Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ők az idei Magyar Kultúra Napi díjazottak

Szombathely minden évben január 22-én díjakkal jutalmazza a kultúra és az oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtókat. Így volt ez idén is. Íme, ők a díjazottak...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Kultúra Napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. A dátum apropóját az az esemény szolgálja, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
Szombathely önkormányzata minden évben ezen a napon díjakkal jutalmazza a kultúra és az oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtókat. Így volt ez idén is. A díjátadó gálát az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ munkatársai szervezték, ünnepi koncertet adott a Savaria Szimfonikus Zenekar. És íme, ők az idei év díjazottjai:

Kultúra napja 2011
Kultúra napja 2011

Papp Ferencné

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

2011-ben Arany Katedra díjat kapott Papp Ferencné a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanára az oktatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

Papp Ferencné
Papp Ferencné

Papp Ferencné, a szombathelyi Tanárképző Főiskola könyvtár – magyar szakos levelező tagozatán 1979-ben szerezte alapdiplomáját. Jelenlegi munkahelyére 1981–ben került szakoktató – tanár munkakörbe, majd 1993 – tól kollégiumi nevelőtanárként dolgozik a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégiumban.
Papp Ferencné pályafutása kezdetétől napjainkig szakoktatóként, nevelőtanárként, munkaközösség-vezetőként, majd egy évig megbízott kollégiumvezetőként támogatta és segítette a kollégium eredményes pedagógiai munkáját. A helyi, városi és megyei, sőt országos rendezvények rendszeres résztvevője. Nélküle az intézmény nem működhetett volna ilyen színvonalon.
Fontos számára a nevelő – oktató munkában a személyiségfejlesztés és konfliktuskezelés. Mint munkaközösség vezető folyamatosan előretekint és képzi önmagát. Tudását megosztja kollégáival. Nevelőtanári tevékenységét kiváló szakmai felkészültséggel, jó pedagógiai érzékkel tudatosan és eredményesen végzi. Nevelési célja: a bentlakásos intézmény sajátos eszközeinek és módszereinek felhasználásával a tanulók szocializációjának, kiegyensúlyozott és egészséges fejlődésének a segítése.
Csoportjának tagjai felelősségteljesen és szívesen vesznek részt kollégiumi tevékenységekben, kötődnek az intézményhez. Személyében a diákok olyan vezetőt, nevelőtanárt ismerhettek meg, aki egész életével, tevékenységével bizonyította: hiteles, embert formáló pedagógus.


Kaszap Sára

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát 2011-ben Kaszap Sára kapta.

Kaszap Sára
Kaszap Sára

Kaszap Sára népművelő, középiskolai magyar tanár, művészettudomány szakos bölcsész Budapesten született és 1975-től él és dolgozik Szombathelyen. Közművelődési szerepvállalása a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban kezdődött, majd a Művészetek Házában folytatódott. 2007-től pedig a jogutód AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ munkatársa. Meghatározó személyiség városunk kulturális életében. Kaszap Sára nélkül nem ilyen lenne a Bartók Fesztivál, a Bloomsday, és a Szent Márton Ünnep. Nélküle nem jöhettek volna létre az AGORA Szalon könyvbemutatói, kamarakoncertjei, pódium beszélgetései, s városunk jó néhány kortárs képzőművészeti kiállítással lenne szegényebb. Szervezőkészségének számos táncházat és díjátadó gálát köszönhetünk. Mindig szoros kapcsolatot ápolt a civil kulturális kezdeményezésekkel, a város és a megye művészeti életének jeles képviselőivel. A Szombathelyi Énekegyüttes tagjaként és szervezőjeként, illetve Vas megye zenei szakreferenseként került kapcsolatba a Nemzetközi Bartók Szemináriummal és Fesztivállal, s erősítette a program civil kapcsolatait azzal, hogy 1995-ben részt vett a Bartók Fesztivál Baráti Kör megalapításában, melynek sokáig titkára volt.
Kaszap Sára egyszerre kultúraszervező és kultúrafogyasztó, s nem ritkán szerepe is volt a műalkotások létrejöttében. Igazi autonóm személyiség a szó pozitív értelmében, de csapatjátékos is tud lenni. Egyforma hittel és tudással igazodik el a kortárs és a konzervatív művészeti áramlatok között. Az a fajta művelődésszervező, aki érti a művészetet és támogatja a művészt.


Kopcsándi Józsefné

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát 2011-ben Kopcsándi Józsefné kapta.

Kopcsándi Józsefné
Kopcsándi Józsefné

Kopcsándi Józsefné, 1998 júniusában kezdett el dolgozni a közművelődésben pénztárosként a Gyermekek Házában, épp akkor, amikor az intézmény új épületbe, modern körülmények közé költözött. Így kiemelt érdeme volt az új gyermek és ifjúsági munka pénzügyi működésének kidolgozásában, gyakorlati megvalósításában. 2007-től a jogutód AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ gazdasági ügyintézőjeként tapasztalataival nagyban hozzájárult a rendszer olajozott gépezetként való működtetéséhez.
A számok mögött mindig látja az összefüggéseket, naprakész táblázataival és kimutatásaival minden vele dolgozó szervező nélkülözhetetlen jobb keze. Hozzáállását egy cél vezeti: a szakmai és a pénzügyi munka minél tökéletesebb összehangolása. Nem ismer lehetetlent, fáradhatatlan és kitartó egy-egy felmerülő probléma megoldásának végéig. A gyermekprogramok szervezési feladataiban egyenrangú, gondolkodó partnere a kollégáinak. Előrelátása és pénzügyi szemlélete hatékonyan segíti a rendezvények sikerét, hisz mindig sok jó ötlettel, praktikus megoldással áll elő a gördülékeny munka érdekében. A szó jó értelmében „nem csak” pénztáros: a rendezvényeken igazi házigazdaként szolgáltat információkat és közvetlenségével segíti a látogatókat.
Közvetlen, barátságos és nyitott személyiség. Munka- és élettapasztalatait nyíltan és őszintén megosztja másokkal, egyben – alaptermészetéből adódó jókedvével – a közösség motorja.


Ávár Tibor

A város minden évben díjazza a kultúra önzetlen támogatóit. Így volt ez idén is. A Kultúra Támogatásáért díjat 2011-ben Ávár Tibor kapta.

Ávár Tibor
Ávár Tibor

A családi vállalkozás 1984 óta foglalkozik gyertyakészítéssel, s a céget alapító és máig irányító Ávár Tibor által megálmodott és kifejlesztett új formavilágú termékek néhány év alatt a magyar mellett a nyugati piacokat is meghódították.
Büszkék arra, hogy az osztrák Klaner-gyertyák 15 évig szombathelyi üzemükben készültek, 2004-től külföldön is saját márkanéven – önálló értékesítési hálózat segítségével – értékesítik termékeiket. Ávár Tibor, az Ávár és Fia Gyertyakészítõ Kft. tulajdonosa 2006 őszén gondolt egy merészet és a gyártási tevékenység során keletkezett maradék anyagok felhasználásával négy darab óriás méretû gyertyát készített.
A vállalkozó megkereste a szombathelyi önkormányzat illetékeseit, hogy a négy gyertya felhasználásával, a város Fő terén felállítana egy óriási ádventi koszorút, amellyel egyben Guiness-rekordot is megkísérelne felállítani. A város vezetői akkor és most is partnerként álltak a kezdeményezés mellé. Így 2006 óta, ádventi időszakban a város polgárai az óriás koszorú mellett vásárolhatják meg a karácsonyi ajándékokat, illetve szombatonként megtekinthetik a történelmi egyházak képviselői jelenlétében a gyertyagyújtást. Ávár Tibor tevékenysége jó példája a kreatív és önzetlen kultúra támogatói magatartásnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés