Apák és fiúk – Szombathely egykori és mai alpolgármesterét, a két László Győzőt kérdeztük

Két László Győző, két szombathelyi alpolgármester, egy iroda

/

letöltés 63.86MB
És bevalljuk, még nálunk is ritka az ilyen őszinte beszélgetés.

Idősebb László Győző 1994-től 2006-ig volt Szombathely képviselője, 1994-től 1998-ig alpolgármestere is.

Ifjabb László Győző 2018-ban, egy időközi választáson lett képviselő a Derkovits lakótelepen. 2019-ben az Éljen Szombathely! listájáról jutott a közgyűlésbe, ahol alpolgármesternek választották.

És amiről többek között szó volt a beszélgetésben:

A kisgyerek Győzőnek – 12 éves volt, amikor apukája alpolgármester lett – nagyon imponáló volt édesapja munkája, együtt nézték a parlamenti közvetítéseket, olvasták a politikai híreket és mentek Haladás-meccsre.

Ifjabb Győzőnek előbb volt felsőfokú német nyelvvizsgája, mint személyi igazolványa, a tudatos szülőknek köszönhetően kizárólag német nyelvű rajzfilmeket nézhetett a tévén gyerekkorában. Apja azt mondja, használható tudással akarták útjára bocsátani.

Idősebb Győző azért lépett be az MSZP-be a reformidőszakban, mert szociáldemokratának vallotta magát, és úgy érezte, a rendszerváltás után is szükség van a szociáldemokráciára. Mellesleg tudták, hogy magas rangú katonatiszt volt?

Ifjabb Győző nem készült politikai pályára, egyszerűen így alakult, szinte természetes folyamat volt.

Idősebb Győző elvárná, hogy fia rendszeresen beszámoljon a munkájáról, de nehezen fogadja el, ha ifjabb Győző másként dönt, mint ő tenné. Nagy tiszteletet és komoly munkát követel mindkettőjük részéről, hogy ezt a helyzetet jól kezeljék.

Egyébként úgy 10 perces sétára laknak egymástól – ifjabb Győző ezt pontosan le is mérte.

Vannak az életben apró és nagy lázadások. Mindkét Győző vadászik, de míg az apa a hagyományos fegyverekkel, a fia vadászíjjal. Azt mondja, ez számára nagyobb kihívást jelent.

Idősebb Győző szerint most teljesen más világ van, a rendszerváltás után az önkormányzat dúskált a pénzben, most meg alig jut pénz valamire. Elmesélte azt is, milyen volt, amikor Wagner András polgármester pezsgőt bontott a közgyűlésen, miután kiderült, hogy sikerült megvenni az első komolyabb ingatlant az ipari park létrehozásához.

Sajnálja a mostani városvezetőket, hogy a ciklus eleje óta jön egyik csapás a másik után. Idősebb Győző szerint a legfontosabb, hogy a fia és a körülötte lévő csapat együtt tud dolgozni és azt látja, hogy a szeretet is összeköti őket.

2018-ban érezték úgy, hogy szerepet váltottak. Amikor 2019-ben ifjabb Győző meghívta a szüleit az alpolgármesteri irodába – ami anno az apjáé is volt – rámutatott az íróasztala melletti székre. És azt mondta: Apa, ide ülj, mert ez a te széked! Ráadásul a bútorok nagy része is ugyanaz volt. Ifjabb Győző nem kérte a cseréjüket. Azt mondja, neki és családjának is fontosak a szimbólumok és abban, hogy idáig eljutott, jelentős szerepe van a családjának.

Egyébként a legifjabb László Győző 12 éves. Hogy politikai pályára lép-e majd, csak ő maga döntheti el – mondta az apja. Az azonban biztos, hogy neki már sokkal jobban kitágul majd a világ.

A többit nézze, hallgassa meg videónkban, és ne feledkezzen meg feliratkozni YouTube-csatornánkra is! A kérdező Roznár Gyöngyi és Szilágyi József volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast