Veneto tartomány nem csak Velence, Verona, a Garda-tó és a Dolomitok. Van egy ismeretlen Veneto is a sík vidékek és a hegyek között, amely arra vár, hogy felfedezzük.
Csatlakozzon ön is a térség felfedezőihez, találkozzon a „főszereplőkkel”, a termelőkkel, a vendéglősökkel, a kulturális élet szereplőivel, kóstoljon ételeket és italokat, majd ossza meg élményit és tudását.
Az ilyen típusú utazásokat népszerűsíti az Eat Veneto az „Ízleld meg Venetót!” étel- és borturisztikai projekt keretében, körutakat, "Velence földjének" rejtett szépségeit mutatva be a nemzetközi utazásszervezőknek.
A projektnek köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy hat fenntartható útvonalat mutassunk be a Németországból, Ausztriából és Magyarországról érkező, a Veneto rendkívüli szépségeit megismerni kívánó, képzett nemzetközi utazásszervezőknek.
Ez utóbbiak négy intenzív nap alatt egy több érzékszervet érintő utazást is átéltek. Ittak borokat (Castello di Roncade, Al Canevon, Maeli Wine, Redoro, Da Schio) Valpolicellában, Proseccóban, a Berici és az Euganei hegyekben, Trevisanóban, Jesolanóben, az "igazi” Velencében" (Burano, Mazzorbo és Torcello). Kóstoltak olajat (Redoro), sajtokat (Caseificio di Roncade), pácolt húsokat és kolbászokat (Da Pian és Da Schio), kézműves söröket (32viadeibirrai), tokhalakat (Troticoltura Santa Cristina), grappákat (Brunello). Ínyenc ebédeket és vacsorákat fogyasztottak a Beccherie di Treviso, Redentor di San Biagio di Callalta, Rosemar di Jesolo és Venissa di Mazzorbo éttermeiben.
Az „Ízleld meg Venetót!” projekt valamennyi partnere számára közös stratégia az étel és- borturizmus népszerűsítése, a terület vonzerejének és jó hírnevének növelése. A projekt új lehetőségeket és bevételeket jelent a mezőgazdasági turizmus számára is, segíti a térség újrafelfedezését, felértékelését támogatja annak védelmét. Emellett ehetővé teszi az élelmiszerek minőségének és biztonságának növelését és a karbonsemleges megközelítést.
"Külföldi vendégeinknek lehetőséget akartunk nyújtani, hogy fenntartható turisztikai élményt élhessenek át. Ugyanakkor harcolt hirdetünk azon elterjedt turisztikai gyakorlat ellen, amely tönkreteszi a tájat és annak hangulatát. Mi a területfejlesztés kiegyensúlyozott modelljét támogatjuk, bátorítva a sokszínűség és a kellemes ízek iránti kíváncsiságot" - mondta Gian Angelo Bellati, a Venetian Cluster elnöke, egyben a projekt vezetője.
De lássuk a hat útvonalat részletesen.
Az első útvonal, a "Per le Valli veronesi", amely a nagyszerű valpolicellai borok szőlőskertjeitől Valpantena ősi olajmalmaihoz vezet, Verona gyönyörű és kultúrával telített városán keresztül. A turisták megkóstolhatják a San Pietro in Cariano desszertjeit és más jellegzetes ételeket, mint például a Cotechino és a Pearà, kiváló fumane-i borok kíséretében. Mezzane di Sottóban megismerkedhetnek az olaj hagyományos előállításának művészetével, és nem hagyhatják ki a Provianda di Santa Marta komplexum és a 15. századból származó Villa Lebrecht megtekintését sem.
A második útvonal, a "Per le colline del Prosecco e Vicentine", a Prosecco domboktól indul, és csodálatos falvak mellett haladva érkezik meg a Berici dombokhoz. A turisták ellenállhatatlan borokat, tiszta kézműves söröket és ősi kézműves grappákat kóstolhatnak. Ez az útvonal ideális arra, hogy megismerkedjen az étel- és borfajtákban gazdag, elbűvölő falvakkal, kapcsolatba kerüljön a természettel, miközben a levegőben ott van a vörös- és fehérborok illata.
Ez az exkluzív útvonal két napot vesz igénybe Veneto legérdekesebb dombos területein. Lehetővé teszi a turisták számára, hogy találkozzanak a "velencei étel- és borcsodák" alkotóival, hogy megismerjék a finomságok titkait, amelyek mind az öt érzékszervet megmozgatják.
A harmadik útvonal, a "Tiriamoci su" a "szárazföld Velencéjeként" ismert Treviso környékén vezeti körbe a turistákat, akiket egy idegenvezető kísér, hogy felfedezzék a híres és ízletes ételekben gazdag vidéket. Megkóstolhatják a Tiramisùt, a 60 évvel ezelőtt a trevisói Beccherie-ben feltalált, mára világhírű lett desszertet, valamint a Proseccót.
Ezen kívül megkóstolhatják az exkluzív Pantierino és "Inbriago" sajtot, a "porchetta trevisana"-t és a Sile folyó közelében, fenntartható módszerekkel előállított különleges kaviárt.
Az útvonal áthalad Treviso történelmi városközpontján és olyan helyi piacokon, mint az "Isola della Pescheria" piaca. Elhalad tejüzemek, sörfőzdék és éttermek mellett, megáll a Cervara oázisban és a Roncade kastélyban.
A negyedik útvonal, a "Di là dal fiume tra gli alberi" gyalog vagy kerékpárral is bejárható, a Lemene folyó mentén, szennyeződésmentes természeti helyeken keresztül. A turisták elmerülnek az ókori történelemben, amikor meglátogatják a román kori Concordia Sagittaria ásatásait és Portogruaro gyönyörű középkori-reneszánsz történelmi központját (amelyet építészete miatt "kis Velencének" is neveznek).
Láthatják a fákat, amelyeket Hemingway annyira szeretett (itt írta egyik leghíresebb könyvét), régi és érdekes malmokat is. Meglátogathatják a Lison Pramaggiore DOC pincéit, különböző gazdaságokat és az Alvisopoli természetes oázist, ahol vad fokhagyma nő.
Ha eljön az este, az „Ízleld meg Venetót!” (Taste Veneto) éttermekben megismerkedhetnek a helyi konyhával – amelyen a szomszédos Friuli régió hatása is érezhető. Mindenekelőtt megkóstolhatják a Concordia Sagittaria csodálatos "renga"-ját (a heringet), amelyet minden évben pünkösdkor ünnepelnek egy szakácsversennyel, amelyet 500 éve rendeznek meg.
Az ötödik útvonal, az "Arte e ardimento", Padovából - "Urbs Picta" - és Giotto freskóitól indul, hogy az Euganeus hegyekbe és Monselice történelmi központjába érkezzen.
Innen néhány percre található a San Pelagio kastély két szárnyában helyet kapott Légi- és Űrmúzeum. A múzeum az űr és az égbolt felfedezéseinek főbb fejlődési szakaszait mutatja be. Az útvonal lezárásaként egy ínyenc vacsorát kapnak az utazók Padova közelében, egy híres séfcsalád tulajdonában lévő csillagos étteremben.
A hatodik, "Alla foce del grande fiume... con calma" útvonalon a turisták felfedezhetik a Pó, Olaszország leghosszabb folyójának torkolatát. Átkelnek csatornákon és lagúnákon, és megnézik a tipikus kunyhókat a nagy kandallókkal. A csendet csak a libák, kacsák és mocsári sólymok hangja szakítja meg. Ezen a területen több mint 370 madárfaj él.
A találkozási pont Adria központjában, a Nemzeti Régészeti Múzeum előtt van, ahonnan izgalmas utazásra indulnak a látogatók: megismerhetik az etruszkok, görögök, kelták, rómaiak és a korai keresztények itteni történetét.
A projekt során a kiválasztott utazásszervezőknek elmagyaráztuk a digitális tartalmakban rejlő lehetőségeket. Ezeket azért hoztunk létre, hogy betöltsük az információk használhatóságában mutatkozó korábbi hiányosságokat. Dolgoztunk egy weboldalon ( DMS Veneto) egy piactéren és a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram, Tube), egyéb mobil alkalmazásokon és interaktív képeslapokon, hogy javítsuk az idelátogató turisták élményfaktorát.
"Nagyon örülünk, hogy a szakembereket hat fenntartható élelmiszer- és bortúránkkal lephettük meg, amelyek célja a tartomány és az ágazatban dolgozó emberek fejlesztése. A B2B találkozók és a vendégeinktől kapott visszajelzések alapján kiderült, hogy túráink a családok, a kisebb utazócsoportok mellett az ezredfordulós generáció számára is érdekesek" - mondta Edi Sommariva, az „Ízleld meg Venetót" projekt projektvezetője.
A jövőben is folytatjuk a terület népszerűsítését a "Taste Veneto" elnevezésű hírlevél segítségével, amelyet kiválasztott szakemberek és más olyan szereplők számára állítunk össze, akikkel szeretnénk kapcsolatot teremteni. A cél a friss hírekkel lássuk el az egy- vagy többnapos túráink iránt érdeklődőket, gazdagítsuk az idelátogatók élményeit és erősítsük a kapcsolatépítést.
A projektet a POC Veneto 2020 3.3.4 D keretében finanszírozták.