Külső és belső mocorgás a Szombathelyi Képtár körül

A város láthatóan évek óta nem tud mit kezdeni az amúgy impresszív kulturális intézményével.

Ahogy olvasóinkban, úgy bennünk is számos kérdőjel merül fel a Szombathelyi Képtár, és egyáltalán a modern képzőművészet szerepe körül.

Nem mennénk be a részletekbe, annál is inkább, mert a közeljövőben szeretnénk ezzel komolyan foglalkozni.

Most elégedjünk meg a felszínnel, ami egyelőre annyi, hogy a Homlok Zrt. látható lendülettel állt neki a képtár homlokzatának (véletlen szójáték), az épületet állványok takarják, amin munkások serénykednek.

Kedden déután így nézett ki a Szombathelyi Képtár
Józing Antal

De kedden délután nem ezért, hanem azért hívták az amúgy lezárt épület konferenciatermébe a sajtómunkásokat, mert az intézménynek új műtárgyai vannak.

Az eseményen jelen volt Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester, aki emlékeztetett: a külső, 838 millió forintos – uniós pénzből fizetett – megújulás nyomán a Szombathelyi Képtár jövő ősszel térhet vissza a kulturális életbe.

Közben belső változások is történnek: ilyen például az az öt új kortárs magyar műalkotás, amelyekről Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója beszélt.

Horváth Soma és Csapláros Andrea, mögöttük három új szerzemény. Középen Verebics Katalin munkája
Józing Antal

Mindenekelőtt arról, hogy a képek a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) jóvoltából érkeztek a városba.

A MANK – tudtuk meg - kortárs magyar művészeket segít, ennek része, hogy művészlakásokhoz juttatja őket. Cserében a alkotóktól évente egy művet kap, amiket aztán egy kuratórium segítségével kiválasztanak és kiállítóhelyeknek adnak.

A Szombathelyi Képtár – amely egyben a kuratóriumnak a tagja -, már tavaly is így jutott képekhez, és a gyakorlat a jövőben is folytatódik.

Csapláros Andrea két művet emelt ki az újonnan érkezettek közül.

Szántó István (balra) és Lovas Ilona (jobbra) alkotásai
Józing Antal

Ezek közül az egyik Szántó István: Szív IV. című alkotása. A fiatal szombathelyi alkotónak több műve is van már a képtárban, és korábban kiállítása is volt itt. (Az alkotás értéke: 100 ezer forint.)

A másik a K szeme 2., amely Verebics Katalin alkotása. Őróla megtudtuk, hogy „Botticelli-szépségű hölgy”, aki hihetetlen atmoszférát képes maga körül teremteni. Ezzel a festményével az emberei testtel, annak sebezhetőségével játszik. (Az alkotás értéke: 400 ezer forint.)

Ezen kívül még érkezett: Bíró Sándor: Tűzben edzett I. (200 ezer forint), Lovas Ilona: Fejek 2. (300 ezer forint) és Varga Zsófi: Titkos kert I. (80 ezer forint).

Most EU-pénzekből sikerül az épület ráncfelvarrása. De aztán hogyan tovább?
Józing Antal

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a képzőművészeti alkotások és azok értéke mindig is megosztják az embereket, az viszont roppant szomorú, hogy egy megyeszékhely impresszív galériájának gyakorlatilag egyetlen forintja nincs arra, hogy saját alkotásokat vásároljon a piacon.

Hogy ez változni fog-e, azt nem tudjuk, mindenesetre a sajtótájékoztató elején Horváth Soma azt ígérte, hogy az új városvezetés támogatni fogja az állandó és időszakos kiállításokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra