Magyar-lengyel vétó: jogállamisági halasztás a költségvetés támogatásáért cserébe

Kétlépcsős utat javasol a magyar és a lengyel kormányfő által kiadott közös nyilatkozat.

Orbán Viktor egy tegnap megjelent német lapinterjúban azt mondta: a jogállamisági kritérium miatti vétóját nem politikai atombombának, csak kis kézigránátnak tartja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor tegnap az Európai Parlamentben felszólította a magyar és a lengyel kormányt, hogy ne tartsák vissza az uniós polgároktól a várva várt helyreállítási forrásokat. Ha a két kormány szerint a jogállamisági feltétel nincs összhangban az uniós szerződésekkel, akkor forduljanak az Európai Bírósághoz - mondta az elnök. - írja a privatbankar.hu .

Ezután Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök délután Budapesten, a Karmelita kolostorban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. A tárgyalás napirendjén a vétó ügye szerepelt.

Morawiecki ma délelőtti varsói sajtóértekezletén kiemelte: a jogállamisági rendelkezés "nem írhatja felül" az alapszerződéseket, éppen a jogállamiság betartása érdekében. Szerinte jelenleg javasolt megoldás politikai indíttatású, "önkényes döntéseket" tenne lehetővé. A mai tárgyalások után pedig megfogalmazták feltételeiket, amelyek a következők:

Hajlandóak vagyunk támogatni a 2021-2027-es uniós költségvetés és helyreállítási alap mielőbbi elindítását, de cserébe azt kérjük, hogy egyelőre csak egy olyan mechanizmus induljon el, ami az uniós költségvetés pénzügyi védelmére fókuszál; a jogállamisági mechanizmusról pedig előbb döntsünk az Európai Tanácsban és utána induljon el egy kormányközi konferencia, ami majd végül az uniós alapszerződés módosításával emelné be a jogállamisági mechanizmust a szerződésbe – lényegében ezt a kétlépcsős utat javasolja a magyar és a lengyel kormányfő által közösen kiadott nyilatkozat. Ennek kapcsán a két kormányfő egy rövid sajtótájékoztatót is tartott délután 4 óra után Budapesten. - a portfolio.hu szerint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek