Apák és fiúk – Szombathely egykori és mai alpolgármesterét, a két László Győzőt kérdeztük

Két László Győző, két szombathelyi alpolgármester, egy iroda

/

letöltés 63.86MB
És bevalljuk, még nálunk is ritka az ilyen őszinte beszélgetés.

Idősebb László Győző 1994-től 2006-ig volt Szombathely képviselője, 1994-től 1998-ig alpolgármestere is.

Ifjabb László Győző 2018-ban, egy időközi választáson lett képviselő a Derkovits lakótelepen. 2019-ben az Éljen Szombathely! listájáról jutott a közgyűlésbe, ahol alpolgármesternek választották.

És amiről többek között szó volt a beszélgetésben:

A kisgyerek Győzőnek – 12 éves volt, amikor apukája alpolgármester lett – nagyon imponáló volt édesapja munkája, együtt nézték a parlamenti közvetítéseket, olvasták a politikai híreket és mentek Haladás-meccsre.

Ifjabb Győzőnek előbb volt felsőfokú német nyelvvizsgája, mint személyi igazolványa, a tudatos szülőknek köszönhetően kizárólag német nyelvű rajzfilmeket nézhetett a tévén gyerekkorában. Apja azt mondja, használható tudással akarták útjára bocsátani.

Idősebb Győző azért lépett be az MSZP-be a reformidőszakban, mert szociáldemokratának vallotta magát, és úgy érezte, a rendszerváltás után is szükség van a szociáldemokráciára. Mellesleg tudták, hogy magas rangú katonatiszt volt?

Ifjabb Győző nem készült politikai pályára, egyszerűen így alakult, szinte természetes folyamat volt.

Idősebb Győző elvárná, hogy fia rendszeresen beszámoljon a munkájáról, de nehezen fogadja el, ha ifjabb Győző másként dönt, mint ő tenné. Nagy tiszteletet és komoly munkát követel mindkettőjük részéről, hogy ezt a helyzetet jól kezeljék.

Egyébként úgy 10 perces sétára laknak egymástól – ifjabb Győző ezt pontosan le is mérte.

Vannak az életben apró és nagy lázadások. Mindkét Győző vadászik, de míg az apa a hagyományos fegyverekkel, a fia vadászíjjal. Azt mondja, ez számára nagyobb kihívást jelent.

Idősebb Győző szerint most teljesen más világ van, a rendszerváltás után az önkormányzat dúskált a pénzben, most meg alig jut pénz valamire. Elmesélte azt is, milyen volt, amikor Wagner András polgármester pezsgőt bontott a közgyűlésen, miután kiderült, hogy sikerült megvenni az első komolyabb ingatlant az ipari park létrehozásához.

Sajnálja a mostani városvezetőket, hogy a ciklus eleje óta jön egyik csapás a másik után. Idősebb Győző szerint a legfontosabb, hogy a fia és a körülötte lévő csapat együtt tud dolgozni és azt látja, hogy a szeretet is összeköti őket.

2018-ban érezték úgy, hogy szerepet váltottak. Amikor 2019-ben ifjabb Győző meghívta a szüleit az alpolgármesteri irodába – ami anno az apjáé is volt – rámutatott az íróasztala melletti székre. És azt mondta: Apa, ide ülj, mert ez a te széked! Ráadásul a bútorok nagy része is ugyanaz volt. Ifjabb Győző nem kérte a cseréjüket. Azt mondja, neki és családjának is fontosak a szimbólumok és abban, hogy idáig eljutott, jelentős szerepe van a családjának.

Egyébként a legifjabb László Győző 12 éves. Hogy politikai pályára lép-e majd, csak ő maga döntheti el – mondta az apja. Az azonban biztos, hogy neki már sokkal jobban kitágul majd a világ.

A többit nézze, hallgassa meg videónkban, és ne feledkezzen meg feliratkozni YouTube-csatornánkra is! A kérdező Roznár Gyöngyi és Szilágyi József volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast