Macron szerzett Európának több tízmilliárd köbméter földgázt

Akár évi 65 milliárd köbméter földgáz is jöhet az afrikai országból.

Franciaország ugyan nem függ jelentősebben az algériai gáztól, a szállítások 50 százalékos növelésének a lehetősége a jelenlegi körülmények között mégis hozzájárulna ahhoz, hogy Párizs részben megbirkózzon az oroszországi gázimport leállításával kapcsolatos gondokkal – közölte az Europe 1 értesülésére hivatkozva az MTI.

Algériai útja során Macron azt mondta, hogy Franciaország energiamérlegének mintegy 20 százalékát teszi ki a földgáz, Algéria részesedése a teljes francia gázimportban jelenleg 8-9 százalék.

Jelenleg három csővezeték köti össze Algériát Európával, amelyek közül kettő aktív. Az első a TransMed tenger alatti vezeték Olaszországba. A vezeték jelenleg évi 22 milliárd köbmétert (bcm) szállít, de névleges kapacitása akár 32 bcm is lehet.

A második a MedGaz tenger alatti vezeték, amely Algériát köti össze Spanyolországgal. Ennek kapacitása a közelmúltban végrehajtott növeléseket követően jelenleg 8 milliárd köbméter, összhangban a Sonatrach - Algéria nemzeti gáz- és olajtársasága - azon prioritásával, hogy növelje az Európába irányuló csővezetékei kapacitását.

A MedGaz kapacitása a tervek szerint tovább nő, 10 milliárd köbméterre, amit a Spanyolországgal folytatott tárgyalások során is hangsúlyoztak a Maghreb-Európa gázvezeték lezárását megelőzően, miután Marokkó és Algéria a folyamatos diplomáciai feszültségek miatt nem újította meg tranzitszerződését. Az eredetileg 2022 februárjára tervezett emelésre még nem került sor.

A TransMed és a MedGaz vezetékek azonban együttesen 42 milliárd köbméter gáz Európába történő szállítására alkalmasak. Rajtuk kívül lehetőség van LNG-tankerek töltésére és behajóztatására.

Algéria Európa harmadik legnagyobb gázszállítója. Gázexportjának mintegy 83%-a Európába irányul, Spanyolország és Olaszország a két legfontosabb célország; 2021-ben Algéria gázexportjának 65%-a érkezett ezekbe a két országba. Az észak-afrikai ország az elmúlt évtizedben fokozatosan növelte Európába irányuló exportját, amely 2021-ben eléri az 55 milliárd köbmétert – írta márciusi jelentésében a Middle East Institute.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek