Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magántulajdonban lévő lakásokat adna bérbe a rászorulóknak a szombathelyi önkormányzat

A tulajdonos számolhat előnyökkel, de hátránnyal is. Bevezetik a Közösségi Bérlakás Rendszert.

Egy hónappal az önkormányzati választások után, november 14-én tartott sajtótájékoztatót Minél több rászoruló kapjon szociális- és lakástámogatást Szombathelyen, de szigorú ellenőrzés mellett 2019. November 14. 17:50 a szociális terület tervezett változtatásairól László Győző (Éljen Szombathely) alpolgármester és Czeglédy Csaba (független), a szociális és lakásbizottság elnöke.

Itt jelentették be - többek között -, hogy a szociális bérlakások égető gondjai miatt magánkézben lévő lakásokat is bevonnának az szociális bérlakások rendszerébe. Azóta ki is dolgozták ezt a rendszert, amit a jövő heti közgyűlésre készült anyag alapján Közösségi Bérlakás Rendszernek neveznek.

BZ

Az anyagból kiderül, hogy Szombathelyen jelenleg 2 088 önkormányzati bérlakás van, tavaly év végén ebből 1 925 volt lakott. Tavaly nyolc felújított lakásra hirdettek pályázatot és 11 olyan lakásra, amit önerős felújítás után vehet birtokba a bérlő.

Ezzel szemben a másik oldalon, a lakásigénylők között jelenleg 80-100 megalapozott és indokolt lakáskérelemmel rendelkező szombathelyi család van. Akiknek az idén, reálisan 30 lakást tudnak kijelölni.

Mi is az a Közösségi Bérlakás Rendszer?

Röviden: a lakástulajdonos szerződést köt az önkormányzattal, és neki adja bérbe a lakást. Az önkormányzat pedig kiutalja a lakást a jogos igénylőnek, és a továbbiakban gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a lakás állagának megőrzéséről, a folyamatos ellenőrzésről.

A rendszernek a lakástulajdonos számára, persze, vannak előnyei és hátrányai. Előny az, hogy az önkormányzat átvállalja a piaci kockázatokat. A piaci alapú bérbeadásnál a bérlők elmaradhatnak a bérleti díjjal, a rezsivel, lelakhatják a lakást, és az is kockázat, hogy megfelelő bérlő hiánya esetén üresen áll a lakás.

A hátránya az, hogy a piaci bérleti díjnál kevesebbet kap a tulajdonos a lakásért. A koncepció szerint ugyanis a SZOVA felértékeli a felajánlott lakást, és a becsült bérleti díjnál 15 százalékkal kevesebbet fizet az önkormányzat a lakásért. Viszont, mivel szociális célra adja bérbe a lakást, a bérleti díj után nem kell szja-t fizetni, ami 15 százalék.

Persze, mindenkinek a saját döntése, hogy a nagyobb biztonság mellett megelégszik-e a kisebb bevétellel.

Részletes szabályozás, rendszeres ellenőrzés

A jelenleg még csak tervezett rendszer egyébként nagyon pontosan leírja, hogy a lakástulajdonos hogyan léphet be a rendszerbe, hogy mi a teendő felújítandó lakás esetén, hogy kit terhel a felújítás költsége, hogy milyen gyakran kell ellenőrizni a lakást.

A lakástulajdonos meghatározott időre köthet szerződést az önkormányzattal, amit kölcsönös megelégedés esetén meg lehet hosszabbítani.

A bérlők pedig igénybe vehetik az albérleti támogatást, amit épp februárban emeltek meg havi 20 000 forintról 30 000 forintra.

A koncepcióról a jövő heti közgyűlés dönt, ha elfogadják, akkor már az idei költségvetésben szerepeltetik az ehhez szükséges pénzt, és el is indulhat a rendszer.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet