Lula nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját

De Bolsonaro meglepően jól tartotta magát. Orbán Viktor is beszállt a kampányba.

Hétfőn reggel Brazíliában elindult az elnökválasztás második fordulója, miután a hivatalban lévő Jair Bolsonaro a várakozásoknál jobban szerepelt az első fordulóban, így egyelőre nem dőlt el semmi.

A Reuters szerint az elnök baloldali kihívója, a korábbi elnök, Luiz Inacio Lula da Silva a szavazatok 48.4, míg Bolsonaro a szavazatok 43.2 százalékát szerezte meg.

A maradékon két másik jelölt osztozott, így az elemzők szerint Lulának minden segítsége szüksége lesz a második körben.

Luiz Inacio Lula da Silva
Wikipédia

Az már biztos, hogy a közvélemény-kutatások alábecsülték Bolsonarót, aki, ha sikerül megfordítania a választást, megállítja a térség balra fordulását. (Korábban Mexikó, Kolumbia, Chile és Argentína is baloldali vezetést választott.)

A brazil választás kapcsán megszólalt Orbán Viktor is. A napokban a magyar miniszterelnök egy Twitter-üzenetben kampányolt Bolsonaro mellett, kiemelkedő vezetőnek nevezve, akinek sikerült a brazil gazdaság felvirágoztatása a liberális világuralom mellett is.

A brazil elnök így köszönte meg Orbán támogatását.

„Köszönöm Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének, hogy elismerte azt a munkát, amelyet gazdaságunk helyreállítása, az infláció megfékezése, a munkahelyteremtés, a bűnözés elleni küzdelem és értékeink védelme érdekében végeztünk. Haladjunk tovább a fényes jövő felé vezető helyes úton.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t