Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Orbán Viktor fél, mert látja, hogy milyen ingatag rendszert épített fel"

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője mondta ezt egy szombathelyi lakossági fórumon. És azt is, hogy Orbán Houdininél is jobban átverte az országot a menekültügyben.

Amikor Ágiból előjön a szülőföldjének tájszólása, tudjuk, hogy szívből beszél - mondta a fórum végén Nemény András szocialista városi képviselő. És valóban, Kunhalmin látszott, mikor éli bele magát a mondanivalójába. Sokszor megtette, ritka az ilyen szenvedélyes előadó, főleg a baloldalon.

Álnéven írt leveleket kap a pedagógusoktól

Mintegy hatvanan vettek részt a lakossági fórumon, többségében nyugdíjaskorúak. Ezen nincs mit csodálkozni, a tapasztalatok szerint ők a legaktívabb résztvevői a politikai eseményeknél, így volt ez a Fidesz kampánygyűlésein és a baloldal korábbi rendezvényein is. És ez sokszor meg is határozza a fórum hangulatát, a mai késő délután azonban kivétel volt.

Lakossági fórum Kunhalmi Ágnessel
Nemény András kezdett
Vágvölgyi Bálint

Kunhalmi Ágnest oktatáspolitikusként, az országgyűlés kulturális bizottságának elnökeként mutatta be Nemény, azzal, hogy ő még arra is képes volt, hogy amikor még nem volt országgyűlési képviselő, a házelnök már akkor rendre utasította. Kunhalmi a szakértői páholyban ült, és időnként tapsolt, ami ott tilos.

A szenvedélyesség most is megmutatkozott. Kunhalmi rövid bevezetőjében beszélt az oktatás problémáiról. Elmesélte, hogy rendszeresen kap álnéven írt leveleket pedagógusoktól, akik nem merik vállalni a nevüket. Ezekben a levelekben az iskolák állapotára, a pénzhiányra panaszkodnak azzal, hogy ha a pedagógusokban nem lenne ekkora szakmai elhivatottság, és a szülők nem nyitnák a pénztárcájukat, akkor már csődbe mentek volna az iskolák.

2020-ban elzárják az uniós pénzcsapot

Pedig - szerinte - a minőségi oktatás az alapja mindennek, a kultúrától a gazdaság fejlődéséig. És, hogy a kormány tudatosan zülleszti le az oktatást. Eközben elmennek a fiatalok, eddig 400 ezren, és már a gimnazisták közül is sokan ezt tervezik. És akkor nem lesz, aki fejlesszen, előbbre vigye a dolgokat, és nyugdíjat fizessen - mondta.

Lakossági fórum Kunhalmi Ágnessel
Kunhalmi Ágnes szenvedéllyel beszélt
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, a kormány a menekültkérdéssel fedte el a problémákat, eközben összeveszett az Európai Unióval, a szomszéd országokkal. De az uniós támogatás nélkül az országban nem lenne növekedés, és ez a pénzcsap 2020-ban elzáródik.

Menekültek korábban is jöttek, januárban naponta kétezren lépték át a határt, de senki sem tudott róluk. Aztán a Fidesz a politika részévé tette őket, kampányt indított ellenük, semmit meg nem oldó kerítést építtetett. De ezzel nem oldották meg a problémát, menekültek ma is vannak, tízezrével utaztatják őket buszokban át az országban, de a kormány kezében lévő közmédia nem számol be már róluk.

Most is jönnek a menekültek, csak nem tudunk róluk

Houdini semmi Orbán Viktorhoz képest - mondta Kunhalmi. Ráadásul közben felszították az idegengyűlöletet, pedig senki sem akart Magyarországon maradni. Kijelentette, olyan politikusok kellenek, akik a néppel dolgoznak együtt, és nem csak a saját párjuk hatalomba maradása miatt tesznek mindent.

Lakossági fórum Kunhalmi Ágnessel
A közönség egy része
Vágvölgyi Bálint

A képviselő szerint a Fidesznek nincs többsége, csak relatív többsége van. Az elmúlt időszakban mintegy egymillió szavazót veszítettek, a menekültüggyel ebből 270 ezret hoztak vissza. Közben az MSZP volt az a másik párt, amelyik a menekültkérdésben képviselt álláspontja miatt 120 ezerrel növelte támogatói számát - mondta. És ezt úgy tudta megtenni, hogy véleményéve kisebbségben maradt, amikor a szolidaritást hangsúlyozta és azt, hogy a szigor nem egyenlő az embertelenséggel.

Hozzátettem, ha Orbán Viktor békülékenyebb, együttműködőbb lett volna a az uniós országokkal, akkor minden menekültet elvittek volna Magyarországról, most viszont több tízezret el kell látnunk, még akkor is, ha erről sem számol be a közmédia.

Üres, semmitmondó, félelemmel teli tekintet

Kunhalmi elmesélte, hogy az országgyűlésben Orbán Viktor közelében ül. És azt látja, hogy Orbánnak üres, semmitmondó, félelemmel teli tekintete van. Mert látja, hogy az általa kiépített illiberális rendszer nem működőképes és sérülékeny. Nem működőképes, mert nem teremt jólétet, és módosítani sem lehet rajta, mert akkor beismernék, hogy nem jó.

Lakossági fórum Kunhalmi Ágnessel
A közönség egy másik része
Vágvölgyi Bálint

A képviselő szerint az ország versenyképessége romlik, az állami szintű korrupció, a túlburjánzó bürokrácia és az iskolák lezüllesztése miatt. A sokat emlegetett keleti nyitás megbukott, de eközben a köztévé orosz nyelvű csatornát indított. Ha belegondolunk, hogy közben ott van a titkosított Paks2-projekt, és ha felidézzük, hogy a cseh honvédelmi miniszter azt mondta, orosz buszok szállítják a menekülteket a magyar határokhoz, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy mi folyik itt.

Azt is kérdezte, hogyan fordulhatott ekkorát pár év alatt Orbán Viktor. Kunhalmi szerint a válasz az, hogy így akarja megőrizni a hatalmát, mert az már kiderült, hogy kormányozni nem tudnak.

A MSZP időnként valóban döcögős

Beszélt az MSZP-ről is. Elismerte, hogy a párt döcögősön működik néha, megviselte őket, hogy korábbi miniszterelnökei hagyták ott a pártot. A jövőt abban látja, hogy bátran meg kell törni az emberek apátiáját, mert jelenleg a legnagyobb tömeg a bizonytalanoké. Ők azok, akik a Fideszre már nem szavaznának, de nem találnak maguknak más pártot. Kijelentette, nem adják fel, Szombathely jó példát mutatott, itt összefogással kis híján legyőzték a Fideszt, ami annak is köszönhető, hogy jó helyi vezetőik vannak.

Lakossági fórum Kunhalmi Ágnessel
Lakossági fórum
Vágvölgyi Bálint

Többen is kérdeztek, egy idős hölgy a nyugdíj előtt álló lánya történetét mesélte el, akit 39 év után elbocsátottak az egyetemről. Közben az ötmilliós devizahiteléből 15 milliós tartozás lett, pedig csak egy 40 éves garzonlakást vett. Most közfoglalkoztatottként nem tudja fizetni a részleteket, neki, a 82 éves édesanyjának a nyugdíjából fizetik a hitelt, ami a lánya 70 éves koráig kitart majd. Ő választ sem várt, csak elmondta panaszát.

Egy férfi Gyurcsányt vette védelmébe, akit a sajtóban három MSZP-s vezető is támadott, miután nyilvánosságra hozta a petícióját. A felszólaló szerint Gyurcsánytól ma is fél Orbán, ezért is támadja őt a Fidesz, és nem érti, miért nem fog össze vele az MSZP. Kunhalmi kijelentette, a Fidesz azért tartja napirendet Gyurcsány Ferencet, mert a közvélemény-kutatások szerint ő a legelutasítottabb politikus. Egyébként meg Gyurcsány hagyta ott azt a pártot, amelyik kiemelte őt annak idején.

Volt, aki azért jött, hogy láthassa

Egy másik férfi azzal kezdte, hogy ő nem baloldali, nemzeti érzelműnek tartja magát, kimondottan Kunhalmi Ágnes miatt jött, akit dekoratív nőnek tart, és nem érti, miért állt politikusnak. A képviselő kifejtette, az a baj, hogy a két oldal meg akarja semmisíteni egymást, pedig együtt kell élniük ebben az országban. Mert a Falco-gyár füstje sem válogat bal- és jobboldali tüdő között. És tőle, baloldalitól se vitassa el senki azt, hogy nemzeti érzése van, ahogyan ő sem akarja megsemmisíteni a más politikai nézeteket vallókat.

Lakossági fórum Kunhalmi Ágnessel
Elhivatottságot érzett
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, azért lett politikus, mert elhivatottságot érzett, hisz abban, hogy jobbá lehet tenni a dolgokat. Abban is, hogy Magyarország a Nyugat legkeletibb és nem a Kelet legnyugatibb pontja. Hangsúlyozta, az MSZP a törekvők pártja, mert segíteni csak azokon lehet, akik maguk is akarják ezt. Az öncélú politizálástól elfordulnak az emberek - fejezte be.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra