Szombathelyt Péccsel és Debrecennel is összekötné az M9-es autópálya

Eddig csak húsz kilométernyi épült meg belőle, de a tervek szerint a fél országot körbeöleli majd.

Az M9-es autópálya terve évtizedek óta olyan, mint Colombo hadnagy felesége. Mindenki tudja, hogy létezik, de senki sem látta. Pedig húsz kilométernyi már meg is valósult belőle, az egyik szakasz Szekszárdnál indul a 6-os főúttól, és autóútként ér át a Duna fölött az alföldi oldalon az 51-es főúthoz, egy másik szakasz a Kaposvárt elkerülő 610-es út, ez is a majdani M9-es út része.

De szó volt már róla akkor is, amikor még viták voltak arról, hogy a Szombathelytől délre tartó, és Rédicsnél az országot elhagyó 86-ost újítsák-e fel, vagy építsék meg az új utat Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg irányába. Ez a vita már okafogyottá vált, a 86-os nagy részét felújították, kivéve azt a szakaszt, ami majd kiesik az új nyomvonalú, Szombathelytől Egyházasrádócig tartó M86-os A falvak között halad majd a 86-os gyorsforgalmi Szombathely és Rádóc közti szakasza 2019. February 12. 19:45 vonalából.

A Szombathelytől Rádócig tartó új út nyomvonala
Forrás: nif.hu

A Magyar Nemzet kormánypárti lap most azt írja, a kormány nemrég bejelentett versenyképességi tervében szerepel az M9-es autópálya, ráadásul a nyomvonallal együtt.

Ami számunkra a legfontosabb, hogy az új autópálya Kőszegtől indul, a szombathelyi elkerülő után a közben megépülő M86-osra csatlakozva Körmend felé tart majd tovább. Onnan Zalaegerszeg, majd Nagykanizsa felé halad, aztán Kaposvárt és Pécset érintve a mohácsi Duna-hídon lép át az Alföldre. Erre a hídra egyébként már kiírták a közbeszerzési pályázatot.

Innen még nem teljesen biztos a nyomvonal, de a kormány 2016-ban azt jelentette be, hogy a Szeged, Békéscsaba, Debrecen vonalon halad majd az M9-es autópálya, és ott érintkezik az M3-assal.

Forrás: Magyar Nemzet

Az jól látható, hogy nekünk, innen Vas megyéből az ország déli részeire és az Alföldre jutásban is komoly segítség lenen az M9-es, jelenleg autópályán csak a budapesti elkerülő, az M0-ás felé tehetjük meg ezt az utat.

Sajnos, a kormány versenyképességi tervében nem szerepelnek határidők, így egyelőre csak szándékról beszélhetünk, jósolni sem tudunk, mikorra lehet kész az M9-es.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet