Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén Bük lesz a magyar dal fővárosa

De partner lesz Szombathely és Zsira is. A magyar dal napját pedig szeptember 13-án, vasárnap rendezik meg.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tegnap kihirdették az idei magyar dal fővárosa pályázat győztesét.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A kiírásban szerepelt, hogy a pályázat nyertese ebben az évben már csupán a címet birtokolja, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. az eddig megszokott országos promóciót és médiafigyelmet már nem tudja biztosítani a győztes számára. Bük városa a fennálló nehéz körülmények ellenére benyújtotta pályázatát, és a színvonalas tervek meggyőzték a zsűrit, idén tehát Bük lesz a magyar dal fővárosa

- közölte Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden az MTI-vel.

Lesz 30Y is
BZ

A pályázat szerint Bük városa nem csupán a helyi gyógyfürdőt vonja be a nagyszabású koncertfolyam lebonyolításába. A program regionális összefogással valósul meg, így az egész hétvégét betöltő rendezvényben a közeli Szombathely és Zsira is a fürdőváros partnere lesz.

A büki koncerteket a Gyógy- és Élménycentrum területén tartják. Délelőtt a Kakaó zenekar és a Tarisznyások együttes szórakoztatja a gyerekeket, majd helyi csoportok bemutatkozása következik. A délebédhez a Pannon cigányzenekar és tanítványai szolgáltatják a muzsikát, délután mintegy tucatnyi formáció váltja egymást a fürdő parkolójának színpadán. Fellép egyebek közt Karácsony János és Somló Tamás, a Kowalsky meg a Vega és a Pál Utcai Fiúk. Az estet a 30Y zárja.

A városban egész nap közlekedő zenevonat fedélzetén amatőr zenekarok szolgáltatják a zenét, Bük, Zsira és Szombathely között a már hagyományos 30Y jelzésű busz szállítja a közönséget, amelynek utasterében koncertfotó-kiállítás nyílik

- mondta Szabó Edit.

Zenél majd a Kowalsky meg a Vega is
Vágvölgyi Bálint

A büki szervezők hagyományteremtő céllal hozzák létre rendezvényüket. Úgy tervezik, hogy ezentúl minden évben csatlakoznak a magyar dal napja-mozgalomhoz, mert fontosnak tartják zenei értékeink megőrzését.
A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. - Gerendai Károly ötlete nyomán - először 2010-ben hirdette meg a magyar dal fővárosa pályázatot. A címet elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, 2013-ban Békéscsaba, tavaly pedig Hévíz viselhette.

A magyar dal napja eddigi szervezői május közepén jelentették be, hogy hamarosan megszűnik a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. Mint elmondták, ezzel csak a központi irányítás tűnik el, a hét év óta zajló rendezvénysorozat folytatódik, idén szeptember 13-án is lesz magyar dal napja.

Szabadjára engedjük a magyar dal napját. Mivel nem kapunk pénzt működési költségeinkre, ezentúl nem lesz központi irányítás, óriásplakátok és műsorfüzetek, viszont így lesz igazán alulról építkező, önkéntes, önszerveződő a rendezvény. Olyan, amilyet az induláskor megálmodtunk

- mondta Presser Gábor, az esemény kitalálója és Szabó Edit.

Pál utcai fiúkkal lehet majd bulizni
Mészáros Zsolt

Mint akkor elhangzott, Boldogon, Ecseren, Budakalászon, Balatonlellén, Hévízen szintén lesz rendezvény, és idén másodszor fogják megtartani Martonvásáron a magyar népdal napját szeptember 13-án. A határon túli tiszteletbeli helyszínek közé már jelentkezett Kassa. Számos fővárosi helyszínen szintén tervekkel készülnek, így a RAM Colosseum, a Budapest Jazz Club, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budavári Művelődési Ház (bluesprogram), a Kobuci Kert (gyermek- és világzene), a MOM Kulturális Központ (dzsessz) idén is helyszín lehet.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről évre több tízezer nézővel. Minden évben átlagosan 150 órányi zene szólt a magyar dal napján és több mint ezer előadó lépett színpadra. A fő cél a magyar zene népszerűsítése, illetve az, hogy az ismert fellépők mellett a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés