Magyarország neve is felkerül a szégyenfára, mert nem ismerte el a népirtást

Magyarország az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, amelynek a neve rajta lesz.

Az ENSZ közgyűlése csütörtökön New Yorkban kis többséggel hivatalosan is népirtásnak minősítette a srebrenciai mészárlást, július tizenegyedikét pedig megtette emléknapnak. A határozatot Magyarország Észak-Koreával, Nicaraguával, Kínával és Vlagyimir Putyinnal egységben nem ismerte el - írta a 444.

A Srebrenicai Anyák Egyesülete a Potocariban lévő emlékhelyen egy szégyenfát állít fel, amire határozat ellen szavazó államok neveit vésik fel. Magyarország az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, ami az ellen szavazott, hogy Srebrenicát a nemzetközi közösség népirtásnak tekintse.

Szijjártó pénteken azt mondta, szomorú, ami Srebrenicában történt, de azért nem támogatták az ENSZ-határozatot, mert „az az egész régió számára igen veszélyes ellentéteket éleszthet újra a Nyugat-Balkánon”.

1995-ben a boszniai szerb erők Ratko Mladić vezetésével több mint 8000 bosnyák civilt lőtt tömegsírokba Srebrenicában. A nemzetközi bíróságok a mészárlást eddig is népirtásnak tekintették, mostantól azonban a július 11-i emléknap elfogadásával az ENSZ hivatalosan is így emlékszik meg róla.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek