Szombathely a Kultúra Magyar Városa

A megyejogú városok közül Szombathely lett a Kultúra Magyar Városa 2009. cím birtokosa. A pályázat eredményét pénteken délután jelentette be az oktatási és kulturális miniszter.

2005-ben hirdette meg először a minisztérium a cím elnyerésére kiírt szakmai pályázatot, amelynek fő célja, hogy elismerjék a helyi kulturális tevékenységet, és ösztönözzenek annak fejlesztésére, bővítésére. A tárca szerint ugyanis a kulturális élet az egyik mozgatórugója lehet a gazdaság élénkítésének, erősítheti a térség társadalmi összefogását.

A programokat, fejlesztéseket díjazták

A címet három kategóriában hirdetik meg, külön pályázhatnak a megyejogú városok, és a 10 ezernél nagyobb, illetve kisebb lakosságszámú városok. A szombathelyi pályázatot a polgármesteri hivatal Kulturális és Civil irodája állította össze a kulturális bizottság közreműködésével. Érdemes megemlíteni a projekt vezetőinek nevét: az iroda vezetője Horváth Aranka, a bizottság elnöke tavaly szeptemberig Horváth György volt, az átszervezés után pedig Sági József.

A pályázatot tavaly november végéig kellett leadni, december közepén a bírálóbizottság tett javaslatot a jelöltekre, a Hiller István miniszter péntek délután hozta nyilvánosságra döntését.

A bírálat során – többek között – értékelték az elmúlt években nyújtott kulturális teljesítményt, valamint a fejlődést szolgáló kulturális programokat. A díj indoklása nem áll rendelkezésünkre, de valószínűsíthető, hogy komoly súllyal esett latba az egyre nagyobb hírű Savaria Történelmi Karnevál, nyári fesztiválok megszervezése, a folyamatban lévő Iseum-projekt, és a Weöres Sándor Színház létrehozása is.

Kétmillió forint jár hozzá

A díj alapvetően eszmei értékű, de mivel 2009 a turizmus éve, ezért az önkormányzati minisztérium – a Magyar Turisztikai Zrt. közreműködésével – kétmillió forint jutalmat ad, és a nyertes városokat szerepelteti internetes honlapján.

Szubjektív megjegyzésünk: ennél jobb időpontban nem is érkezhetett volna a hír, hiszen ma este lesz az első bérletes előadása a Weöres Sándor Színháznak, a polgármester – stílszerűen – az előadás előtt jelenti be a Magyar Kultúra Díj elnyerését a közönségnek, közvetve a nyilvánosságnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet