Az M80-as eddig átadott szakasza útszűkülettel, sebességkorlátozással, előzési tilalommal

Videón mutatjuk meg az M80-as autóút eddig átadott szakaszát annak minden hibájával.

Olvasónk írt egy levelet az M80-as autóút nemrégiben átadott szakaszával kapcsolatban. „ Rönök-Szentgotthárd-Jakabháza térségében, Körmend felé kettő helyen is útszűkület tábla mellett 90 Km-es korlátozás van meg betongyámok a szalagkorlát elött mert belógnak a híd oszlopok. Ott lesz a következő M7-hez vagy az olaszországihoz hasonló baleset. Szerintem. ” – írta olvasónk.

Videónkban megmutatjuk az M80-as gyorsforgalmi út már használható szakaszát, és jelezzük, hogy a napokban újabb szakasszal bővül az M80-as.

Az út vitathatatlan előnye, hogy elkerüli a lakott településeket Körmend és Szentgotthárd között. És nagyjából ennyi a pozitívum. Azok, akik évek óta követik portálunkat emlékezhetnek arra, milyen vitába keveredtünk, amikor megírtuk, hogy az M8-as a tervektől eltérően nem 2x2 sávos, hanem csak 2x1 sávos autóút lesz.
2x1 sávos lesz az M8-as autóút (Archív)
TM/Nyugat.hu
Kaptunk hideget és meleget egyaránt. Álhír, károgás, kákán csomót keresés, hazugság - hogy csak néhány példát említsünk. Kíváncsiak lennénk az akkor hozzászólók mostani véleményére, vajon szerintük mi dugtunk-e el irányonként egy sávot a már átadott szakaszon?
Útszűkület, sebességkorlátozás
TM/Nyugat.hu
Az M8-as eredetileg egy új, kelet-nyugati irányú közúti közlekedési tengely része lett volna, ami tehermentesítné az M1-es, M3-as és M4-es autópályákat. Aztán forgalomszámlási adatokra hivatkozva a végleges tervek már 2×1 sávos autóútra készültek el és nem győzték hangsúlyozni, hogy a műtárgyak és az út kiépítése a távlati 2×2 sávos kialakítást is lehetővé teszik. Aztán az M8-asból M80-as lett.
M80-as autóút
TM/Nyugat.hu
Talán szintén károgásnak tűnhet a részünkről, hogy egy új út esetén elfogadhatatlan az útszűkület egy autóúton, ahogyan a sebességkorlátozás is furcsa. Abban is biztosak vagyunk, hogy a 110 km/órás szakaszokon gyakran lesz a járművek sebessége közel azonos a sor elején haladó teherjárműével. Előzni pedig a dupla záróvonal ellenére is sokan fognak.
M80-as autóút
TM/Nyugat.hu
Mivel nem osztottpályás útról beszélünk, ezért a frontális balesetek esélyét semmi sem csökkenti, sőt, a helyenként 110 km/órás megengedett sebesség miatt nő a súlyos sérüléses, vagy halálos balesetek esélye, a hazai közlekedési kultúrát figyelembe véve, illetve keleti szomszédaink lakosainak például a használtautó beszerző portyáit említve.
M80-as autóút
TM/Nyugat.hu
Ellenpéldaként említjük az M86-os autóutat, ahol drasztikusan csökkent a súlyos balesetek száma a régi 86-os úthoz viszonyítva. Az M86-osról a pihenőhelyet felejtették el, de ezt évek elteltével pótolták. Halálos baleset egy történt az elmúlt években azon az úton, egy kereket cserélő férfit sodort el egy kamion .
(2016-os felvétel) De vissza az M80-asra, ahol sikerült előhúzni a varázskártyát, miszerint később autópályává fejleszthető. Kíváncsiak lennénk Pató Pál úr véleményére, hány halálos baleset kell majd ahhoz, hogy érdemben valaki felvesse, hogy sok-sok év múlva esetleg biztonságosabban lehessen közlekedni az M80-ason, ha már az eredeti tervekkel ellentétben erre nem jutott pénz, energia, vagy néhány számsor ismeretében úgy döntöttek, hogy a 8-as út nem igazán forgalmas, így felesleges sokat áldozni a kiváltására.
M80-as autóút
TM/Nyugat.hu
Vagy hogyan szélesítik 2x2 sávra az utat a hidaknál, ahol már a 2x1 sávot sem sikerült megugrani? Mert ugye csak attól nem kell hasra esnünk, hogy jó az aszfalt minősége egy frissen átadott útnál és nem kell kegynek érezni azt sem, hogy épült új út. Az viszont már kérdéseket vet fel, hogyan kerülhetett útszűkület a tervezőasztalon egy autóútra, amit nem egy korábbi út átépítésével hoztak létre, hanem mezőre álmodták…
M80-as autóút
TM/Nyugat.hu
Meg kell említenünk a régi 8-as utat is, ami az M80-as építésére érkező teherjárművek alatt 800-asra kopott. Át ugyan nem nevezték, de egy ültetett járművel jó eséllyel produkál szikraesőt az a sofőr, aki rosszul lavíroz a kátyúk között Körmend és Szentgotthárd között. Ha az M80-as autóút nevében nem lenne M-betű és nem lenne autóút a titulusa, akkor egy korrekt elkerülőnek lehetne nevezni, hozzátéve, hogy azért 2x2 sávos lehetne, vagy legalább helyenként kiszélesíthették volna 2x2 sávra az utat, hogy a teherjárműveket szabályosan meg lehessen előzni. Az "M" betű egyébként a 60-as években jelent meg az útjelölések között Magyarországon és azt jelezte, hogy az útra csak motorikus járművel lehet ráhajtani, azaz az M1-es és M7-es autópályákon bizony nem lehetett szőrös-, vagy drótszamárral, talicskával és lovasszekérrel közlekedni, ahogyan gyalog sem.
Az M80-as nyomvonala
TM/Nyugat.hu

Hamarosan Körmend is fellélegezhet, amikor átadják a forgalomnak az M80-as új szakaszát. A 8-as főút ugyanis áthalad a belvároson is, ezután viszont nagyságrenddel kevesebb jármű hajt majd be a településre, köszönhetően az M80-as, gyorsforgalminak nevezett autóútnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sokkoló