Ma arcon csap minket a kánikula

De mi is az a kánikula? Az időjárás előrejelzésünkből ma ezt is megtudhatja!

Sok napsütésre számíthatunk pénteken, amit csak elvétve zavarhat meg egy-egy futó zápor, zivatar. Fokozatosan megélénkül a déli-délkeleti szél, de a mára várható kánikulai forróságon ez sem változtat túl sokat. A napi csúcshőmérséklet 31-40 fok körül alakul majd, és ismét a déli tájakon lesz a legmelegebb.

Szombaton egy hidegfront hoz enyhülést, ami élénk, erős északi-északnyugati széllel érkezik meg fölénk. A gomolyfelhő-képződés is erőteljesebb lesz, és sokfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, de akár hevesebb viharok is lehetnek. Nyugat, északnyugat felől érkező hidegebb légáram az ország északi-északnyugati része felől hoz némi lehűlést, ezeken a tájakon 28-32, a keleti részen viszont 33-38 fok körül alakulnak majd a napi maximumok.

Vasárnap is gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést, futó záporokra, zivatarokra ekkor is lehet számítani. Az északi-északkeleti szél élénkké és erőssé válhat. Ezzel együtt mindenhol véget ér a kibírhatatlan hőség, de a hőmérők higanyszálai így sem kúsznak 28 fok alá, a maximumok viszont 33 fok körül lesznek.

Hétfőn és kedden sem változik sokat az időjárás, futó záporok és zivatarok mellett napos-felhős időszakok váltogatják majd egymást. Sokfelé élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél, a napi csúcshőmérsékletek hétfőn 26-33, kedden 28-34 fok körül alakulnak majd.

A kánikula szó latin eredetű, a Canicula kiskutyát jelent, amely a canis, vagyis kutya szó kicsinyített származéka. A latinban ez a szó jelentette a Szíriuszt, mint a Nagy Kutya (Canis major) csillagkép legfényesebb csillagát is. Az ókori Rómában ennek a csillagnak a megjelenése, felkelte jelezte a nyár, és ezzel együtt a nyári hőség kezdetét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás