Két napon át ünnepeltek a tűzoltók

140 éve ment a szombathelyi tűzoltóság. Felvonulás, retro mentési bemutató, emléktábla avatás színesítette a programot. Mindent mutatunk videón is.

Bélyegkiállítással kezdődött a szombathelyi tűzoltóság 140 évére emlékező programsorozat a vasi megyeszékhelyen. Pénteken délelőtt a 14 emeletes épület előtt gyűltek össze a tűzoltók, hogy az egykori laktanya helyén emléktáblát avassanak az Antall József téren. Nem sokkal később már a jelenlegi laktanya előtt adtak át egy felújított fecskendőt, majd az emelőkosár segítségével kikerült a magyar lobogó a tűzoltólaktanya tornyára.

140 éves a szombathelyi tűzoltóság
140 éves a szombathelyi tűzoltóság
Tánczos Mihály

Szombaton már délelőtt kánikulában sorakoztak fel a vendégek a Szent Márton temetőben Brutscher József, a város első tűzoltóparancsnokának sírja körül. Összefoglaló videónkban is meghallgatható, ki volt ő, de a cikk végén található második videónkat olyan Olvasóinknak készítettük, akik az átlagosnál jobban érdeklődnek a város, vagy a helyi tűzoltóság történelme iránt. Azon a felvételen többek között a témába vágó könyveket is jegyző Lendvai Rezső mentőtiszt több értekezése is hallható.

Összefoglaló: emléktábla avatás, koszorúzás, felvonulás, állománygyűlés, retro mentési bemutató

Egy gyors tartalomjegyzék a videóhoz, időkódokkal: 0:06 Emléktábla avatás, 1:15 Felújított fecskendő átadása, 3:30 Megemlékezés Brutscher József sírjánál, 7:20 Koszorúzás, 8:49 Felvonulás, 14:57 Ünnepi állománygyűlés, 20:30 Retro mentési bemutató, 32:10 Oltási bemutató, 33:40 Retro járművek elvonulása, 34:28 Ünnepélyes zászlófelhúzás a tűzoltólaktanya tornyára.

140 éves a szombathelyi tűzoltóság
A felújított fecskendőt nem sokkal később tűzoltásra is bevetették
Tánczos Mihály

A koszorúzást követő felvonulás igazi látványosság volt a helyi, környékbeli és külföldi tűzoltókkal, a Katasztrófavédelem embereivel, a régi egyenruhákba bújt lánglovagokkal és a tűzoltókocsikkal. A Fő téren átvonulva újabb járművek csatlakoztak a menethez. A magunk részéről még pár helyen bekapcsoltattuk volna a szirénákat. A hőmérő ekkor már jócskán 30 fok feletti hőmérsékletet jelzett, így a több kilométeres gyaloglás nem hagyta hidegen a több évtizedes felszerelésbe öltözött tűzoltókat sem.

Tűzoltó felvonulás Szombathelyen a tűzoltóság 140 éves évfordulójának tiszteletére
Felvonulás a Szent Márton temetőtől az MMIK-ig
Tánczos Mihály

Az ünnepi állománygyűlésen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is méltatta a tűzoltókat, akik mindenkin segítenek és nem csak tűz esetén hívhatjuk őket (lásd második videónkban), de vastapsot kapott a mondandóját magyarul felolvasó osztrák tűzoltó is. Kampel Oszkár ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kiemelte: szép és nehéz a tűzoltóélet és mindig vannak új kihívások. Például most is, hiszen nagy változások vannak folyamatban.

140 éves a szombathelyi tűzoltóság
Dr. Puskás Tivadar a koszorúzáson
Tánczos Mihály

-

Ez a nap azokról a tűzoltókról szól, akik lassan másfél évszázada a Szombathelyen és környékén élő emberek védelmére tettek esküt. Mi is tanulunk, gyakorlunk, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően hatékony és gyors segítséggel kiérdemeljük az elődök által kiharcolt tiszteletet és megbecsülést. Mindezért nem várunk elismerést, köszönetet, de persze jólesik, hiszen emberek vagyunk. Egy jó szó, vagy egy pohár víz a nénitől, akinek a háza égett le többet ér, mint bármilyen elismerés

- mondta el az ünnepi állománygyűlés végén Göncz Szabolcs tűzoltóparancsnok, majd az előd, Brutscher József szavaival fejezte be mondandóját. - " Ha dúl a bősz elem, e hármat ne feledd: Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet. Jutalmad ez legyen.Betöltéd tisztedet. "

140 éves a szombathelyi tűzoltóság
Zászló került a tűzoltólaktanya tornyára
Tánczos Mihály

Az MMIK folyosóján egy sárga tömlőt írtak alá a vendégek, majd elkezdődtek a bemutatók. A CTIF női csapat szerelési bemutatója után egy üde mentési bemutató következett, visszarepítve a nézőket kb. 30-40 évvel. A retro bemutató alapsztoriját egy ittas, hőzöngő ladás szolgáltatta, aki előbb leszorított az útról egy „kispolszkit”, majd elütött egy kerékpározó lányt. Volt itt tehát autóba szorult sérült, elütött személy és egy balhézó család is. Először egy motoros rendőr futott be, Pannónia motorján, majd két Lada rendőrautó előzte meg a régi mentő és tűzoltóautó érkezését.

Retro mentési bemutató és tűzoltás az MMIK előtt
Retro mentési bemutató
Tánczos Mihály

A bemutató alatt néhányan elgondolkodtak, hogy vajon a mobiltelefon előtt hogyan lehetett gyorsan értesíteni a mentőket lakott területen kívülről? (Sehogy.) Szintén elgondolkodtatóak voltak az életmentők által használt tárgyak is. A tűzoltók fejszével vertek lyukat az autó tetejébe, a mentők kis dobozkájukból látták el a sérültet, akit karon vittek a nem túl tágas járműbe. A rendőrök közben gumibottal csendesítették el a verekedő sofőrt, talán ez az egy eszköz nem változott sokat 30 év alatt.

Retro mentési bemutató és tűzoltás az MMIK előtt
A retro csapat, retro járművekkel
Tánczos Mihály

A retro bemutató után egy másik Lada lobbant lángra, ezt már a mai technikákkal támadták meg a tűzoltók és nem is okozott gondot a tűz eloltása. Közben jótanácsok is elhangzottak, így a népes nézősereg okulhatott is az esetekből. A bemutatók után csapatkép készült, majd hangos szirénaszóval elhagyták a helyszínt a retro járművek.

A két nap alatt elhangzó legfontosabb beszédek, vágatlanul

Elismerés a sajtónak

Az ünnepi állománygyűlésen többek között elismerést adtak át a helyi sajtó azon munkatársainak, akik „a Szombathelyi Tűzoltóság tevékenységének objektív és hatékony bemutatása terén magas szintű sajtószakmai munkát fejtettek ki”. Elismerést vehetett át Bajdó Bettina, Bartók Zoltán, Benkő Sándor, Horváth Balázs, Rátz Albert, ifj Tárnai Tamás és Tánczos Mihály.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet