Adótitok, hogy mennyi iparűzési adót fizet Szombathelynek a negyedik legnagyobb árbevételű cég

Több mint 22 millió euró volt a cég tavalyi nettó bevétele.

Néhány napja írtuk Szombathelyi családi házba van bejelentve a negyedik legnagyobb nyereségű cég 2018. November 14. 16:44 , hogy egy szombathelyi családi házban van a székhelye az ország negyedik legnagyobb árbevételét teljesítő cég.

Ebbe a házba van bejelentve a Belron Hungary Kft.
Forrás: googlemaps.com

A Belron Hungary Kft. a nyilvános céginformációk szerint 2017-ben

33 274 815 euró nettó árbevételt ért el.

A kft-nek egy svájci részvénytársaság a tulajdonosa, információink szerint az anyacég több országban is alapított leányvállalatok, és ezek között osztja meg az árbevételt, ami kedvezőbb adózást tesz lehetővé.

Mivel nettó árbevétele kerekítve 10,5 milliárd forintot tesz ki, felmerült a kérdés, hogy Szombathelyen fizet-e iparűzési adót. Az iparűzési adó a nettó árbevétel 2 (kettő) százaléka, ezért

210-215 millió forint közti összeget kellene befizetnie a város kasszájába.

Ekkora összegből rendezni lehetne az utóbbi években megjelent új fizetnivalókat, például a sportkomplexum és az uszoda működtetéséhez adott önkormányzati hozzájárulást.

Megkerestük a polgármesteri hivatalt, ahol lehűtötték lelkesedésünket. Válaszukban (ami a cikk végén szó szerint olvasható) azt írták, hogy a kért információ adótitoknak minősül, és csak az érintett hozzájárulásával adható ki.

Az is kiderült, hogy - mivel leányvállaltról van szó -, Szombathelyen nem a teljes nettó árbevétele után adózik a cég. Az árbevételt ugyanis meg kell osztania az anyagcég tulajdonában lévő többi leányvállalattal, és magával az anyagcéggel is.

Vagyis,

a 33 millió euró, és mintegy 10 milliárd forint árbevételnek csak egy része után kell Szombathelyen adóznia.

Szóval, nem 200-215 millió forinttal gazdagodik majd a város kasszája, hanem ennek az összegnek egy részével. Ami máris nem olyan jelentős, ugyanis Szombathely iparűzési adóbevétele 8 milliárd forint körül van.

A polgármesteri hivatal válasza

Tájékoztatom, hogy

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 127.§ (1) bekezdése és 128.§ (1) c) pontja alapján az adózást érintő tény, adat, körülmény, határozat, végzés, igazolás vagy más irat adótitoknak minősül, ami kizárólag az érintett hozzájárulásával használható fel.

Erre tekintettel az érintett társasággal kapcsolatban kért információ megadása nem teljesíthető.

Tájékoztatom továbbá arról is, hogy amennyiben az adózó több önkormányzat illetékességi területén, vagy külföldön végez adóköteles tevékenységet, akkor a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39. §-a alapján az adózónak a nettó árbevétel figyelembevételével meghatározott adóalapját az egyes települések között meg kell osztania.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet