Külön bíróságot hozna létre az EP az orosz agresszorok megbüntetésére

Különleges nemzetközi törvényszék elé kellene állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt.

Az Európai Parlament állásfoglalásban szólítja fel az Európai Uniót, hogy tegyen meg mindent a nemzetközi intézményekben annak érdekében, hogy támogassa az orosz és belarusz rezsim háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények, népirtás és agresszió bűncselekményei miatt történő felelősségre vonását.

A vizsgálatoknak és az azokat követő büntetőeljárásoknak az orosz fegyveres erők háborús bűnökben részt vevő teljes személyzetére és a háborús bűnökben részt vevő kormányalkalmazottakra is ki kellene terjednie.

A képviselők különleges nemzetközi törvényszék felállítását sürgetik, amely az Ukrajna ellen elkövetett agresszió bűncselekményét vizsgálná ki és megbüntetné az ilyen bűncselekmények elkövetőit, többek között Oroszország és szövetségesei politikai vezetőit és katonai parancsnokait.

Az ilyen ügyek elbírálására a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs hatásköre. A képviselők azt kérik az EU-tól, hogy az a lehető leghamarabb minden szükséges emberi és költségvetési erőforrást biztosítson és minden adminisztratív, vizsgálati és logisztikai támogatást adjon meg a törvényszék létrehozásához.

A Parlament szerint a beszámolókból megismert atrocitások, többek között a városok és települések válogatás nélküli bombázása, az erőszakos kitelepítések, a tiltott lőszerek használata, a konfliktusövezetekből az előzetesen elfogadott humanitárius folyosókon keresztül menekülni próbáló polgári lakosság elleni támadások, a civilek kivégzése, a szexuális erőszak és az emberek lakóhelyük elhagyására kényszerítése súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot. 

Ezen tettek mindegyike háborús bűncselekménynek minősülhet, és miattuk mostanáig nem indult büntetőeljárás. A képviselők hangsúlyozzák, hogy az Uniónak gyorsan kell dolgoznia, mert a jelenleg is zajló háborúban súlyos kockázata van annak, hogy a háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat megsemmisítik – írja a napi.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek