Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Láncos-erővágós december: blokádos akció a Parlament előtt

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták össze magukat a Parlament bejáratainál, hogy ne juthassanak be autóval a kormánypárti képviselők.

A Lehet Más A Politika azért szervezte demonstrációját december 23-án délelőtt a Tisztelt Ház egy-egy bejáratához, hogy ezzel tiltakozzanak a Fidesz által elfogadandó - és a kétharmad birtokában gyakorlatilag megszavazásra ítélt - törvények ellen, amik szerintük végérvényesen leszámolnak a magyarországi demokráciával (és amik miatt az Európai Unió is megorrolt az Orbán-kormányra, Barroso még levelet is írt, amire a miniszterelnök eléggé pökhendinek hangzó elutasítással válaszolt ).

Ezért összeláncolták egymást, a szélen álló emberek pedig egy-egy oszlophoz is magukat, hogy ne lehessen autóval behajtani a Parlament parkolójába. Tudósítónk megérkezésekor már javában intézkedtek a rendőrök, igazoltattak, szervezkedtek.

Láncos blokád a Parlament bejáratánál
klikk a többi képért!
Unger András

Az LMP több új törvény visszasságára is fel akarta hívni a figyelmet. Ezek közé tartozik a választójogi törvény, amiben a választókerületek határait szerintük olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak, és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben - írják oldalukon .

Orbán-rendszer épül, és ezek az utolsó építőkockák

Tiltakoznak továbbá a stabilitási törvény ellen, ami bebetonozná az egykulcsos SZJA-t, így a következő kabinetnek is a vitatott Orbán-Matolcsy recept szerint kéne kormányoznia, a jegybanktörvény ellen, ami megszüntetné a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, és a házszabály ellen is, ami szerintük lehetővé teszi, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség a ház elé kerülő törvényjavaslatokról.

Szerintük megszavazzák a törvényeket, és ezzel az utolsó építőkockái is helyére kerültek az új Orbán-rendszernek, ami ellen nem tehetnek mást, mint hogy erőszakmentesen ugyan, de konfrontálódnak vele.

Láncos blokád a Parlament bejáratánál
Unger András

Ez talán túl jól is sikerült: a láncos akciónak a rendőrök vetettek véget, miután a képviselők lemondtak mentelmi jogukról, egytől-egyig. Ám míg akadt, aki saját talpán hagyta el a helyszínt, addig többen ellenálltak, egy huszonéves LMP-s ellen pedig komoly karhatalmi erőt kellett bevetni, mert elgurulgatott a földön a bilincs elől (ezt fotóinkon is megmutatjuk).

Korábban megjelent egyébként Gyurcsány Ferenc is, akiért érhető módon nem lelkesedtek az összeláncoltak (

Viszlát, Feri!

- üzenték neki), de az orrunk előtt ő is lemondott a mentelmi jogáról, így szintén előállították. Közben a Jobbikos Gaudi-Nagy Tamás óbégatta hangosan, hogy ő nem így képzelte Gyurcsány lecsukását, majd talált magának egy új célpontot, és kishíján nekiugrott egy nőnek a tömegből, aki szóvá tette a szélsőjobb párt korábbi zsidózós megnyilatkozásait.

Vasi képviselőket is bevittek a rendőrök

Időközben az MSZP-frakció kivonult az ülésről, a jegybanktörvény elleni tiltakozásul, képviselőik közül többen is egy, a tüntetőket elszállító rendőrautó elé álltak, köztük a két Vas megyei szocialista képviselő is. A rendőrök őket is őrizetbe vették, úgy tudjuk, a Gyorskocsi utcába szállították Ipkovich Györgyöt és Nemény Andrást. Az erről készült anyagunkat, mobilfotókkal megtámogatva itt olvashatják.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet