Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fa tarolta le Kőszeg híres Mária-szobrát

Egy 30 méteres hársfa dőlt rá Kőszegen a Jurisich téren álló Mária szoborra. A téren felújítást végeznek, a napokban a fát is körbeásták. Mária feje fél méterre belefúródott a földbe.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többen is szemtanúi voltak annak, amikor Kőszegen, a Jurisich téren kidőlt egy 30 méter magas hársfa és az ágaival ledöntötte a téren álló, 1739-ben emelt Mária szobrot. A kb. ember nagyságú homokkő alkotás fejjel zuhant a földre és a fejet a nagy fa feldarabolása után sem találták meg. Valószínűleg egy rejtéllyel több lenne Kőszegen, ha az egyik tűzoltónak nem tűnik fel egy földből kiálló vas tüske. Mint kiderült, a fej kb. fél méter mélyen belefúródott a talajba, a nyakból kiálló fémet vette észre a tűzoltó. A parancsnok utasítására a fej a földben maradt, hogy azt a restaurátorok szedhessék ki, a megfelelő körültekintéssel.

Fa tarolta le Kőszeg híres Mária szobrát a Jurisich téren
Fa tarolta le Kőszeg híres Mária szobrát a Jurisich téren
Tánczos Mihály
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A helyén maradt, de sérült oszlopot a Szombathelyi Tűzoltóság műszaki mentőjének segítségével emelték le a talapzatról. Mária alakja is több helyen összetört. A Jurisich téren nagy felújítás zajlik. Mint azt Huber László polgármestertől a helyszínen megtudtuk, a történelmi belváros rehabilitációja zajlik, emiatt az útburkolatot 60-70 centiméter mélységben eltávolították, többek között a most kidőlt hársfa mellett is. Ehhez jött a reggeli viharos szél, ami miatt kidőlt a nagy fa, ami egyébként az új tér tervében is szerepel.

A polgármester azt is elmondta, hogy a barokk Mária szobrot 1739-ben emelte a város. Az ellenreformáció idején úgy döntött a város magisztrátusa, hogy megbüntetik azokat a protestánsokat, akik Máriát szidalmazták. A büntetésekből beszedett pénzből állíttatták a szobrot. 1912-1977-ig egy másik szobor került a talapzatra, de ezután ismét az eredeti, Lorenz Eisenköbel soproni kőfaragómester által készített foglalta el a helyét.

A kidőlt fát a jelek szerint törmelékre ültették és mint ahogy azt a helyszínen megtudtuk, a gyökerei amúgy sem hatoltak volna mélyre, inkább szétterültek. Feltehetőleg a földmunkák során a gyökérzet is sérült, így nem bírta megtartani a terebélyes koronájú fát.

Huber László polgármester a helyszínen
Huber László polgármester a helyszínen
Tánczos Mihály

Találkoztunk egy kis csoporttal is, akik éppen geocaching-eltek, azaz földrajzi koordináták alapján kerestek előre megadott pontokat. Ők duplán szomorúan nézték az eseményeket, mivel egyrészt sajnálták a szobrot, másrészt nem tudták kideríteni a játékhoz szükséges jelszót, ami a szobor oldalán található egyik szó lett volna. Az ágak között kikutattuk nekik a szükséges szót, így a turisták folytathatták a kőszegi "kincsvadászatot".

Az összetört Mária szobor
Az összetört Mária szobor
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés