Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magántulajdonban lévő lakásokat adna bérbe a rászorulóknak a szombathelyi önkormányzat

A tulajdonos számolhat előnyökkel, de hátránnyal is. Bevezetik a Közösségi Bérlakás Rendszert.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy hónappal az önkormányzati választások után, november 14-én tartott sajtótájékoztatót Minél több rászoruló kapjon szociális- és lakástámogatást Szombathelyen, de szigorú ellenőrzés mellett 2019. November 14. 17:50 a szociális terület tervezett változtatásairól László Győző (Éljen Szombathely) alpolgármester és Czeglédy Csaba (független), a szociális és lakásbizottság elnöke.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Itt jelentették be - többek között -, hogy a szociális bérlakások égető gondjai miatt magánkézben lévő lakásokat is bevonnának az szociális bérlakások rendszerébe. Azóta ki is dolgozták ezt a rendszert, amit a jövő heti közgyűlésre készült anyag alapján Közösségi Bérlakás Rendszernek neveznek.

BZ

Az anyagból kiderül, hogy Szombathelyen jelenleg 2 088 önkormányzati bérlakás van, tavaly év végén ebből 1 925 volt lakott. Tavaly nyolc felújított lakásra hirdettek pályázatot és 11 olyan lakásra, amit önerős felújítás után vehet birtokba a bérlő.

Ezzel szemben a másik oldalon, a lakásigénylők között jelenleg 80-100 megalapozott és indokolt lakáskérelemmel rendelkező szombathelyi család van. Akiknek az idén, reálisan 30 lakást tudnak kijelölni.

Mi is az a Közösségi Bérlakás Rendszer?

Röviden: a lakástulajdonos szerződést köt az önkormányzattal, és neki adja bérbe a lakást. Az önkormányzat pedig kiutalja a lakást a jogos igénylőnek, és a továbbiakban gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a lakás állagának megőrzéséről, a folyamatos ellenőrzésről.

A rendszernek a lakástulajdonos számára, persze, vannak előnyei és hátrányai. Előny az, hogy az önkormányzat átvállalja a piaci kockázatokat. A piaci alapú bérbeadásnál a bérlők elmaradhatnak a bérleti díjjal, a rezsivel, lelakhatják a lakást, és az is kockázat, hogy megfelelő bérlő hiánya esetén üresen áll a lakás.

A hátránya az, hogy a piaci bérleti díjnál kevesebbet kap a tulajdonos a lakásért. A koncepció szerint ugyanis a SZOVA felértékeli a felajánlott lakást, és a becsült bérleti díjnál 15 százalékkal kevesebbet fizet az önkormányzat a lakásért. Viszont, mivel szociális célra adja bérbe a lakást, a bérleti díj után nem kell szja-t fizetni, ami 15 százalék.

Persze, mindenkinek a saját döntése, hogy a nagyobb biztonság mellett megelégszik-e a kisebb bevétellel.

Részletes szabályozás, rendszeres ellenőrzés

A jelenleg még csak tervezett rendszer egyébként nagyon pontosan leírja, hogy a lakástulajdonos hogyan léphet be a rendszerbe, hogy mi a teendő felújítandó lakás esetén, hogy kit terhel a felújítás költsége, hogy milyen gyakran kell ellenőrizni a lakást.

A lakástulajdonos meghatározott időre köthet szerződést az önkormányzattal, amit kölcsönös megelégedés esetén meg lehet hosszabbítani.

A bérlők pedig igénybe vehetik az albérleti támogatást, amit épp februárban emeltek meg havi 20 000 forintról 30 000 forintra.

A koncepcióról a jövő heti közgyűlés dönt, ha elfogadják, akkor már az idei költségvetésben szerepeltetik az ehhez szükséges pénzt, és el is indulhat a rendszer.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés