Csütörtök este ugyanis Bükfürdőre voltunk hivatalosak, ahol japán dobszínházzal (az Ataru Taiko ütőegyüttessel), majd pazar garden partival fűszerezett megnyitón avattuk fel Magyarország első kalandtornyát. Amely a büki Hotel Caramell szomszédságában, a Villa Rosato Garden kertjében épült. A közel ötszázmilliós beruházás az Új Széchenyi Terv NYDOP-2.1.1/I-11 pályázatából valósult meg.

De mi takar a „kristály torony” fedőnév?

Első látásra feltűnhet, ez bizony nem üvegpalota, és nem is torony, hanem egy kristályszerkezetben felépített kalandpálya-rendszer. Ez a negyedik Kristály Torony közel s távol Európában, Magyarországon még egyedülálló, de épp ma avatják Svédországban a hasonmását.

Kristály Torony avató
Távolban egy magányos harcos
Mészáros Zsolt

Hasonló kalandokat kínál, mint a gyöngyösfalusi Holdfényliget, csak nincs körülötte erdő, és az összes kalandpályát, különböző nehézségi fokozatokkal egy szerkezetbe kombinálták össze.

Egy időben akár 120 fő is mászhat

A kalandpálya jelenleg háromszintes (de ötszintesre bővíthető), a legmodernebb technológiával megépített, 17 méter magas és 35 méter széles. Szerkezete épp olyan, mint egy kristályé, közepén egy lépcsősoron egészen a tetejéig feljuthatsz. A különböző szinteken mintegy 90 akadálypályát keresztül-kasul bejárhatsz. Nincs az, hogy elindulsz, és egy kötelező útvonalat muszáj végigjárnod, ott szállsz ki, ahol kedved tartja.

Kristály Torony avató
Na ezen menj végig - kollégánk már megcsinálta
Mészáros Zsolt

Baleset kizárva, a pályarendszert csak úgy használhatod, ha előtte részt veszel egy villámoktatáson, és magadra húzol egy védőfelszerelést. Fent a pályán amúgy egy kötéllel mindig rögzítve vagy. (A komplexumot az európai szabványok szerint működő Bornack Fallstop biztonsági rendszerrel látták el).

A torony csütörtök este kiállta a próbát

Ami fontos: el ne indulj szoknyában és körömcipőben, érkezés csak kényelmes mászásra is alkalmas felszerelésben (laza melegítő épp jó), és szigorúan edzőcipőben próbálkozz. Félni nem kell, hidd el, biztonságban vagy, képzett animátorok vigyázzák minden lépésed, és ha kell, nem csupán elő-másznak, ha megrekedsz, le is hoznak.

Kristály Torony avató
Ugrás a semmibe
Mészáros Zsolt

Az animátoroktól még megtudtuk, csak 130 cm feletti nebulók mászhatnak, kisebbeket a lenti ingyenes trambulin és a játszótér várja. Ha nem egész napra váltasz jegyet, akkor három órán át gyakorlatozhatsz, óránként aztán plusz ötszázért tovább kalandozhatsz.

A pálya üzemkész, mától bárki letesztelheti a több mint egy kilométer hosszan a magasban kanyargó adrenalin bombát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra