Külső és belső mocorgás a Szombathelyi Képtár körül

A város láthatóan évek óta nem tud mit kezdeni az amúgy impresszív kulturális intézményével.

Ahogy olvasóinkban, úgy bennünk is számos kérdőjel merül fel a Szombathelyi Képtár, és egyáltalán a modern képzőművészet szerepe körül.

Nem mennénk be a részletekbe, annál is inkább, mert a közeljövőben szeretnénk ezzel komolyan foglalkozni.

Most elégedjünk meg a felszínnel, ami egyelőre annyi, hogy a Homlok Zrt. látható lendülettel állt neki a képtár homlokzatának (véletlen szójáték), az épületet állványok takarják, amin munkások serénykednek.

Kedden déután így nézett ki a Szombathelyi Képtár
Józing Antal

De kedden délután nem ezért, hanem azért hívták az amúgy lezárt épület konferenciatermébe a sajtómunkásokat, mert az intézménynek új műtárgyai vannak.

Az eseményen jelen volt Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester, aki emlékeztetett: a külső, 838 millió forintos – uniós pénzből fizetett – megújulás nyomán a Szombathelyi Képtár jövő ősszel térhet vissza a kulturális életbe.

Közben belső változások is történnek: ilyen például az az öt új kortárs magyar műalkotás, amelyekről Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója beszélt.

Horváth Soma és Csapláros Andrea, mögöttük három új szerzemény. Középen Verebics Katalin munkája
Józing Antal

Mindenekelőtt arról, hogy a képek a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) jóvoltából érkeztek a városba.

A MANK – tudtuk meg - kortárs magyar művészeket segít, ennek része, hogy művészlakásokhoz juttatja őket. Cserében a alkotóktól évente egy művet kap, amiket aztán egy kuratórium segítségével kiválasztanak és kiállítóhelyeknek adnak.

A Szombathelyi Képtár – amely egyben a kuratóriumnak a tagja -, már tavaly is így jutott képekhez, és a gyakorlat a jövőben is folytatódik.

Csapláros Andrea két művet emelt ki az újonnan érkezettek közül.

Szántó István (balra) és Lovas Ilona (jobbra) alkotásai
Józing Antal

Ezek közül az egyik Szántó István: Szív IV. című alkotása. A fiatal szombathelyi alkotónak több műve is van már a képtárban, és korábban kiállítása is volt itt. (Az alkotás értéke: 100 ezer forint.)

A másik a K szeme 2., amely Verebics Katalin alkotása. Őróla megtudtuk, hogy „Botticelli-szépségű hölgy”, aki hihetetlen atmoszférát képes maga körül teremteni. Ezzel a festményével az emberei testtel, annak sebezhetőségével játszik. (Az alkotás értéke: 400 ezer forint.)

Ezen kívül még érkezett: Bíró Sándor: Tűzben edzett I. (200 ezer forint), Lovas Ilona: Fejek 2. (300 ezer forint) és Varga Zsófi: Titkos kert I. (80 ezer forint).

Most EU-pénzekből sikerül az épület ráncfelvarrása. De aztán hogyan tovább?
Józing Antal

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a képzőművészeti alkotások és azok értéke mindig is megosztják az embereket, az viszont roppant szomorú, hogy egy megyeszékhely impresszív galériájának gyakorlatilag egyetlen forintja nincs arra, hogy saját alkotásokat vásároljon a piacon.

Hogy ez változni fog-e, azt nem tudjuk, mindenesetre a sajtótájékoztató elején Horváth Soma azt ígérte, hogy az új városvezetés támogatni fogja az állandó és időszakos kiállításokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra