Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli

A Republikon kutatása alapján a kormánypárti szavazók szerint a kormány eredményei ellensúlyozzák a korrupciót.

A Republikon Intézet legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a korrupció a pártszimpátiát, valóban élesen elkülönül-e a korrupció megítélése aszerint, hogy a kormány vagy az egyesült ellenzék támogatója a válaszadó.

A legfontosabb megállapítások

 • A korrupció megítélése összefüggésben van azzal, hogy a Fidesz-KDNP vagy az ellenzéki Egységben Magyarországért listájának támogatója a válaszadó.
 • A korrupció az ellenzéki szavazók számára sem a legfontosabb ügy, fontosabbak a megélhetési, kereseti problémák, ugyanakkor megelőzi a demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmakat és az olyan szakpolitikai területeket, mint az egészségügy, oktatás, környezetvédelem.
 • A kormánypárti szavazók csupán 2 százaléka jelölte meg a korrupciót, mint a legsúlyosabb problémát Magyarországon. Az ellenzéki szavazók esetében azonban ez az arány 17 százalék, amely a harmadik leggyakrabban említett probléma.
 • A Fidesz-KDNP-listára szavazók is inkább egyetértenek azon vállalkozók felelősségre vonásával, akik az elmúlt évek korrupciós ügyeinek haszonélvezői.
 • A bizonytalanok a korrupció megítélésében közelebb állnak az ellenzéki szavazókhoz.
 • Az ellenzéki, a kormánypárti és a bizonytalan választók is pártatlanok vagy egyetértők azzal kapcsolatban, hogy a korrupciónál jóval nagyobb problémák is vannak Magyarországon.
 • A bizonytalan és az ellenzéki szavazók is inkább egyetértenek azzal, hogy jellemzőbb a Fidesz kormányzására a korrupció, mint az azt megelőző időszakokra. A kormánypártiak inkább nem értenek egyet ezzel a megállapítással.
 • A bizonytalanok és az Egységben Magyarországért-lista szavazói is semleges állásponton vannak annak kapcsán, hogy a Fidesz eredményei ellensúlyozzák a korrupciót.
 • Eredmények

  Míg a kormánypárti szavazók csupán 2 százaléka jelölte a korrupciót a legsúlyosabb problémának Magyarországon, addig a közös ellenzéki szavazók esetében ez az arány 17 százalék. Ami így az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek után a harmadik leggyakrabban említett probléma.

  A bizonytalanok esetében a korrupció az ötödik helyen szerepel, a fizetések mértéke és a megélhetési költségek mellett a korrupciót megelőzi még a nyugdíjak értéke és az egészségügyi ellátás színvonala is.

  Forrás: Republicon

  Abban szinte minden válaszadó egyetért, hogy a korrupciónál vannak „jóval nagyobb” problémák Magyarországon. Pártszimpátia alapján azonban már élesebb a különbség a korrupció következményeiről. Az ellenzéki szavazók teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a korrupció mértéke már akkora, ami a gazdaság fejlődését hátráltatja. A bizonytalanok ezzel a megállapítással inkább egyetértenek, a Fidesz-KDNP-szavazók azonban inkább nem értenek vele egyet.

  Forrás: Republicon

  A bizonytalan és az ellenzéki szavazók is inkább egyetértenek azzal hogy a Fidesz-kormányzásra jellemzőbb a korrupció, mint az azt megelőző ciklusokra. A kormánypártiak értelemszerűen inkább nem értenek egyet ezzel.

  A Fidesz szimpatizánsai ugyanakkor inkább egyetértenek azzal, hogy a kormány eredményei ellensúlyozzák a korrupciót.

  További meglepő eredmény, hogy a kormány támogatói nem utasítják vissza azt a megállapítást, hogy a Fidesz kvázi állampártként működik. Nem látszik markáns kiállás a Fidesz szavazóitól azzal a véleménnyel kapcsolatban sem, hogy nem Orbán Viktor, csupán környezete lenne korrupt.

  Forrás: Republicon

  Megvizsgálták azt is, hogy mit gondolnak a korrupciós felelősségre vonásról az egyes választói csoportok. Összességében ebben a tekintetben közelebb állnak a bizonytalanok, valamint az egyes politikai táborok támogatóinak véleményei, noha az „elmúlt évek haszonélvezőinek” elszámoltatása kapcsán visszafogottabb a Fidesz-KDNP-listára szavazók véleménye, de még így is inkább egyetértenek a korrupt vállalkozók felelősségre vonásával.

  Forrás: Republicon

  Módszertan

  Az elemzés alapjául szolgáló adatfelvételt a Závecz Research Institute végezte 2021 novemberében 1200 fő telefonos megkérdezésével. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet