Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LMP: Nem erről volt szó!

Az Orbán-csomag kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, de nem tudja felpörgetni a gazdaságot – mondta Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, aki gyors fogadóórát tartott a szombathelyi Főtéren.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Be kell vallanunk, némileg a kormány nemzeti konzultációs rögeszméje merült fel bennünk, amikor a Főtéren a helyi LMP-sek egy kék paravánt állítottak fel, rajta a felirat: képviselői fogadóóra. Vagyis, bejelentés nélkül lehet panasznapot tartani Scheiring Gábor országgyűlési képviselővel, ami azért szimpatikusabb megoldás, mint állami pénzen leveleket küldözgetni.

A közterek csapdája…

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Mint később megtudtuk, a szombathelyi akció egy országos program része, Scheiring már több városban megfordult, és folytatja is a körutat, addig, amíg minden megyébe legalább egyszer el nem jut. Persze, a párt mondandója akkor kap igazán szélesebb nyilvánosságot, ha arról először a helyi sajtót tájékoztatják, így történt ez Szombathelyen is.

A képviselő bemutatta a párt kisméretű, farzsebbe is beleférő kiadványát, amelynek a Nem erről volt szó! címet adták, alcíme pedig: Az Orbán-csomag számokban . Mindezt szóban is kiegészítette Scheiring, aki sajnos belefutott a nagyforgalmú közterek egyik csapdájába, finoman szólva is kapatos férfi kommentálta mondandóját, egyetértve azzal, hogy a kormány rosszul teszi a dolgát.

A képviselő ugyanis sorolta azokat az intézkedéseket, amelyek éppen ellentétes irányt mutatnak, mint a Fidesz korábbi ígéretei, és a kormányprogramokban foglalt célok. A megtett lépések ugyanis hátrányosan érintik az emberek nagyobb részét. És sorolta is.

Az ok: az egykulcsos szja

A Széll Kálmán-terv és az Új Széchenyi-terv 2015-ig 2000 milliárd forint megtakarítást ír elő, és ma már nyilvánvaló, hogy mindezt – bárhogyan is nevezik – megszorításokkal akarja elérni a kormány. A Fidesz ugyanakkor ellenzékben éppen ezeket a módszereket ellenezte és hevesen támadta. Most pedig a legbrutálisabb lépéseket hozza meg, ami nem egyéb, mint az elmúlt húsz év bukott politikájának folytatása.

A megszorításra egyébként a gazdagabb rétegeknek kedvező egykulcsos szja miatt van szükség, amely egy év alatt 500 milliárddal csökkenti az állami bevételeket. Eközben egymillió ember a vesztese ennek az adópolitikának. Amely nem segíti a munkahelyteremtést sem, és kritikus állapotba hozta a költségvetést.

Így kevesebb jut minden egyébre. Közte a közmunkaprogramra, a közoktatásra. Utóbbi miatt iskolákat szerveznek el, zárnak be az egész országban. 25 milliárddal kap kevesebbet a rendőrség, 22 milliárddal az egészségügy, ahonnan menekülnek az orvosok. 40-50 milliárdot vonnak el az önkormányzatoktól, ezzel települések százai lehetetlenülnek el.

A kormánynak csak ötletei vannak…

Scheiring szerint a zuhanásba vitt bérekkel, a munkanélküliség növekedésével nem lehet felpörgetni a gazdaságot. Ehhez képzett munkaerő, nagy hozzáadott értékű munka kell, éppen ez az ami ellen hatnak most a kormány intézkedései. Munkahelyek helyett kiszolgáltatottságba taszítják a munkavállalókat, a munkanélkülieket pedig ellehetetlenítik. Hiszen három hónapra csökkentették a munkanélküli segély időtartamát, nincs még egy olyan ország, ahol ilyen rövid lenne ez.

A képviselő kijelentette, joggal érzik úgy az emberek, hogy nem erről volt szó korábban. A kormánynak nincsenek megoldási javaslatai, csak ötletei vannak, és pr-tevékenységet folytat.

Az LMP programja azonban alternatív megoldásokat tartalmaz, rengeteg módosító indítványt nyújtottak be a költségvetési vitában, azokat azonban a Fidesz lesöpörte az asztalról. Az LMP zöld munkahelyekben gondolkodik, amelyeket alkalmazni lehetne az építőiparban, a vidékfejlesztésben egyaránt. Egészséges, képzett munkaerőre van szükség, jelenlegi kampányuknak az a célja, hogy mindezt bemutassák az embereknek, és meghallgassák őket.

Amikor eljöttünk a Főtérről, a szabadtéri képviselői fogadóóra még javában tartott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés