Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarok milliói vannak veszélyben a vírus miatt

A lakosság egy ötöde különösen veszélyeztetett.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt három hónapban globális méretűvé vált koronavírus-járvány erős hatást gyakorol hazánk gazdasági folyamataira és a lakosság mindennapjait is átírja. - írja a KSH tanulmánya nyomán a portfolio.hu - A hivatal adatsora és térképei alapján mutatjuk be Magyarország helyzetét a népesség korösszetétele és az egészségügyi-szociális ellátás terén.

Különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3%-át képviselik, létszámuk 1,9 millió fő. "Kiemelt figyelmet kell ezért fordítani az ország elöregedő déli, délnyugati térségeire, valamint a főváros egyes kerületeire, ahol az idős népesség aránya meghaladja az országos átlagot". Érdemes kiemelni, hogy az idősek mellett a krónikus betegségben szenvedők is veszélyeztetettek, de a fertőzést mindenkinek elemi érdeke elkerülni.

Az 1,9 millió fő 65 éves és annál idősebb lakosság többsége családjával él együtt, és mintegy háromtizedük egyedülálló. Az egyedül élő idősek aránya főként az Alföld és Dél-Dunántúl egyes járásaiban, illetve a főváros kerületeinek többségében lényegesen meghaladja az országos átlagot.

KSH ábra
portfolio.hu

Az önkormányzatok a szociálisan nehéz helyzetben levőket szociális alapszolgáltatásokban részesíthetik, amik a koronavírus-járvány időszakában még inkább felértékelődnek. Ezek közül a legtöbben a szociális étkeztetést (184 ezer) és a házi segítségnyújtást (92 ezer) vették igénybe. Az előbbi a 65 éves és annál idősebb népesség 9,7, az utóbbi pedig 4,9%-ának könnyítette meg a mindennapjait. Jellemzően a kisebb településeken vették igénybe ezeket a szolgáltatásokat, amelyek jelentősége a járvány idején még inkább felértékelődik, és az igénybe vevők köre átmenetileg jelentősen bővülhet.

A magyar települések 21%-án volt tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezését ellátó szociális intézmény, melyeknek 90 ezer ellátottjából 55 ezer volt időskorú. A 65 éves és annál idősebb népesség 3%-a élt ilyen intézményekben, ahol a férőhely kihasználtság összességében 96%-os volt. Ezekben az intézményekben is kulcsfontosságú a járványügyi előírások szigorú betartása, a különösen veszélyeztetett ellátottak miatt.

A háziorvosi szolgálatot 6100 háziorvos és házi gyermekorvos látta el hazánkban. Mintegy 1400, többnyire ezer főnél kevesebb lelket számláló településen nem működött helyben háziorvosi praxis. Egy háziorvosra átlagosan 1872 bejelentkezett – 30%-uk 60 éves vagy annál idősebb – és évi 12 ezer eset jutott. Egy-egy rendelésen közel 50 beteg fordult meg. "A rendelésen megjelentek száma ugyan csökkenhet a járvánnyal kapcsolatos intézkedések nyomán, ám az üres praxisok ellátása, az elkülönítés, a diagnózissal kapcsolatos döntések meghozatala és a telefonos konzultáció a háziorvosokra is nagy terhet ró" - emeli ki az elemzés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés