Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Luxemburg ingyenessé tette a tömegközlekedést

A cél az autós forgalom csökkentése.

Luxemburg lett az első ország, amely teljesen ingyenessé tette tömegközlekedését. A március 1-jén életbe lépett szabályozás célja az autós forgalom csökkentése - írta a Deutsche Welle. Ezzel a városi és helyközi busz- és vonathasználat is díjmentessé vált a 600 ezres Luxemburgban. Nem az EU miniállama az első, amely ezzel próbálkozik: az éllovas Észtország fővárosa, Tallinn volt, ahol már hét éve részlegesen ingyenes a közlekedés. Ez azonban csak a város lakosaira, a hét éven aluli gyerekekre, illetve a három év alatti gyerekekkel közlekedő felnőttekre igaz. Teljes, és egész országra kiterjedően még nem történt hasonló kezdeményezés.

A Nógrád megyényi ország nagy napjaként említette a 2018-ban meghozott döntés életbe lépését a közlekedési miniszter. Valójában nem veszít vele olyan sokat a tömegközlekedés költségvetése: a kéteurós jegyek eddig is csak a ráfordítások nyolc százalékát fedezték. A tömegközlekedés teljes költségvetése 500 millió euró volt a világ egyik leggazdagabb országában, így a jegyekből származó 41 milliós tételről való lemondás nem is olyan nagy érvágás - főként, ha a jegyrendszer fenntartását biztosító infrastruktúra költségeinek kiesését is belekalkuláljuk. A tömegközlekedést tehát az állam az adóbevételekből fogja fedezni teljes egészében - bár ez nem zárja ki, hogy hirdetési felületét értékesítve kereskedelmi bevételei továbbra is legyenek a tömegközlekedésnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra