Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magyarok négyötöde a liberális demokráciát támogatja – derült ki egy kutatásból

Nem mi félünk a legjobban a migrációtól.

Meglepő eredményt hozott az a 10 középkelet-európai országban végzett kutatás, ami a liberális demokráciára, mint rendszerre volt kíváncsi – írja a Politico , a kutatást a hvg.hu szemlézte.

A kutatás eredménye alapján

Magyarországon a válaszadók 81 százaléka a liberális demokráciát támogatja berendezkedésként.

Ennél több támogatója ennek a rendszernek csak Ausztriában van, 92 százalék.

A liberális demokrácia támogatottsága Középkelet-Európában
Forrás: politico.eu

A kutatás szerint a magyar és a lengyel (66 százalék) eredmény azt mutatja, hogy a liberális demokrácia támogatottságát nem feltétlenül befolyásolja az, hogy a vizsgált országokban milyen a demokrácia állapota.

Litvániában, Lettországban, Szlovákiában és Bulgáriában a válaszadók felénél kevesebben támogatták „a rendszeres választásokat és többpártrendszert jelentő” államberendezkedést.

Bulgáriában egyenesen úgy nyilatkozott a felmérésben részt vevők 45 százaléka, hogy ha egy országnak erős és határozott vezetője van, akkor az jót tesz, mert nem kell törődnie a választásokkal.

A felmérés kitért a migrációra is. Míg a csehek és a szlovákok 72 százaléka vélte úgy, hogy a bevándorlók veszélyeztetik az identitásukat és az értékrendjüket, addig a magyar válaszadók esetében ez 52 százalék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra