Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarország megvétózta, hogy az EU kritizálja Kínát Hongkong miatt

Néha nehéz eldönteni, hogy melyik kapura játszunk.

Nagy valószínűség szerint már soha nem tudjuk meg, hogy mennyit ért volna az az állásfoglalás, amelyet az Európai Unió készült kiadni, hogy így kritizálja Kína új, Hongkongban bevezetett biztonsági törvényét.

Merthogy azt Magyarország megakadályozta – írja a Reuters .

Az Európai Unió ezzel támogatta volna az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, akik szeretnének érvényt szerezni az emberi jogoknak Hongkongban.

Magyar diplomaták egyelőre nem kommentálták a fejleményeket, a Reutersnek nyilatkozó magas rangú EU-politikusok azt mondták, a magyarok arra hivatkoztak, hogy az unió és Kína között már eddig is túl sok volt a feszültség.

A megállapodás szerint Hongkongnak 2047-ig meg kellett volna őriznie függetlenségét. Úgy tűnik, Peking nem vár ilyen sokáig
Józing Antal

A Reuters megjegyzi, hogy Magyarország már korábban is csak vonakodva támogatta az európai szankciókat, miközben jelentős kínai befektetések érkeznek az országba.

Peking korábban figyelmeztette a nyugati hatalmakat, hogy kemény leckében részesíti őket, ha beleszólnak abba, Kína hogyan kezeli az 1997 óta ismét hozzá tartozó pénzügyi központot.

A nyugatiak szerint viszont Peking megszegi a megállapodást, mely szerint Hongkong megtarthatja gazdasági és politikai önállóságát.

Elemzők szerint a közlemény meghiúsulása nagyon nem tesz jót az Európai Unió nemzetközi hitelességének, amelynek egyik fő eleme az emberi jogok védelme, és amely más országoknak is mintául szolgál például a sajtószabadság terén is.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra