Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így néz ki most a 11-es Huszár úti laktanya - körbejártuk

Szombaton nyílt napot tartottak a laktanyában, mi pedig ezt kihasználva körbefotóztuk. Arról is szó volt, hogy mi lehetne a lerohadt épületekkel.

Régóta nagy kérdés, hogy mi legyen a 11-es Huszár úton álló laktanyával, a számos épülettel és az azokat körülölelő óriási területtel. Volt már szó korábban sok hasznosításról, volt aki digitális archívumot álmodott ide, egy időben szó volt a Milánói sámándob ideszállításáról (az mondjuk önmagában egy épületnek számít), voltak akik campust, mások pedig egy buldózeres támadást láttak volna szívesen, de ez nem így megy.

A 11-es Huszár úti laktanya
Az egyik elég romos épület - kattintson a fotóra a képgalériáért!
Mészáros Zsolt

Az épületegyüttes műemlékvédelem alatt áll, így nehéz csak úgy bármit is kezdeni vele. Gond volt azzal is, hogy az Apáczai alapítványhoz tartoztak az épületek, amelyek közül többet visszakért a város, majd tulajdonlási viták is kialakultak s mindez hátráltatott minden megoldást.

A 11-es Huszár úti laktanya
Na itt a tér - kattintson a fotóra a képgalériáért!
Garai Antal Atom

Nagyobb gond persze ennél az, hogy nincs igazán kiforrt, működőképes ötlet sem, ami mögé szívesen állnának be saját tőkével nemhogy befektetői, de még állami szinten sem. Ezt az előadáson tudtuk meg szombaton, a nyílt napon. Egy épületet már felújítottak korábban, ott jelenleg az Őrvidék Ház, a Vas Megyei Mérnöki Kamara és a Waldorf iskola működik, korábban az NyME volt jelen egy szakkal az épületben.

Kihasználatlan, indokolatlan látványberuházásoknak nincs helye

Lehetne itt iskola, campus, általánostól a főiskoláig, sokféle megoldásról szó volt, azt is megtudtuk, hogy korábban még egy tesco felépítése is felmerült, de kihátráltak a befektetők - ez vélhetően nagyon régen volt, nem is részletezték. Most létrejött egy helyi támogatói csoport, amely az Urbact program részeként dolgozik. Az ő feladatuk többek közt az, hogy összehozzák a lakosságot, a vállalkozói szférát, a városvezetőket, az államot és mindenkit, aki érintett lehet az ügyben.

A 11-es Huszár úti laktanya
A látvány mindenhol ugyanaz, üres szobák, máló vakolat, kitört ablakok, beázások - kattintson a fotóra a képgalériáért!
Mészáros Zsolt

Felesleges valamit itt létrehozni, amire nincs igény, ami nem kell az embereknek. Ez egy városrésznyi terület, amit be kell csatolni Szombathely vérkeringésébe. Kihasználatlan, indokolatlan látványberuházásoknak nincs helye. Több külföldi várossal is felvették a kapcsolatot, akik hasonló “laktanyás” cipőben járnak, és megosztják egymással a tapasztalatokat, mi vált be, mi nem, vagy milyen megoldásokon törik a fejüket.

No de akkor mi lesz a laktanyával?

Ez nem derült ki, hiszen jelenleg a támogatói csoport azon van túl, hogy fórumot, nyílt napot tartott, egyeztetett a már említett rétegekkel, a Városszépítő Egyesülettől kezdve vállalkozókon és a SZOVÁ-n át sok-sok féllel. Májusban meghozzák Brüsszelben a döntést az Urbact program munkájáról, amivel az is eldől, hogy kidolgozhatják-e az akciótervet.

A 11-es Huszár úti laktanya
Lehet, hogy ezeken a folyosókon talán még egyszer diákok járkálnak majd? - kattintson a fotóra a képgalériáért!
Garai Antal Atom

Ebben benne lennének a megoldási alternatíváktól kezdve olyan részfeladatok is, hogy ki mit tesz, önkéntes, megbízásos, EU-s vagy egyéb alapon, ami előreviszi a projektet. Például a SZOVA elég rendesen “kigazolta” a területet és a szemétszedést is időnként elvégzik.

A 11-es Huszár úti laktanya
Elég sok a graffiti, de nem rontanak az összképen - kattintson a fotóra a képgalériáért!
Mészáros Zsolt

Szóval egyelőre még nem tudjuk mi lesz vele, de ha jól osztják ki a lapokat, akár még az is lehet, hogy értelmes ötlet kerül az asztalra, ami szép lassan tényleg bevonhatja ezt a területet a város működésébe. Mi sem tudjuk megmondani mi lenne a legtutibb megoldás, de nagyon reméljük, hogy mind a megmenthető épületek, mind az egész terület nem szenved csorbát és végre elindul valami, és pár év vagy egy évtized múltán akár már valami hasznos funkciót tölt be a szombathelyiek, vagy gyerekeik életében és nem egy bazári várkert lesz itt szalagvágáshoz mutogatóba.

A 11-es Huszár úti laktanya
Orosz újság Leninnel, 1989 március 25. - Kattintson a fotóra a képgalériáért!
Garai Antal Atom

A Huszárlaktany Újratöltve facebook-oldalát ide kattintva találják, itt lehet olvasni a történéseket, kezdeményezni és javasolni is az ötleteket. Az üzemeltetők várják is az embereket.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra