Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarországon is előfordult már, hogy valaki kétszer is megfertőződött

Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos árulta el az operatív hétfő sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília az egyéni felelősség fontosságát is hangsúlyozva arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó programokat, a krónikus betegeket pedig arra, hogy feltétlenül gondoskodjanak betegségeik egyensúlyban tartásáról, hiszen ez koronavírus-fertőzés esetén csökkenti a kockázatokat. A krónikus betegek mellett különösen az idősekre kell vigyázni, és nemcsak az idősotthonokban, a kórházakban, hanem otthon is.

Elárulta, hogy jelenleg ötvenegy óvodában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy péntektől már a szabadtéri sporteseményeken és gyűléseken is kötelező a maszkhasználat.

A tisztifőorvos elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 11 gyermeket ápolnak Covid-fertőzéssel kórházban, de egyikük sincs lélegeztetőgépen, elsősorban az alapbetegségük teszi szükségessé szorosabb megfigyelésüket.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy már csaknem egymillió, a vírus örökítő anyagának kimutatásán alapuló PCR-tesztet végeztek a járvány kezdete óta, és mindenkit ingyen tesztelnek, akit szükséges.

koronavirus.gov.hu

Állítólag Magyarország elegendő tesztet végez és jelenleg is megfelel az egészségügyi világszervezet előírásainak. Mint mondja, az elvégzett tesztek száma egyébként is csak az egyik paraméter, legalább ilyen fontos az egészségügyi rendszer és a járványügyi figyelőrendszer állapota, a magyar járványügyi hatóságok pedig el tudják látni feladataikat.

Arra a kérdésre hogy a Klebelsberg Központ miért nem tudja, hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, a tisztifőorvos elmondta: a jogszabályok szerint a központ nem kezeli ezeket az adatokat, de az igazgatók tudják, hány tanáruk érintett.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon is előfordult már néhány esetben, hogy valaki kétszer is megfertőződött koronavírussal. Ez a fertőzés egyes esetekben nagyon eltérő lehet, általában féléves védettségi idővel számolnak egy fertőzés után.

Arra a kérdésre, hogy utcán is kötelezővé teszik-e a maszkviselést, Müller Cecília elmondta: ez már jelenleg is javasolt olyan helyeken, ahol nem lehet tartani a másfél méteres távolságot, például a piacokon. A jelenlegi intézkedések elegendők, ha azokat – elsősorban a maszkviselést, a távolságtartást és a gyakori fertőtlenítést, kézmosást – mindenki szigorúan betartja, de ha szükséges, lesznek újabb intézkedések is.

A halottak napi családi megemlékezésekkel kapcsolatban a tisztifőorvos azt tanácsolta, hogy akik nem egy háztartásban élnek, tartsák meg a 1,5 méteres távolságot és viseljenek maszkot, akinek pedig tünetei vannak, az egyébként se hagyja el otthonát.

A végszó pedig az volt, hogy a bevezetett intézkedések működnek, ha szigorúan betartják őket, éppen ezért rendkívül nagy az egyéni felelősség szerepe. A járvány terjedését nem lehet megakadályozni, de mindnyájunk felelőssége lassítani a folyamatot, hogy minél kisebb legyen az egészségügyi rendszer terhelése – figyelmeztetett Müller Cecília.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra