Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarország egyik legsikeresebb kortárs darabja érkezik Szombathelyre

Egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje - különleges este, lesz, annyi biztos.

A Tünet Együttes Sóvirág című alkotását tavaly januárjában mutatták be. A darab óriásit robbant a színházszerető közönség körében, mivel egy merőben új, merész megoldással nyúlt a Holokauszt témájához és a generációk között létrejövő szakadék kérdésköréhez. Ennek köszönhetően a Sóvirág lassan másfél éve fut teltházzal a Vígszínházban Szabó Réka rendezésében, 2016 végén pedig elnyerte a Színikritikusok Különdíját.

Részlet az előadásból
Nyugat.hu

Az este során két nő duettjét láthatjuk. Cuhorka Emese 32 éves kortárs táncos. Fahidi Éva 91 éves holokauszttúlélő. 60 év a korkülönbség köztük, mégis lassan másfél éve együtt táncolnak a Vígszínház Házi színpadán.

A darab azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy van-e átjárás a két szereplő világa között, átadható-e a tapasztalat vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Fahidi Évának jutott. “Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak” – idézik Fahidi Éva szavait A Dolgok Lelke című könyvéből.

Díjak:
- MOST Monodráma és Stúdiószínházi Fesztivál, Tatabánya "Legjobb stúdiószínházi előadás" (2016)
- A Tánc Fesztiválja, Veszprém "Különdíj" (2016)
- Színikritikusok Díja "Különdíj" (2016)

Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva Rendező: Szabó Réka Dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna Fény: Szirtes Attila

Kosztüm: Szűcs Edit
Speciális kellék: Haraszti Janka
Külön köszönet a Hodworks-nek a Senki kosztümért
Támogatók: NKA, Emberi ERőforrások Minisztériuma

Időpont: 2017. április 5. 19 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem
Jegyár: 2.500 Ft (diákjegy: 1.500 Ft)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra