Legmonumentálisabb előadására készül a Savaria Szimfonikus Zenekar

A szimfonikusok jubileumi évadának legmonumentálisabb előadása elevenedik meg április 26-án az Agora-MSH színpadán: Debussy: Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumjátéka. A közönség egy teljesen egyedi, Magyarországon is egyedülálló előadásnak lehet tanúja.

Kiss Barna zeneigazgató avatott be minket a darab előkészületeibe és koncepciójába:

Képzeljünk el egy hatalmas szimfonikus zenekart, amelynek a vonós- és fúvósgárdájában a megszokottnál jóval többen vannak, a fafúvósok is négyesével ülnek, a kürtök hatan lesznek, a trombiták is négyen. Emellett három hárfa szerepel a műben, és az ütőpark sem kicsi. Mindehhez társul majd a Nemzeti Énekkar 80 fővel. A négy énekes szólista epizódszerepet tölt be, hiszen pantomim is társul az előadáshoz, prózai színészek is lesznek benne, s mindez vetítéssel, videóinstallációval lesz kísérve, hangsúlyossá téve.

Egy nagyon összetett és minden érzékszervre ható produkció lesz!

Harangi Mária rendező és Romvári Gergely díszlettervező olyan színpadképet talált ki, ami a néző tekintetét ráirányítja a zenekar és énekkar mögött elhelyezett LED-fal csíkra, ahol egyedi tervezésű képek fognak megjelenni, hogy a tartalmat még jobban hangsúlyozzák. Az énekesek és táncosok a zenekarban elhelyezett dobogókon fognak táncolni, énekelni. Ilyen mélységű előadása ennek a darabnak Magyarországon még nem volt.

A művet 1911-ben írta Debussy, akit Gabriele d'Annunzio olasz költő és drámaíró versei inspiráltak. Szent Sebestyén vértanúsága öt tételből áll, egyben szokták eljátszani, szünet nélkül, másfél órás terjedelemben.

Savaria Szimfonikus Zenekar - plakát
Nyugat.hu

Nagy Viktória a kosztümök és a videóinstalláció megálmodója és elkészítője, ő volt a jelmeztervezője 2011-ben az Iseumban előadott Varázsfuvola-darabnak is. A műnek léteznek oratórikus feldolgozásai, narrátor szokta a prózát felmondani. 2016-ban Debrecenben adták elő ebben a formában.

A valódi, teljes értékű darab Magyarországon az elmúlt 50 évben nem szerepelt. Nagyon különleges produkció lesz a szombathelyi, bízom benne, hogy azzal a színrevitel, amivel megálmodtuk, méltó lesz a darabhoz, méltó lesz a zenekarhoz. Amikor egy operát vagy operettet, zenés darabot színre viszünk, arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb élményt tudjuk adni - hiszek benne, ez most ilyen lesz.

Az AGORA-MSH hatalmas terét fogjuk használni, ami nagy feladat lesz mindenki számára - a teret zeneileg, színészeknek és táncosoknak bejátszani óriási kihívást és nagyon komoly feladatot jelent. De meg fogjuk tölteni energiával, ebben biztos vagyok! Amikor a repertoárt terveztük, még nem így gondolkodtunk a darabról, csak az előadása merült fel. Kovács János karnagy Debrecenben a narrációs változatot vezénylete. Már évek óta mondogatta, hogy így szeretné megcsinálni a mi zenekarunkkal is, mert ő ebben a darabban lát potenciált, és úgy érzi, hogy ez velünk egy nagyszerű dolog lenne. Amikor a jubileumi évad repertoárjába vettük, még nem volt ilyen mélységben végigtervezve, aztán karnagy úr jött az ötlettel, hogy megcsinálhatnánk az igazit, a grandiózust. A minden érzékszervre hatót, ami egyszerre színház, egyszerre koncert, s amiben látványelemek is vannak. Némi kétkedéssel, de lelkesedéssel úgy döntöttünk, miért ne.

Feltétlenül fontos, hogy Szombathelyen megvalósuljanak olyan előadások, amelyek túlmutatnak a város nagyságán. Ez egy olyan előadás lesz külsőségében és beltartalmában is, ami megállja a helyét bárhol. Reméljük, a produkció máshol is megjelenhet, hiszen a videóinstalláció is azzal a jelleggel történik, hogy hordozható legyen. Volt már olyan opera és egyéb produkciónk is, amit elvittünk Szombathelyen kívülre is, bízom benne, ez is ilyen lesz. Koncertfilm is rögzíteni fogja az előadást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek