Katt a szerelemért - Lakatoljunk Szombathelyen

A szerelmes pároknak eztán nem kell Pécsre zarándokolniuk egy lakatolásért. Szombathely is előrukkolt egy legál kerítéssel, amire szabadon, a katolikus egyház áldásával aggathatjuk függőzárainkat.

A Magyar Katolikus Egyház idén a család évét ünnepli. Ennek apropóján július 2-án egész napos rendezvényre hívták a jubiláló házaspárokat. A programsorozat részeként, pécsi mintára a szombathelyi Székesegyház bal oldalán található átjárónál kialakítottak egy emlékhelyet, ahol a párok életre szóló szerelmüket szimbolizálva lakatolhatnak egyet.

A lakatfallal (a Pécsről hazatérő dr. Veres András megyéspüspök áldásával) a nem kifejezetten szakrális pécsi hagyományt szeretnék a vasi megyeszékhelyen is megteremteni. Az első közös szombathelyi lakatolásban most szombaton több száz házaspár vett részt. Bebiztosítva maguknak, hogy amíg a lakat ellenáll mindenféle gonosz erőnek, esőnek, fagynak cudar jégverésnek, addig a szerelem is kitart. (Van persze aki csal, és eleve rozsdamentes anyagból veszi a maga lakatját: hogy mások is lássák, az ő szerelme örök időkre szól.)

Miért is lakatolnak Pécsen?

A mára kultikussá vált, nemrégiben felújított lakatfal Pécsen a Janus Pannonius utcában található. Ezerféle színű és formájú lakat jelzi itt, a hagyomány töretlen népszerűségnek örvend. A lakatolás eredetére az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született. Az egyik szerint először egy kollégista fiatalember tett lakatot a rácsra, mások úgy vélik, e szokás kialakulását a szerelem motiválta: a függőzárak elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak.

Külön legenda szól arról, hogy állítólag valamikor Pécsen élt egy házaspár, a nőnek pedig volt egy szeretője, és úgy jelezte mindig a szeretőnek, hogy szabad az út, jöhet, hogy a kerítésre rakott egy lakatot. Egy másik teória szerint az első lakat sokkal prózaibb okból került oda. A közeli középiskola egyik végzős diákjának jutott eszébe - az utolsó nap hazafelé tartva, hogy nála van a szekrénye lakatja. A közelben ideális hely volt a rács a lakat "elvesztésére", így oda kattintotta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra