Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

LMP: Jelentősen csökkent a szombathelyi felsőoktatási központok támogatása

Az LMP február 14-én sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet azzal kapcsolatban, hogy Szombathelyi Megyei Jogú Város Közgyűlésének foglalkoznia kellene a helyi egyetemi központok jövőjével. A Magyar Rektori Konferencia honlapján nemrég közzétett adatok szerint 2013-ban jelentős forráskivonás történt a felsőoktatásból. Sajtóközlemény.

Az LMP ismét javasolja, hogy a szombathelyi közgyűlés tárgyaljon a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szombathelyi Képzési Központ járható jövőjéről.

A Magyar Rektori Konferencia holnapján nemrég közzétett adatsor szerint a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása 2008 és 2013 között jelentős mértékben csökkent. A Nyugat-magyarországi Egyetem, melynek része a Savaria Egyetemi Központ is, 2008-ban még 11,6 milliárd forintos állami támogatásból gazdálkodott, ez a szám 2013-ra már csupán 5,1 milliárd. Az egyetem támogatása így az elmúlt időszakban kb. 56%-al csökkent.

Valamivel kisebb mértékben, de a Pécsi Tudományegyetem támogatása is jelentősen, nagyjából 47%-al lett kisebb. A forráselvonások valószínűleg a PTE Szombathelyi Képzési Központjára is hatással lesznek.

Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint bár nem önkormányzati intézményekről van szó, ám a téma tárgyalása a városi közgyűlésen elengedhetetlen, hisz a két felsőoktatási központ jelenléte városunkban meghatározó fontosságú: hallgatók százai tanulnak és élnek Szombathelyen, oktatók dolgoznak, tanítanak és kutatnak a városban, az itt zajló képzések alakulása nagyban befolyásolhatja városunk életét.

Szombathely, 2013. február 16.
LMP Szombathelyi Csoportja

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra