László Győző: A hatalmat nem önmagáért kell támadni, hanem azokért a rossz döntésekért, amiket meghoz

A kampány finisében leültünk a Derkovitson egy kávéra. Volt miről diskurálni, kiesőfélben lévő Haladásról, enyészeté lett Domusról, és 2490 háztartás gondjairól, merthogy a baloldal jelöltje kampányidőszakban mindenhová becsengetett.

Utolsó hetébe fordult a szombathelyi Derkovitson kiírt időközi választás kampánya. Az előzmények ismertek, Czeglédy a baloldali frakció képviselőjét több mint egy éve előzetes letartóztatásban tartják , így elvesztette önkormányzati képviselői mandátumát. Mivel választott képviselőként jutott be, így október 14-én időközi választást írtak ki körzetében. A szombathelyi ellenzék Márki-Zay Péter vásárhelyi példáját követi: Czeglédy Csaba körzetében László Győző indul, szinte az összes ellenzéki párt beállt mögé.

A kampány finisében leültünk egy kávéra. Úgy terveztük, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjével, Melega Miklóssal is készítünk egy hasonló interjút. Sajnálatunkra nem élt a felkínált lehetősséggel.

- Elsőre meglepő az interjúnk helyszíne, ahol találkozunk, a Domus egyik kávézóvá turbósított pékboltja. Miért épp ezt ajánlotta?

- Én egész nap a körzetben vagyok, azért gondoltam, hogy ez a hely, a Derkovits szívében, autentikus lenne. Másrészt kézenfekvő is, hiszen ebben az időszakban állandóan a lakótelepen tartózkodom.

A Domus kávézójában László Győzővel beszélgettünk
Kovács Dávid

Itt a munkahelye is?

Nem, ügyvédként a belvárosban dolgozom, de képviselőjelöltként a kampányidőszakban a legfontosabbnak azt tartottam, hogy minden háztartást felkeressek. Elmondhatom, hogy az elmúlt hónapokban eljutottam mindenkihez.

- Tényleg az összes ajtón becsengetett?

- Nem is egyszer, három hónapja járom a lakótelepet, ez 2490 háztartást jelent. Beszéltem az itt élőkkel, és arra kértem őket, mondják el, milyen bajokat látnak. Mert úgy gondolom, egy képviselőnek alapvetően ez a dolga. A környéket egyébként jól ismerem, itt nőttem fel.

- Hogyan fogadták a helyiek? Mit tapasztalt, mik azok az égető problémák, amiket orvosolni kéne?

- Már a kampány előtt volt egy programom, amit aztán a körzetben élők észrevételeivel kiegészítettem. Az egyik legégetőbb problémának a parkolást látom. Születtek korábban is javaslatok erre, de úgy tűnik, ez a választás most ismét ráirányította a figyelmet. Az ígéretek szerint ugyanis a lakótelepre két új parkoló is épülni fog. Ráadásul a városvezetés - Horváth Soma ellenzéki képviselőtársam ötlete alapján - két hónap próbaüzemre megnyitotta a Haladás Stadion privát parkolóját is.

A másik aggasztó probléma a járdák és a játszóterek állapota. Kisgyerekes szülőktől nemegyszer hallom, mennyire időszerű lenne a homokozók talajcseréje is. Nagyon kemények, szeméttel és üvegszilánkokkal vannak tele. Nekem is van két fiam, magam is tapasztalom, mennyire elöregedtek a környéken a játszóterek. A harmadik megoldandó probléma a Domus épülete. Itt vagyunk a lakótelep szívében, ami gyermekorom óta szinte ugyanúgy néz ki, lassan az enyészeté lesz, pedig lehetne másként is.

- Úgy tudom, a Domus magánkézben van, sokat nem tehet érte a város, vagy igen?

- Igen, de a városnak olyan helyzetet kell teremtenie, hogy a magántulajdonnak is megérje ide befektetni, közösen kellene, hogy érdekeltek legyenek a felújításban. Például úgy, hogy az önkormányzat új hivatali funkciókat telepít ide, szeretnénk egy okmányirodát, és városi közműszolgáltató ügyfélcentrumot is nyitni. Maga a Derkovits lakótelep egyébként még két ellenzéki képviselőtársam, Kopcsándi József és Horváth Soma körzetét is érinti.

Nagy falat a Domus, ezért közösen szeretnénk egy átfogó városrész-rekonstrukciót, rehabilitációs programot kidolgozni. Ez lenne a Derkovits-szíve program.

Visszatérve a megoldandó problémákhoz, még fontos lenne a lakótelep közbiztonságának javítása, a parkok rendbetétele is. Szorgalmazni fogom például a Derkovits városőrség újraindítását, és új térfigyelő kamerák kihelyezését.

Közös sajtótájékoztatón a Momentummal és az LMP-vel
Józing Antal

Ettől a várostól és környéktől nagyon sokat kaptam

- Mi motiválta, hogy egy nem túl egyszerű helyzetben, ekkora ellenszélben, épp Czeglédy Csaba volt körzetében mérettesse meg magát?

- Én itt a Derkovitson születtem, itt nőttem fel, és az ember idővel szeretne kicsit visszaadni annak a környéknek, ahonnan elindult. Ettől a várostól és környéktől nagyon sokat kaptam. És úgy gondolom, hogy ha az ember megteheti, egy kis társadalmi munkával viszonozza ezt. Én itt otthonosan érzem magam, minden lakóházat ismerek, minden épülethez van egy személyes történetem. A Domusban, ha átmegyek, eszembe jutnak gyerekkoromból a break-versenyek, de emlékszem, görkorcsolyával mekkorákat estem, és arra is, hogy az állatkereskedésnél három éves koromban elvesztett a nagyapám, és a közeli sörözőben találtak meg. Azóta is itt élek a közelben, így tudom, mi mindent kéne rendbe tenni ezen a környéken.

A Domus kávézójában László Győzővel beszélgettünk
Kovács Dávid

Czeglédy Csaba mandátumának megszűnésével az „Éljen Szombathely” is olyan képviselőt szeretett volna, aki ismeri ezt a városrészt, akiről tudják a helyiek, hogy megfelelően el fogja látni a képviselői feladatokat. Ezért is volt számomra különlegesen megtisztelő feladat, hogy Csaba maga kért fel arra, hogy induljak helyette. Ő ismeri a munkásságomat, én se ma kezdtem, de most volt az a körzet, és az a helyzet, amikor jelöltként is beszállhattam. Eddig volt egy remek képviselője a körzetnek, Csabát négyszer választották újra, nem véletlenül.

- Ha Czeglédyt nem fosztják meg mandátumától, akkor eszébe se jut más körzetben elindulni?

- Nekem nincs máshova személyes kötődésem, csak ide a Derkovits városrészre.

- Czeglédy Csabáról kérdezik a körzetben lakók? Mennyire foglalkoztatja a büntetőügye a volt választóit?

- Ahogy lejártam a lakótelepet, nagyon sok emberrel beszéltem, azt tapasztaltam, hogy a választóknak is személyes ügyük ez. Mert hiányzik nekik Csaba, érdeklődnek iránta, kérdezik, mi van vele, mikor engedik ki. Értetlenül állnak azelőtt, hogy egy vádemeléssel nélkül ilyen sokáig tartják előzetesben.

Nem értik, ellenben úgy érzik, elvették a képviselőjüket, és várják vissza.

Nyilván tudják, hogy nem tud indulni, de rendkívül sokan érdeklődnek utána. Tényleg azt tapasztaltam, hogy itt a Derkovitson nagyon szerették őt, és nem véletlenül. Csaba egész életében itt élt, maradt a választóival. Megtehette volna, hogy módosabb környékre költözik, de ő szeretett itt lakni, ezek között az emberek között. Képviselőként a munkája példaértékű volt, és ez független attól az ügytől, amiben ő most van.

Czeglédy Csaba még képviselőként, a Hali stadionja előtt
Vágvölgyi Bálint

- Ha bizalmat kapna, Czeglédy munkáját folytatná, vagy másképp csinálná azért?

- Nyilvánvalóan saját ötleteim is vannak, de azt gondolom, Csaba sok mindenben példát mutatott. Például abban, hogyan kell jó képviselőnek lenni. A legfontosabb, hogy mindig elérhetőnek kell lenni, és segíteni kell, amiben csak lehet. Őt bármikor fel lehetett hívni, szerintem ez a legfontosabb. Ebben nem szeretnék változást – elkötelezetten, és kitartóan szeretnék dolgozni a körzetért. Nem egyszerű a feladat, mert Csaba magas mércét állított fel, nagy elvárás van velem szemben is, de igyekszem ennek megfelelni. És tudom, nem szabad ezzel a bizalommal sem visszaélni.

- Czeglédyvel egyeztetett az elmúlt hónapokban?

- Nem volt rá lehetőségem, csak a kapcsolattartók és az ügyvédek tudnak Csabával találkozni, illetve ügyvédei, én nem, de tudom, támogatja az indulásom.

- Mindenesetre papíron sikerült az ellenzéki összefogás. Már önmagában nagy teljesítmény ez. A gyakorlatban mennyire segítik a többi pártok a kampányát?

- Abszolút, itt Szombathelyen ez tartalmi együttműködést is jelent. Segítjük egymás munkáját, különböző akciókban közösen lépünk fel. Ha sikerül jó jelöltet állítani, közös célokat és ügyeket megfogalmazni, ez az összefogás szerintem országosan is működőképes recept lehet. A választók részéről is azt látom, igényük van arra, hogy az ellenzéki pártok összefogva tudjanak együtt kiállítani egy olyan jelöltet, aki megfelelően tudja képviselni őket.

- Édesapja 1994-98 között alpolgármester volt, őt is sokan ismerik. Mit szólt az indulásához?

- Évtizedeken át politizált, ennek a körzetnek is volt képviselője. Nyilvánvaló, hogy az ember gyermekkorában lát egy példát, van egy értékrend, amit a magáévá tesz. Ha nem is szükségszerű, de nem is meglepő, hogy én is a politika közelében kötöttem ki.

- Ad tanácsokat?

- Természetesen kérem is, azt gondolom, a mögötte álló évtizedes rutinról és tapasztalatról lemondani nem csak luxus, hanem nagy felelőtlenség is lenne. Ő azonban nyugdíjas, aktív tisztséget nem is vállal, de ha kell, segít.

- Édesanyja, Dr. Endrődy Katalin szintén köztiszteletben álló szombathelyi bőrgyógyász.

- Meglepett, de tényleg sokan a választókörzetben az ő révén is ismernek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen szülőkkel áldott meg!

- Ha megválasztják, az ügyvédi munkáját tovább folytatja?

- Természetesen. Azt gondolom, fontos, hogy egy képviselőnek legyen egy civil pályája, ahol sikeres tud lenni. Rengeteg olyan visszaigazolást kapok, hogy nem csak politikusként támogatnak, hanem amiatt, hogy a munkám során találkoztunk.

A Domus kávézójában László Győzővel beszélgettünk
Kovács Dávid

- Milyen képviselő akar lenni? A hatalommal szemben kérlelhetetlen, kritikus, vagy együttműködő, remélve, hogy így sikerül javítani a választókerülete gondjain?

- Én abba a típusba fogok sorolódni, aki az okos ötleteket és a jó kezdeményezéseket támogatja, és aki a körzete érdekeit maximálisan a szeme előtt tartja. Következetes és elszánt abban, hogy az itt élők érdekei ne sérüljenek.

Ügyvédként a habitusom olyan, hogy nagyon határozott és következetes vagyok. De mindig keresem a lehetőségét annak, hogy megtaláljuk azt a megoldást, ami mindkét fél számára elfogadható. Nem feltétlenül legyőzni, hanem meggyőzni akarom a másikat. Szeretek együttműködni, és ezt a városi politikában is szeretném majd így csinálni. A választók ugyanis szerintem nem arra kíváncsiak, hogy a képviselőtestületben hogyan acsarkodunk egymással, hanem arra, hogyan fejlődik Szombathely és azon belül is a lakótelep. Tudom, hogy a Fideszben is vannak jó szakemberek, akik a városért tenni akarnak, csak a központi akarat néha beleszól a munkájukba. Én azokat a jobboldali javaslatokat, amik a város és az itt élők érdekeit szolgálják, mindenkor támogatni fogom, és nem söpröm le csak azért, mert ellenzékben politizálok. A hatalmat nem önmagáért kell támadni, hanem azokért a rossz döntésekért, amiket meghoz. A helyes ügyek mentén kell politizálni, és nem szabad elmenni a rossz döntések mellett.

- Országos politikával mennyire foglalkozik?

- Az országos pártpolitika számomra másodlagos. Van egy értékrendem, viszont nem a párthoz választottam az értékrendet, hanem fordítva. Amit az országos politikában látok, sokszor elkeserít, de azt gondolom, helyi szinten még nem ez a meghatározó, ezért is vállaltam ezt a jelölést. Nincs jobb vagy baloldali kátyú, járda vagy játszótér. Az embereket az érdekli, hogy ki fejleszti a körzetüket, ki segít rendben tartani. Épp ezért is, én mindenkinek a képviselője akarok lenni, azoké is, akik nem rám szavaznak.

- Azért sokan gondolják úgy, hogy ha a körzetükben nem fideszes nyer, az hátrányt jelent később.

- Meg lehet nézni a Derkovits északi részét, Horváth Soma körzetét, és az ő munkáját! Nagyszerű példa arra, hogy ellenzékiként is lehet kiváló munkát végezni. Hol lehet még a városban olyan területet találni, ahol négy játszótér is épült, vagy újult meg? De mondhatnám a megújított járdákat, parkolókat, buszmegállót, az elkészült pihenőparkot, kutyafuttatót. Czeglédy Csaba példáját is lehet hozni, elkészült a Perint-parti sétány, és végre megépülnek azok a parkolók, amiket ő terveztetett meg. Igenis lehet ellenzékből dolgozni, két dolog kell hozzá, tudni kell, mik a valós problémák, másrészt szükség van elkötelezett és következetes munkára.

A Domus kávézójában László Győzővel beszélgettünk
Kovács Dávid

- Ha a Fidesz jelöltje, Melega Miklós nyeri a hétvégi választást, akkor úgy alakul a közgyűlési arány, hogy a jobboldalnak nem lesz feltétlenül szüksége már a Pro Savaria, azaz Molnár Miklós szavazatára. Ez új helyzetet teremtene…

- Én ebben az irányban nem gondolkodom, nekem a szavazás a körzetről, nem számarányokról szól.

- Az indulásával a hatalom beskatulyázta az ellenségek közé. Nem tart az esetleges kellemetlenségektől?

- Aki egy kicsit is foglalkozott szombathelyi közélettel, az eddig is tudta, családomról és rólam is, melyik oldalon állok. Részt vettem már választásokon választási bizottsági delegáltként, a jogi bizottságban is benne vagyok, szintén külsős delegáltként. Politikai hovatartozásom senki számára nem jelenthet újdonságot. Én azt látom, hogy itt, Szombathelyen messze meghaladja a politikai kultúra az országos átlagot. Most is egy normális és békés kampány zajlik. Attól pedig, hogy engem itt Szombathelyen bármilyen retorzió érne azért, mert egy választáson elindulok, egyáltalán nem tartok. Régen baj lenne, fel sem merül bennem.

Én olyan kampányt folytatok, amiben mindenki megismerheti a személyemet, és eldöntheti, hogy szeretne-e támogatni, vagy sem, de nem sározom az ellenfelem, tisztességes versenyben szeretném legyőzni.

- Csabának nagy ügye volt a foci, és az épp kieső félben lévő Haladás. Önnek?

- Számomra is fontos a sport, magam is kosárlabdáztam, a Falco korosztályos csapataiban játszottam. A Haladás helyzete tényleg elkeserítő, és nem csupán az eredményekre gondolok, bár jó lenne elmozdulni a kieső helyről. A legnagyobb baj szerintem az, hogy a csapat és a szurkolók közt ennyire elmérgesedett helyzet. Én arra jutottam, ha megnyerem a választást, akkor az első közgyűlésen azt fogom javasolni, hogy a Haladás szurkolóinak legyen képviselete a csapatot működtető cég felügyelőbizottságában. Hiszen egy szurkoló a pénzét és a szabadidejét áldozza erre. Nagyon fontos, hogy ők is jó érzéssel jöjjenek ki a meccsekről, független attól, hogy éppen vesztett vagy nyert a csapat. Ez egyébként külföldön már bevett gyakorlat, és úgy tudom, Diósgyőrben is hasonló konstrukcióban gondolkodnak.

- Képviselőként a jogin túl milyen más bizottságban vállalna még szívesen munkát?

- A sport és a kultúra is közel állnak hozzám, de ezek a bizottságom területéhez tartoznak. Mindezen túlmenően – munkámból kifolyólag is – fontos számomra a közbiztonság és a bűnmegelőzés, ahogy az oktatás is, évekig a Nyugat-Magyarországi Egyetem elnöki hivatalát vezettem Szombathelyen.

A Domus kávézójában László Győzővel beszélgettünk
Kovács Dávid

- A kulturális tanácsnokasszony állítólag a minap vetette fel egy bizottsági ülésen, hogy több magyar drámát kéne játszania a szombathelyi színházban. Ehhez mit szól? Támogatná ebben a Fideszt?

- Értetlenül állok előtte, azt gondolom, jó darabok kellenek. Másrészt nagyon fontosnak tartom a művészi szabadságot, és rossz iránynak tartom, ha a politika bele akar szólni ebbe. Majd a néző szavaz a bérletvásárlással és a tapssal arról, hogy mi teszik neki, és mi nem. Van egy remek színházunk, egy kiváló igazgatónk és egy társulatunk, ha szeretjük és megbízunk bennük, akkor mi politikusok ne szóljunk bele abba, mi legyen a repertoárban. Nem a mi szakmánk, nem értünk hozzá!

Ahogy a Haladás problémájára sincs rálátásom, nem is nekünk, politikusoknak, hanem a szakmai vezetésnek kell eldöntenie, hogyan tud a csapat kimászni ebből a gödörből.

- Családja hogy viseli ezt a kampányt? Gyerekei tudják, mire készül?

- Igen, de próbáltam maximálisan kihagyni őket. De látják a plakátokat, beszélgetünk erről is. Feleségem pedig remekül látja el a rá háruló többletfeladatokat, melyet ezúton is köszönök neki.

- Végezetül az utolsó, kötelező kérdés: mit fog csinálni október 15-én reggel?

- Elkezdem a programom megvalósítását.

- Izgul azért?

- Nem érek rá izgulni, dolgozom addig is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet