Lampionok fényei ragyogták be Szombathelyt

Szent Márton nap alkalmából idén is megrendezték a lampionos felvonulást.

November 11. Márton nap, ilyenkor emlékeznek meg Szent Mártonról, az ókori Savariában született, római katonából szerzetessé, remetévé, majd püspökké lett Szent Mártonról.

Szent Mártont a szegények segítőjeként ismerik, kultusza már az ókorban is élt, és máig őrzik emlékét. Szombathelynek a Szent Márton-kultusz fontos helyszíne, a hagyomány szerint szülőháza a mai Szent Márton-templom helyén állt.

Lampionos felvonulás 2023
Mészáros D. Zsolt

Az egyház és a város is őrzi és ápolja a Szent Márton-kultuszt, így november elején több esemény is róla szól. Az előző hétvégén rendezték meg Járja be velünk a szombathelyi Szent Márton-napi vásárt 2023. November 04. 15:25 a hagyományos Szent Márton vásárt a Vasi Skanzenben, szombat kora este pedig a Szent Márton-gála következik.

Ez az az ünnepi esemény, ahol átadják a város legmagasabb kitüntetéseit azoknak, akiknek a munkáját aztán látványos műsorral (is) megköszönik.

Lampionos felvonulás 2023
Mészáros D. Zsolt

Péntek este viszont még a lampionos felvonulás volt soron. A lampionok lángjai a szent jó cselekedeteit szimbolizálják, melyeken keresztül azok eljutnak az emberekhez.

Szokás szerint a hívek (és a csatlakozók) jobbára maguk által készített lámpásokkal járják az utcákat, miközben Márton-napi dalokat énekelnek. A megemlékezés része Szent Márton és a koldus története, valamint a Márton-napi tűz meggyújtása is.

Lampionos felvonulás 2023
Mészáros D. Zsolt

A felvonulás a hagyományoknak megfelelően a székesegyházi vesperás után indult péntek este, majd a Fő tér érintésével a Szent Márton-szobornál ért véget, ahol megemlékezés zajlott.

A menet élén idén is egyház helyi vezetői álltak, de jelen voltak a városi- és intézményvezetők, lokálpatrióták és sokan a hívek közül.

Lampionos felvonulás 2023
További képekért kattintson
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet