Egy fiatal, világklasszis tehetség dirigálja eztán a szombathelyi zenekart

Madaras Gergely nem Vásáry Tamás utóda, hanem új szakmai "gazdája" lesz a Savaria Szimfonikusoknak.

Csütörtök délidőben is pezseg a Bartók Terem, lent a kamarában Perényi Miklós épp a szemináriumi hallgatóknak tart csellókurzust, a nagyteremben pedig a zenészek a Bartók Fesztivál Mit keres egy birodalmi lépegető a Bartók Fesztiválon? 2014. July 09. 16:39 nyitóhangversenyére próbálnak. A szünetben Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója egy rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, hogy bemutassa országnak-világnak a zenekar új vezető karmesterét, Madaras Gergelyt.

A fiatal muzsikus szombathelyi debütáló koncertje tehát a héten szombaton este nyolc órától lesz, ahol a hetvenedik születésnapját ünneplő Eötvös Péter két szerzeményét, valamint Bartók operáját, a Kékszakállú herceg várát dirigálja majd.

Bemutatták Madaras Gergelyt, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét
Bemutatták Madaras Gergelyt, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét
Bonyhádi Zoltán

A lényeg pedig: Madaras Gergely (1984-es születésű karmester, fuvolaművész, akit 2011-ben Junior Príma díjjal tüntettek ki) eztán a zenekar karmestere, ami azonban nem azt jelenti, hogy Vásáry Tamás eztán már nem tölti be a tiszteletbeli karnagyi címet. Ő is marad, néhány koncert erejéig karmesterként is jelen lesz Szombathelyen. Gergő feladata azonban ennél jóval több lesz - magyarázza az igazgató, Mérei Tamás. Ő fogja betölteni azt a pozíciót, amire eddig, immár öt éve hiába keresték a megfelelő felkészültségű szakembert. Gergő tehát nem Vásáry Tamás utóda, hanem szakmai "gazdája" lesz a zenekarnak.

A vezető karmester feladata a zenekar szakmai bizottságával együtt az egész éves repertoár megtervezése, a próbajátékokon a véleményformálás, és fontosabb reprezentatív helyszíneken a zenekarral történő megjelenés. A három évre kötött szerződés értelmében az ifjú karmester minimum öt előadást vezényel majd. Plusz ő lesz az, aki napi kapcsolatban lesz zenészekkel is.

Hogy miért épp Gergőt választották?

Ahogy Mérei fogalmazott, egy zenekar életében a vezető karmesteri poszt fontosabb, mint az igazgatóé. Kiválasztását a zenekar is mellszélességgel támogatta. Mert mind szakmailag, mint emberileg minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy eljövendő világhírű karmesterré válhasson. Mérei még elmesélte, egy éve zajlanak már köztük az egyeztetések, és nem csak a zenekar, hanem más kollégák véleményét is kikérték. Többek között Kocsis Zoltánét, aki pár héttel ezelőtt azt mondta,

Gergő jót fog tenni a zenekarnak, és rá van szükségük.

Bemutatták Madaras Gergelyt, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét
Bemutatták Madaras Gergelyt, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét
Bonyhádi Zoltán

A fiatal muzsikus ezidáig sem tétlenkedett, fuvolaművészként aktívan koncertezik itthon és külföldön egyaránt. Az elmúlt időszakban az Angol Nemzeti Opera karmestere volt, emellett 2013 szeptemberétől ő vette át az Orchestre Dijon Bourgogne első karmesterének és művészeti vezetőjének pozícióját. Ez a posztja továbbra is megmarad, mivel évi öt hét elfoglaltságot jelent.

Madaras Gergő a külföldi jelenléten túl az utóbbi időszakban már kereste az itthoni kapcsolatokat, mert, ahogy fogalmazott, "a magyar zenei élet Európa egyik zászlóshajója". Egy éve kezdett visszajárni Magyarországra, akkor kapta a szombathelyi zenekartól is az első közös munkára, egy közös MÜPA koncertre a felkérést. A próbafolyamat alatt kölcsönösen megkedvelték egymást a zenekarral. Ahogy mondta:

Ez egy olyan együttes, ami elképesztő, milyen felszálló ágban van. Olyan repülő, amire egész életembe bánnám, hogy most nem szálltam fel...

A szombathelyi zenekar létszámában is bővül, de ez nem azt jelenti, hogy Madaras Gergely bárkit kitenne a zenekarból, és helyettük érkeznének mások, mindenki marad a helyén, csak új tagokkal egészül ki a csapat.

Az intenzív közös munka a zenekarral, a Bartók Fesztivál kapcsán már elkezdődött, a nyárban az Iseumi Szabadtéri Játékokon, aztán ősszel folytatódik tovább.

Madaras Gergely életrajza

Madaras Gergely 1984-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola, zeneszerzés és hegedű szakjainak elvégzése után mesterdiplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola karán, valamint a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst karmesterképzőjén szerezte. Itthoni tanárai Prőhle Henrik, Fekete Győr István, Gyöngyössy Zoltán, Devich Sándor és Dénes László voltak, Bécsben Mark Stringer osztályában végzett. Egyetemi tanulmányai mellett elvégezte a Tanglewood, Lucerne és Aspen fesztiválok világhírű karmester-akadémiáit. Tudását olyan kiemelkedő művészek mesterkurzusain tökéletesítette, mint Pierre Boulez, James Levine, Sir Simon Rattle, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sir Mark Elder, Fabio Luisi és David Zinman.

2013-ban kinevezték a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatójának és művészeti vezetőjének, emellett 2014-től a Savaria Szimfonikus Zenekar első karmestere. 2012 és 2014 között a londoni English National Opera Sir Charles Mackerras-ösztöndíjas karmestereként tevékenykedett, 2010 és 2012 között pedig a manchesteri Royal Northern College of Music Leverhulme-ösztöndíjas karmestere volt. 2011 és 2013 között Pierre Boulez asszisztens karmestereként vett részt a Lucerne Festival Academy munkájában.

2010-ben karmesteri diplomahangversenye keretében a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara élén a Musikverein Nagytermében debütált. Azóta olyan zenekarok élén lépett fel vendégkarmesterként, mint a BBC Filharmonikusok, Royal Scottish National Orchestra, Brüsszeli Filharmonikusok, Scottish Chamber Orchestra, Wroclawi Filharmonikusok, Manchester Camerata, London Mozart Players, Orchestre Dijon Bourgogne, a szentpétervári Állami Ermitázs Zenekar, valamint a torinói Teatro Regio zenekara. Itthon a Magyar Rádió, MÁV, Concerto Budapest, Savaria és BM Duna Szimfonikus Zenekarok, valamint a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarának élén koncertezett. Elkövetkezendő felkérői között olyan zenekarok szerepelnek, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, a Melbourne és Queensland Szimfonikus Zenekarok, az Auckland Philharmonia, a londoni Academy of Ancient Music, a cseh Janácek Filharmonikusok, a Holland Kamarazenekar, valamint a Müncheni Kamarazenekar.

Mesterkurzusok keretében vezényelte az amszterdami Royal Concertgebouw Zenekarát, valamint a Londoni Szimfonikus Zenekart.

Operakarmesterként 2013-ban az English National Operában mutatkozott be. A következő évadokban fellép a Magyar Állami Operaházban, az amszterdami De Nederlandse Operában, valamint a Grand Théatre de Genéve-ben.

2011-ben a világ egyik legrangosabb karmesterversenyén, az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen bejutott a három legjobb versenyző közé, és elnyerte az ARTE Live Web Különdíját. Szintén 2011-ben Magyar Zeneművészet kategóriában elnyerte a Junior Príma Díjat, valamint a Hungarofest Klassz Zenei Ösztöndíját. Kétszer jutalmazták Artisjus-díjjal a magyar kortárs zene kiemelkedő interpretálásáért.

Rendszeres vendége hazai és nemzetközi zenei fesztiváloknak (Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál, Zsidó Nyári Fesztivál, Mini Fesztivál, Nemzetközi Bartók Szeminárium, valamint a Lucerne, Aspen, Tanglewood, Aldeburgh, Wien Modern és MiTo Settembre Musica fesztiválok).

2004-ben Győri Noémivel létrehozta az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek (IKZE) elnevezésű koncertsorozatot, amely hat éves fennállása alatt a magyar kortárs zenei élet egyik legfontosabb fóruma volt (42 fiatal zeneszerző 108 művét mutatták be, körülbelül 200 fiatal hangszeres előadó bevonásával).

2001-ben, szintén Győri Noémivel közösen megalapította a Budapesti Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, amelynek megalakulásától 2005-ig vezető karmestere volt.

Fuvolaművészként aktívan koncertezik itthon és külföldön egyaránt. Különös figyelmet szentel a kamarazenélésnek: 2000 óta a Győri-Madaras Duóval 3 kontinens 15 országában lépett fel. Országos és nemzetközi fuvolaversenyek díjazottja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mit keres egy birodalmi lépegető a Bartók Fesztiválon?

Egy sajtótájékoztatót keres, ahol jól beharangozhatnánk, holnaptól miért lesz érdemes újra Szombathelyre fókuszálni. De nincs, ezért megoldottuk saját erőből.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra