Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eladják a Lenin-szobrot, ami évtizedekig állt a szombathelyi Márius 15. téren

Zsíros kenyeret adtak a kezébe. Ledöntötték. Most meg évtizedek óta pihen egy raktárban. Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog!

Vételi ajánlat érkezett a város tulajdonában lévő Lenin-szoborra - írja a csütörtöki közgyűlésre készített anyag.

A szobor a Március 15. téren
kozterkep.hu

Ez az a szobor, ami évtizedekig állt a Március 15. téren, az SZTK épülete előtt. Azt nem írja a dokumentum, hogy ki a potenciális vevő, azt viszont igen, hogy a szobor a vagyonrendelet szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, forgalomképtelen vagyontárgynak számít, éppúgy, mint az összes köztéri alkotás.

Viszont, ha az adott vagyontárgy már nem szolgálja közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatok ellátását, akkor egy közgyűlési döntéssel az értékesíthető kategóriába lehet áttenni. Ez a döntés vár csütörtökön a képviselőkre, ami valószínűleg nem lesz nehéz, hiszen egy Lenin-szobornak nehéz lenne szerepet találni a kötelező önkormányzati feladatok ellátásában.

A rendszerváltás előtt az Éhen Gyula Kör letakarta a szobrot
Gombás Endre

A szombathelyi Lenin-szobrot Kisfaludy Stróbl Zsigmond készítette 1965-ben, még abban az évben, november 7-én avatták fel. A szobor a rendszerváltásig volt városi ünnepségek helyszíne.

1990-ben ledöntötték és elvitték

1990. március 30-án távolították el a térről, és azóta raktárban pihen. Először a Városüzemeltetési Kft., majd a SZOVA raktárában, ami tulajdonképpen ugyanazt jelenti, csak a cég változott közben. 12 éve készített fotónkon a tisztításra és felújításra beszállított Puskin-szobor társaságában pihen.

A raktárban Puskin társaságában
Tánczos Mihály

Városi pletykák szerint az ezredforduló környékén egy német házaspár már meg akarta venni, de akkor nem adták oda. Most a városi képviselők döntenek majd a sorsáról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra